PRM cere organizarea unui referendum national, in 22 noiembrie, concomitent cu alegerile prezidentiale, in care cetatenii sa decida prin "da" sau "nu" in privinta "pretentiilor UDMR vizand autonomia teritoriala pe criterii etnice a judetelor Covasna, Harghita si Mures", transmite Mediafax. Mai mult, Guvernul ar trebui sa stabileasca, prin ordonanta de urgenta, "obligativitatea participarii la acest referendum national a tuturor romanilor cu drept de vot, din tara si strainatate", iar cei care nu participa la vot sa fie sanctionati cu amenda de 1.000 de lei.

  • "Avand in vedere pericolul foarte mare vizand integritatea teritoriala a Romaniei si tinand seama de faptul ca poporul roman trebuie sa puna piciorul in prag la actiunile iredentismului maghiar este necesar ca, in 14 septembrie, presedintele Romaniei care va adresa un mesaj Parlamentului sa ceara aprobarea senatorilor si deputatilor pentru organizarea unui referendum national in 22 noiembrie pe tema autonomiei asa-zisului Tinut Secuiesc", a afirmat duminica, intr-o conferinta de presa, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar.

Funar a adaugat ca romanii vor putea sa decida prin "da" sau "nu" in privinta "pretentiilor UDMR vizand autonomia teritoriala pe criterii etnice a judetelor Covasna, Harghita si Mures", care constituie Tinutul Secuiesc, iar rezultatul sa fie transmis forurilor europene, "sa se stie ca poporul roman nu vrea autonomia Tinutului Secuiesc".

De asemenea, Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului ar trebui sa decida organizarea unei sedinte comune unde directorii SRI si SIE, precum si procurorul general al Romaniei sa informeze Parlamentul in legatura cu "actiunile organizate de Ungaria si UDMR vizand dezmembrarea teritoriala a Romaniei".

  • "Sub conducerea Parchetului, Politia si Jandarmeria trebuie sa procedeze la confiscarea armelor si munitiilor aflate ilegal asupra multor membri ai UDMR si sa dezarmeze formatiunile paramilitare unguresti de pe teritoriul Romaniei", sustine Funar.

Potrivit acestuia, prin organizarea simultana a alegerilor prezidentiale si a referendumului national, "participarea la vot a alegatorilor romani va creste de la 25% la peste 95%".

Secretarul general al PRM a spus ca nu este vorba de Tinutul Secuiesc, ci de "Tinutul Unguresc", in conditiile in care "la recensamantul din 2002 s-au declarat secui doar 284 de persoane". "Cum poti face o tara cu 284 de secui?", s-a intrebat Funar.