Comisia de ancheta in cazul Ministerului Turismului a decis joi sa o invite din nou pe Elena Udrea, pe 1 septembrie, la audieri si sa-l sesizeze si pe premierul Emil Boc in acest sens, dupa ce ministrul Udrea a parasit lucrarile Comisiei fara sa raspunda la intrebarile deputatilor, a anuntat presedintele forului parlamentar, Ludovic Orban.

  • La finalul sedintei, am stabilit sa trimitem o adresa oficiala premierului, pentru ca in calitate de sef al ministrului Turismului sa ii dispuna sa respecte Constitutia tarii si regulile de bun-simt.
  • Am decis sa citam din nou toti angajatii Ministerului Turismului care nu s-au prezentat la audieri, in frunte cu ministrul Turismului.
  • Am stabilit ca citarea pentru MT sa fie pentru marti, 1 septembrie, iar pentru ceilalti sa fie miercurea viitoare.

Presedintele Comisiei a precizat ca vor mai fi invitati si reprezentantii bancii BRD, precum si, potrivit NewsIn, cei ai firmelor Eventures, Media Investment, Clir Media si DBV Media House.

  • Am cerut sa ni se prezinte protocolul de promovare sau orice forma contractuala dintre BRD si Ministerul Turismului.

Pentru Eurosport si CNN, membrii Comisiei au decis sa trimita cate o scrisoare cu privire la licitatia organizata pentru contractele de publicitate si, in functie de raspunsul lor, sa ia decizia daca ii vor invita sau nu pe reprezentantii celor doua televiziuni.

  • Vom adresa o scrisoare de informare catre Eurosport si CNN, pentru ca pana azi nu am primit niciun document din dosarul de achizitie pe programul de publicitate internationala. Niciun document referitor la aceasta procedura de licitatie nu a fost prezent nici pe site-ul Ministerului Turismului.

Ludovic Orban a comentat, de asemenea, precizarile facute de ministrul Finantelor Gheorghe Pogea cu privire la documetele cerute spre analiza de Comisie de la Ministerul de Finante. Pogea a declarat joi ca presedintele comisiei Udrea a cerut informatii cu privire la cheltuielile Ministerului Turismului nu Ministerului Finantelor, ci unui director din cadrul ministerului.

  • Vom trimite o adresa oficiala catre Ministerul Finantelor pentru a ne da explicatii.
  • Ministerul Finantelor ne-a remis o adresa semnata de doi directori adjuncti. La o zi distanta, MF a trimis o alta corespondenta, care a fost sustrasa de o persoana necunoscuta dupa ce a fost inregistrata, urmand ca peste o ora jumate documentul sa fie inlocuit cu un alt document.
  • Sustragerea documentului venit de la Ministerul Finantelor este ilegala.
  • Ministrul Finantelor a recunoscut ca sustragerea documentului de la Camera Deputatilor a fost realizata la dispozitia sa.

Ministrul Turismului Elena Udrea le-a spus joi membrilor Comisiei de ancheta, care apar in inregistrarea publicata in presa, ca asteapta sa isi dea demisiile si a parasit sala de sedinta unde a fost invitata la audieri, precizand ca va reveni atunci cand persoanele in cauza vor fi inlocuite.