Incetarea productiei de tractoare la Tractorul a fost o decizie "pripita" si nedreapta din partea AVAS. Declaratia a venit de la presedintele Traian Basescu, aflat in vizita vineri dimineata la uzina Roman din Brasov. Dupa ce a anuntat ca un program de genul "Prima Casa" pentru "Primul Tractor" ar fi extrem de benefic pentru agricultura, liderul de la Cotroceni s-a urcat la volanul unui tractor, unde a incercat sa porneasca motorul.

Dupa putin efort, presedintele a prins curaj si a declarat: "Daca mai stau putin, ma calific. Se termina mandatul..."

Tractorul pe care "l-a incercat" Traian Basescu face parte dintr-un lot de 25 de astfel de vehicule produse pentru Egipt. In acest context, presedintele si-a amintit ca in cursul vizitei efectuate in 2007 la Cairo, liderul egiptean Hosni Mubarak i-a transmis ca Egiptul vrea sa cumpere din nou tractoare din Romania.

"Toti stiam ca Romania nu mai produce tractoare si astazi, iata ca trimitem primele tractoare catre Egipt", a declarat Basescu, citat de Mediafax. Liderul de la Cotroceni a precizat ca tara noastra are nevoie de 700.000 de tractoare, motiv pentru care un program de tipul "Primul Tractor" ar ajuta foarte mult agricultura.

Vizita lui Basescu a venit in contextul in care firma Crystal, cu capital egiptean, aflata pe platforma Roman S.A. Brasov, a finalizat lotul de 25 de tractoare dintr-o comanda de 600 pentru Egipt. "Sa-i spui fiului lui Mubarak ca am castigat pariul", i-a transmis Basescu reprezentantului firmei egiptene, explicand ca in urma cu un an a pus pariu cu fiul presedintelui Mubarak ca in Romania se vor face in continuare tractoare. Firma intentioneaza sa produca 100 de tractoare de acest tip pe luna si sa ajunga chiar la 3.000 de tractoare pe an.