"Discutam de doi ani de zile pe legile educatiei, am cerut in 14 august termen pentru finalizarea acestor legi. Incepe anul scolar si trebuie ca aceasta reforma sa fie incheiata, ca oamenii, copiii, parintii sa stie foarte clar ce-i asteapta in urmatorii 10-15 ani in domeniul educatiei. Daca coalitia nu poate adopta aceste legi, nu isi justifica existenta", a declarat Emil Boc.
La doar cateva ore de la sedinta Coalitiei, presedintele PSD, Mircea Geoana, anunta ca partidul sau nu este de acord cu asumarea raspunderii Guvernului pe legile educatiei si propune o dezbatere publica de trei luni de zile.
"Partidul Social Democrat nu este de acord cu asumarea raspunderii Guvernului pe marginea legilor Educatiei, aceasta pozitie fiind comunicata premierului Emil Boc in cursul diminetii de luni, la sedinta coalitiei. Adevaratul test al actualei coalitii este buna guvernare si nu asumarea raspunderii in fata Parlamentului pe Codul educatiei, care trebuie supus unei dezbateri publice sanatoase si obligatorii."
Legile educatiei sau santajul iesirii de la guvernare
In urma cu doua saptamani, democrat-liberalii au discutat in sedinta de partid despre scoaterea PSD de la guvernare. Sursele din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro la aceea data ca liderii PDL ar fi gasit un pretext bun pentru eliminarea PSD din Guvern, si anume pachetul de legi pe invatamant.
Conform discutilor din spatele usilor inchise, democrat-liberalii ar fi hotarat atunci ca premierul Emil Boc sa anunte asumarea raspunderii Executivului pe pachetul de legi privind educatia. Calculele pedelistilor erau ca social democratii vor refuza adoptarea acestora pentru ca au fost elaborate de catre o comisie de la Cotroceni. Astfel, PDL avea motivul perfect de rupere a Coalitiei si scoaterea PSD din Guvern.
Democrat liberalii au stiut foarte bine ca PSD refuza sa voteze legile educatiei elaborate la sugestiile presedintelui Traian Basescu. Pachetul de legi elaborat de comisia Miclea are multe modificari care nu le convin deloc social-democratilor.
Pachetul de legi prevede cel putin trei masuri cu care PSD nu este de acord:
- refacerea corpului didactic si eventuale disponizbilizari in randul cadrelor didactice;
- eliminarea nepotismelor din sistemul de invatamant superior;
- interzicerea detinerii unei functii de conducere in cadrul universitatii in paralel cu o functie de demnitate publica.
Disponibilizarile in invatamant si eliminarea nepotismelor din invatamantul superior ar avea un impact destul de mare asupra social-democratilor, care ar putea pierde sprijinul liderilor de sindicat, care, in mare parte sunt in relatii foarte bune cu PSD. In ceea ce priveste incompatibilitatea functiei de demnitar cu cea de profesor in forul de conducere superior, multi dintre parlamentarii PSD, si nu numai, ar trebui sa renunte la remuneratiile primite de la universitati.
PSD pluseaza cu codul Andronescu
Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca liderii PSD sunt decisi sa mearga pana in panzele albe si sa negocieze in ultima instanta "legile lui Basescu". La sedinta de luni a partidului, social-democratii au decis sa iasa la rampa cu un pachet de legi separat pe legile educatiei, si anume Codul elaborat de Ecaterina Andronescu in colaborare cu sindicatele.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a iesit la rampa dupa interventia presedintelui PSD si a vorbit despre un Cod al Educatiei elaborat de catre minister in colaborare cu sindicatele.
"Am propus sa strangem tot ce inseamna documente normative despre Educatie intr-un Cod, in care vom cuprinde punctele de vedere cele mai interesante care duc la modernizarea sistemului. Dezbaterea parlamentara poate sa aduca imbunatatiri pentru pachetul respectiv. Nu facem legile Educatiei pentru doi - trei ani de zile, ci ele trebuie sa dea stabilitate sistemului cel putin pe 10 - 12 - 15 ani. Obiectivul meu este sa avem un pachet de legi care sa multumeasca pe toata lumea si care sa modernizeze sistemul".
In schimb, social-democratii recunosc - fara sa-si asume paternitatea declaratiilor - ca, intr-un final, probabil vor accepta legile educatiei in varianta Basescu pentru ca altfel risca iesirea de la guvernare. "Oficial, mergem, pe codul minstrului Andronescu, insa in final stim ca ne ameninta scoaterea de la guvernare. Va fi un razboi al nervilor, cine e mai tare castiga. Stim ca PDL nu va ceda in acest caz, iar noi nu vrem sa iesim din Guvern", a declarat un social-democrat sub protectia anonimatului.
Tot ce se intampla in Romania a fost determinat de tipul educatiei: educatie obedienta de tip militar-comunist.
Acest sistem de educatie premiaza numai valori NEGATIVE:
- obedienta (supunerea) fata de "sistem",
- apararea sistemului fata de intrusi si dusmani - "din interior" si din exterior
- pedepsirea indisciplinei fata de "legile sistemului".
CTP si jurnalistii de tipul lui, de exemplu, nu sunt "justitiari", pentru ca nu inteleg nimic din principiile statului de drept. Ei sunt de fapt vechii "aparatori" ai disciplinei comuniste, ramasi fara obiectul muncii.
Toate aceste principii negative s-au transferat ulterior in PRESA si in toata societatea.
Observati daca acest tip de educatie este o educatie favorabila schimbarilor BENEFICE, adica evolutiei
Valorile pe care le premiaza acest sistem sunt valorile BENEFICE, care creaza “binele” si incurajeaza evolutia.
♦ Sistemul militar-comunist nu cunoaste decat competitia in DISTRUGERE. Lupta pentru “mai bine” si rezultatele ei – daca apar - nu devin niciodata meritul INDIVIDULUI, ci sunt merite atribuite tot sistemului.
♦ Sistemul modern de educatie sustine competitia, si premiaza si recunoaste valorile *in fiecare INDIVID*.
Valorile recunoscute si premiate nu sunt valorile recunoscute de “sistem” - ci sunt valorile UNIVERSALE.
Acesta este tipul de educatie care a dat lumii democratia
DATA: 05 martie 2008. SEMNATARII Pactul pentru Educatie:
Presedintele PSD, Mircea Geoana
Presedintele PDL, Emil Boc
Presedintele PNL, Calin P. Tariceanu
Presedintele PRM, C. V. Tudor
Presedintele UDMR, Marko Bela
Presedintele PC, Daniela Popa
Liderul grupului parlamentar al minoritatilor, Varujan Pambuccian
Presedintele Romaniei, Traian Basescu
http://www.presidency.ro/static/ordine/Pactul_National_pentru_Educatie.pdf
Bunicule, daca ai experienta, ai vedea ca orice pachet de legi de reforma care intra in Parlament acolo moare! Legea invatamanului, conceputa dupa doi ani de munca si studii de o comisie de la Cotroceni (nu de "chiorul Basescu", cum ii spui), sunt in atentia publicului de mai multe luni si puteau fi ajustate! De ce nu s-a facut asta de catre cei de la Ministerul invatamantului si de la PSD? Ca sa faca o alta lege care sa fie ingropata in Parlament?!? Da iti pasa intr-adevar de educatia nepotilor, nu l-ai chema pe Vanghelie in ajutor!
strategia? sa se sacrifice politic acum pt a face reformele. pana dupa alegeri nu au cum sa cada pt ca guvernul nu poate fi rasturnat 6 luni inainte de prezidentiale - deci au timpul necesar implementarii reformelor. o data reformele facute, urmatorului guvern socialisto-liberal ii va fi foarte greu sa le schimbe. in 3 ani, acele reforme ar trebui sa dea roadele scontate, ceea ce ar creste masa electorilor PDL pana in 2012, probabil suficient de mult ca in 2012 PDL sa guverneze singur.
atunci de ce au mai facut alianta cu PSD? pt ca singuri, fara PSD, nu ar fi putut ramane la guvernare pana la acea perioada de gratie (6 luni inainte de alegeri) in care primul ministru nu poate fi rasturnat, deci nu ar fi putut implementa reformele prin ordonanta guvernamentala (sa nu fim naivi - reformele alea nu pot fi facute tinand cont de actuala compozitie a parlamentului!!).
concluzia: scotand PSD-ul & facand reformele, PDL se sacrifica politic cu buna stiinta.
In al doilea rand, chiar crezi sincer ca pedelosii au cea mai vaga intentie de-a se sacrifica pentru oricine altcineva decat cei din cercul lor?! Aici e vorba doar de un "chicken game", pentru romani neavand nicio importanta cine castiga sau cine pierde deoarece bataia de joc va continua cat timp mitocanul va fi comandantul "navei"!
Toate legile propuse de Emic Boc sunt importante (invatamant, pensii, salarii bugetari), insa vom vedea daca Boc si PDL urmaresc intr-adevar interesul national sau doar fac un gest politicianist atunci cand vom trage linie:
- daca vom avea macar una dintre ele trecuta prin Parlament, atunci va fi bine
- daca, insa, nu vom avea nici una dintre aceste legi aprobate, atunci a fost un gest pur politicianist.
Datoria guvernantilor este sa faca ceea ce se poate, nimeni nu le cere imposibilul. De aceea eu cred ca daca Boc simte ca din cauze unei legi, din cele trei enumerate mai sus, intreg pachetul va fi respins, atunci el, Boc, are datoria fata de Romania sa scoata acea lege din pachet pentru a le trece pe celelalte doua. Daca insa urmareste doar sa arate cu degetul spre PSD(despre care stim ca se opune oricarei reforme, nu ne trebuie o dovada in plus) si chiar urmareste ca pachetul de legi sa pice atunci Emil Boc este mai de blamat decat PSD insusi, caci de la PSD nimenin nu mai spera nimic bun, pe cand Boc ar dezamagi niste sperante investite in el (si in PDL).
Daca o alta majoritate poate adopta si aceasta lege, lucrurile merg inainte cu exact aceleasi costuri politice pentru PDL ca si daca nu ar fi luat aceasta masura
Pentru orice fantezie cinegetica a d-lui Bleaga, atunci cand nu aude imediat racnete si urlete de aprobare din partea multimii de ministri, secretari de stat si alte secaturi din Guvern, d-lui foloseste prompt amenintarea cu caderea guvernului. Interesant este ca termenul la care urmeaza ca dl. Bokkutu Warza de Kukluju sa isi completeze periplul politic intre cazaturi, se tot schima. Pana de curand era undeva in noiembrie, inainte de alegerile prezidentiale, apoi s-a mutat prin octombrie, iar acum este in septembrie.
Mie imi pare ca dl. Bleaga mai degraba pescuieste la musca artificiala, decat ca trage la mistret alergator, deoarece declaratiile sale de reforma in partid dupa alegerile europarlamentare, cand spunea ca da afara din functiile administratiei publice pe cei care nu au avut bune rezultate electorale in teritoriu, nu au avut nici o urmare, la fel cum nu a avut nici un rezultat activitatea d-lui Bleaga la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Stiti va rog vreo locuinta dezvoltata de dl. Bleaga la Guvern? Poate ceva din programul "Prima teapa"?
Sa revenim totusi la reforma...pai dupa alegerile europarlamentare a venit aministia prezidentiala pentru codasii la vot, deoarece Nicusoara a intrat in PE si alegerea sa a fost sarbatorita ca incoronarile din Evul Mediu, cu slobozirea talharilor din temnite. A picat cineva?...Nu. Dupa hotia lui Ritzi,a mai picat cineva?...Nu.
Atunci cum se asteapta dl. Bleaga sa il credem ca va pica taman Guvernul Bokkutu ? Ce este Guvernul, un fel de tasti-basti care sa pice in cap de pe scena, in direct la televizor ?
Acestea sunt motivele pentru care cred ca dl. Bleaga mai degraba pescuieste la musca artificiala, decat ca trage in mistreti ...
Poate ca ma insel eu, dar...cine te mana in declaratii, credinciosule Vasile?
.
tipii astia s-au pus in fruntea bucatelor la ministrele cheie car trebuieau sa gestioneze rforma si iata unde am ajuns...
si sa ne aduca si flota inapoi!
cer aducerea acasa si incetarea platii din bani publii a ebei!
si pnetru a deturna intentiile pro-besesciene ale trustului lui vantu, va rog sa postati pe tema cine are frez amai frumoasa? doamna ministru andronescu sau mascaiciul cu muci in freza de miclea care numai ministru invatamantului nu s-a putut numi....iar acum ne sufoca cu asa-zisul " pachet de legi ale invatamantului facute dupa chipul si asemnarea marinarului carui a cartea nu i-a placut deloc...
Ministrul nu s-a întors însă nici după o săptămână şi nici ieri nu a participat nici la şedinţa Coaliţiei, nici la şedinţa Biroului Permanent de Conducere al PSD. Colegii săi de guvern de la PSD ştiau că ar fi trebuit să se întoarcă din vacanţă duminică, tot ei spunând că din zvonurile care circulau pe la partid acesta ar fi fost plecat în vacanţă la Tokyo.
inteleg ca politicienii sunt pusi pe scandal, dar eu as vrea sa stiu ce scrie in lege, e viitorul copilului meu in joc, dincolo de viitorul coalitiei si nu am vazut nimic, nicio informatie, nicio analiza, niciun punct de vedere.
mi-as dori o presa care sa isi faca treaba, nu doar sa spuna de altii ca nu isi fac treaba, dar na, de unde presa quality
Atat timp cat doamna Andronescu este un produs "Garantat Vanghelie" sunt convins ca orgoliul si prostia se imbina perfect; de ce sa se considere ca legile educatiei sunt Legile Miclea cand pot fi Codul lui Vanghelie. Smplu.
In varianta Miclea, Ministerul Educatiei face strategii, proiecte de legi, cea mai mare parte dintre programe, dar nu are legatura cu managementul retelei scolare.
Comisia Miclea propune un invatamant obligatoriu de 10 clase, nediferentate pe cicluri, pe care elevul le va putea face in localitatea de domiciliu, langa familie, cu aceiasi colegi, fara fracturi.
In acesti ani copilul trebuie sa capete competente de supravietuire sociala, inclusiv de comunicare, limbi straine, folosirea computerului. Aceste abilitati vor fi testate, la sfaristul clasei a 9-a, prin teste de tip PISA utilizate in intreaga Europa. Aceste teste au aratat ca peste 50% dintre elevii romani sunt analfabeti functionali.
Dupa terminare acestor clase obligatorii, elevii pot opta intre liceu sau, foarte important , scoli profesionale, concepute in parteneriat public-pivat, cu consultarea si contributia mediului de afaceri. Pentru cei care vor sa urmeze liceul, admiterea se face dupa sistemul de selectie ales de conducerea unitatii scolare.
Cu studii obligatorii mai putine si variante mai multe de calificare, liceul si, mai ales bacalaureatul, si-ar recapata statutul de valoare pierdut pintr-o mult prea mare accesibilitate. In plus, mai multi meseriasi valorosi, inseamna mai putini studenti mediocri, adica un invatamant superior mai valoros si licente autentice.
Programele ar urma sa fie aerisite, o treime dintre materii fiind stabilite in functie de interesele locale si regionale de dezvoltare. Cat despre finantare, principiul ar urma sa fie: banii urmeaza elevul si la stat, si la privat, adica unitatile scolare, inclusiv cele private, daca, desigur, fu