Democrat-liberalii sunt hotarati sa scoata PSD de la guvernare pana in toamna. Sursele Hotnews.ro sustin ca, in prezent, PD-L nu ia in calcul o remaniere guvernamentala, ci intentioneaza ca, pana in septembrie, sa scoata toti ministrii PSD din Guvern. Desi, oficial, PD-L a dat semnalul unei remanieri prin vocea lui Vasile Blaga, in interiorul partidului se analizeaza un pretext solid pentru a elimina PSD de la guvernare.

Surse din interiorul PD-L au declarat pentru Hotnews.ro ca in sedinta Biroului Politic de luni, liderii democrat-liberali au discutat despre scoaterea ministrilor PSD de la guvernare, nu despre o restructurare a Guvernului. Democrat-liberalii sunt extrem de suparati pe partenerii de Coalitie si de atacurile acestora la adresa impotriva ministrilor PD-L, Monica Iacob Ridzi si Elena Udrea, precum si pe faptul ca PSD i-a sfidat la ultima sedinta a Coalitiei.

"La sedinta de luni nu s-a discutat despre remaniere, ci s-a pus problema pe masa: scoaterea PSD de la guvernare. Ne-am saturat de atacurile PSD. Suntem extrem de deranjati de razboiul politic pornit de PSD si suntem hotarati sa nu mai toleram atacurile si declaratiile liderilor PSD care sterg pe jos cu imaginea partidului. Asa nu se mai poate. In acest moment se analizeaza variantele de eliminare a PSD de la guvernare", au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL.

Aceleasi surse sustin ca variantele de eliminare a social-democratilor se discuta si analizeaza in cercuri restranse pentru a se evita scurgerea de informatii in presa. Hotnews.ro a reusit sa afle una din variantele analizate de democrat-liberali.

Primul scenariu: legile educatiei

Liderii PD-L ar fi gasit un pretext bun pentru eliminarea PSD din Guvern si anume, pachetul de legi pe invatamant. Premierul Emil Boc intentioneaza sa solicite o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul de legi privind educatia. Legile pe educatie au fost elaborate de catre o comisie de la Cotroceni iar social-democratii nu vor adoptarea acestora.

Democrat-liberalii ar intentiona sa ceara sesiune extraordinara in a doua jumatate a lui august pentru adoptarea pachetului de legi sub pretextul ca acestea trebuie validate pana la inceperea anului scolar. In cazul in care social-democratii refuza sa-si dea acceptul pentru adoptarea acestora, PD-L are motivul perfect pentru a-i scoate de la guvernare si sa rupa Coalitia.

Mai departe, scenariul PD-L prevede un guvern minoritar cu sprijinul parlamentarilor UDMR si ai minoritatilor. Pentru o majoritate in Parlament, democrat-liberalii mai au nevoie de inca 20 de voturi pe care ar putea sa le ia de la nemultumitii din PSD si PNL.

"Daca social-democratii ar refuza sa voteze legile educatiei este pretextul cel mai bun pentru scoaterea de la guvernare. O eliminare a social-democratilor din Guvern atrage dupa sine si eliminarea acestora din functiile de conducere din institutiile deconcentrate, fapt care ar rupe mecanismul de mobilizare pentru alegerile prezidentiale. O astfel de lovitura ar fi foarte greu de suportat si ar duce la prabusirea PSD", au explicat sursele Hotnews.ro.

Ministrul Turismului Elena Udrea a declarat luni, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, ca legile educatiei vor fi un test pentru PSD.

Lazaroiu: Coalitia se poate rupe si maine

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat intr-un interviu pentru Gandul ca este posibil ca actuala Coalitie "sa se rupa si maine" si ca sunt "multe formule de guvernare care trebuie cautate".

"Situatia din tara nu este deloc roza. Unii isi asuma responsabilitatea si spera ca prin asta sa castige capital electoral, altii fug de responsabilitate. Sunt strategii diferite, una va avea succes, alta nu.

Sunt amandoua legitime, dar depinde de cat de departe duci acest joc politic, pentru ca, daca mecanismele incep sa nu mai functioneze si administratia se afla intr-un continuu blocaj si din cauza acestor dispute politice, probabil ca va fi nevoie de o regandire a actualei coalitii.(...) Daca maine e acest moment, maine trebuie facut. Suntem intr-o situatie in care nu putem sa mai avem intarzieri.

In Parlament nu sunt doar PSD si PD-L, exista si alte partide, formule, si ele trebuie explorate. Dar explorarea in sine implica intarzieri si alte costuri, de timp in primul rand. Daca aceasta coalitie nu mai e posibila, ambele partide trebuie sa gaseasca formule."

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga a declarat la inceputul saptamanii ca se impune o remaniere guvernamentala pana in toamna pentru ca exista anumite ministere care nu fac nimic.

"E momentul unei restructurari guvernamentale pana la alegerile prezidentiale. Personal mi-am exprimat in interiorul coalitiei un astfel de punct de vedere, dar sigur ca premierul va aprecia la un moment dat cand va trebui facuta. (...) Eu nu fac speculatii de dragul de a aparea in ziare sau de a produce stiri. Tot ceea ce am avut de spus am spus si am si nominalizat ministere in care nu se intampla nimic, ca sa fiu si mai direct, dar ma opresc aici".

Gusa: Iesirea PSD de la guvernare ar fi un dezastru

De partea celalalta social-democratii incep sa dea inapoi. Consilierul lui Mircea Geoana, Cosmin Gusa a declarat la Realitatea FM ca o eventuala iesire de la guvernare a PSD ar fi un dezastru: "In toate discutiile pe care le-am avut cu Mircea Geoana l-am sfatuit sa ramana la guvernare pentru ca cel mai mare dezastru, din punctul meu de vedere, ar fi lasarea PD-L la guvernare."

Vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat marti intr-un interviu la radio RFI, ca nici PSD nu exclude o eventuala restructurare, dar asta nu ar rezolva problemele Romaniei.

"Relatia dintre PSD si PDL este destul de rece. Poate ar trebui sa ne gandim serios cum trecem vara si toamna asta. Cu cat se apropie termenul alegerilor prezidentiale, probabil ca relatiile pot deveni mai incordate. Nu se pune problema sa plece unii sau altii. Indiferent care pleaca, pica Guvernul.

Nu stiu cine ne poate trimite pe noi la plimbare. Daca PSD iese din Guvern, pica Guvernul, pentru ca noi discutam aici despre jumatate din Guvern si nu cred ca poate sa mai stea un Guvern cu sustinere parlamentara de 30 si ceva la suta. Nu stiu cine pe cine trimite la plimbare. Cred ca sunt declaratii destul de razboinice, sunt cam nervosi colegii din PDL. Nici noi nu excludem o eventuala restructurare, dar eu cred ca nu asta rezolva problemele cu care se confrunta Romania acum."