Toate informatiile si declaratiile liderilor PDL sugereaza o mare probabilitate ca PSD sa fie eliminat din Guvern la jumatatea lunii august, cand cabinetul Boc isi va asuma raspunderea pe legile educatiei. Va fi un moment cheie, test pentru Coalitie si o situatie delicata pentru partidul lui Mircea Geoana. Pare doar una din variantele gandite de PDL pentru a forta despartirea de partenerii de coalitie, acuzati public ca se comporta ca in opozitie prin refuzul ostentativ de a-si asuma guvernarea. Ce castiga si ce pierd Emil Boc si Traian Basescu de pe urma unui gest radical? Va fi cooptat UDMR intr-un viitor Guvern? Vor putea cei de la PDL sa incropeasca o noua majoritate in Parlament?

Premierul Emil Boc a anuntat in 22 iulie ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe legile educatiei pana la data de 14 august. A doua zi, pe 23 iulie, Traian Basescu a reluat in forta tema reformelor in educatie: “Este paradoxal cum sisteme cu o densitate foarte mare de oameni cu studii superioare nu pot fi sau nu se lasa reformate datorita influentei pe care o au in clasa politica, dar si beneficiilor pe care le aduc unor politicieni, pe cand mineritul a putut fi reformat”.

Reforma in educatie, o preocupare reala in ultimii trei ani la Cotroceni dar fara rezultate plapabile, ar putea deveni pretextul evacuarii PSD din Palatul Victoria. Intr-un interviu acordat luni HotNews.ro, Elena Udrea a declarat ca asumarea raspunderii Guvernului va fi un moment cheie al guvernarii: “Atunci vom vedea daca PSD este la guvernare si isi asuma acest proiect de legi sau este in opozitie alaturi de PNL si incearca sa-l blocheze. Legile educatiei vor fi un test evident daca PSD mai are vreun gand sa se poarte ca un partid care guverneaza sau vrea sa se poarte ca un partid in opozitie, profitand totusi de avantajele guvernarii".

Insa ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, se indoieste ca va trece curand prin furcile caudine ale Parlamentului: „Nu cred ca ne vom asuma ras­punderea pe acest pachet, dar, cu siguranta, vrem sa-l depunem cat mai repede“, a declarat Andronescu citata de Gandul. Pare mai degraba o strategie prin care PSD incearca sa castige timp. A intuit intentiile PDL si cauta motive sa amane un moment din care nu poate iesi decat prost. De ce?

Doua variante proaste

Pentru ca oricum ar vota partidul sau, Mircea Geoana iese in pierdere. Daca va aproba legile educatiei in varianta impusa de Cotroceni, PSD va pierde sustinerea sindicatelor ostile reformelor propuse de Comisia Miclea. Va pierde si clientela din fabricile de diplome de tip Spiru Haret, va pierde voturi, va pierde sustinerea unui numar semnificativ de profesori care se simt amenintati.

In schimb, daca va vota legile educatiei, PSD obtine un singur castig: ramane la guvernare. Cu votul PSD, Traian Basescu va castiga un atu important in campania electorala. Unul dintre proiectele sale majore trece, in sfarsit, de Parlament. Asta-i va da posibilitatea sa se laude in campanie ca a si facut, nu doar a vorbit trei ani despre reforma in educatie.

Ce optiune are PSD? Sa voteze, desigur, impotriva legilor educatiei pe care Guvernul le va promova prin asumarea raspunderii. In acest caz, cade Guvernul, cade si PSD. Emil Boc se prezinta cu o noua formula de Guvern. Va fi floare la ureche sa justifice de ce ea nu va mai include ministri pesedisti.

Alegerile anticipate nu sunt posibile. Constitutia e cat se poate de clara: “Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.” Or, suntem deja in ultimele sase luni de mandat. Altfel spus, oricate legi ar tranti PSD in Parlament, nu obtine nimic, decat acuzatii ca blocheaza administrarea tarii in vremuri de criza.

Inclusiv dinspre Cotroceni vin semnale ca Guvernarea nu mai poate continua. Unul dintre consilierii presedintelui, Sebastian Lazaroiu, sugereaza, intr-un interviu pentru Gandul, ca nu se mai justifica existenta coalitiei cata vreme PSD refuza sa-si asume proiectele importante ale guvernarii.

Se intoarce UDMR in Guvern?

Dar scoaterea PSD de la Guvernare se impiedica de criza economica si chiar de argumentele utilizate de Traian Basescu la formarea colalitiei: o majoritate solida pentru vremuri de criza. Daca argumentul majoritatii solide era valid in decembrie 2008, cand criza era abia la inceput, de ce n-ar fi valabil la jumatatea lui 2009, cand economia a intrat deja in recesiune si se prabuseste vertiginos?

Apropiatii lui Mircea Geoana utilizeaza deja argumentul economic. Cozmin Gusa spune ca iesirea PSD de la guvernare ar fi un dezastru. Sfarsitul de an se anunta greu si trebuie trecut impreuna, cu acest mariaj fortat, explica un alt lider PSD, Liviu Dragnea, citat de RFI: “Nu stiu cine ne poate trimite pe noi la plimbare. Daca PSD iese din Guvern, pica Guvernul, pentru ca noi discutam aici despre jumatate din Guvern si nu cred ca poate sa mai stea un Guvern cu sustinere parlamentara de 30 si ceva la suta. Nu stiu cine pe cine trimite la plimbare”.

Un calcul simplu arata ca, pentru a forma o majoritate simpla in Parlament, PDL are nevoie de UDMR, minoritatile nationale si inca 20 de parlamentari racolati dela PNL si PSD. 20 de tradatori se gasesc oricand, mai ales ca parlamentarii romani in general nu prea au vocatia opozitiei.

In plus, UDMR a revenit subit la sentimente mai bune fata de PDL si Traian Basescu. A doua zi dupa ce Emil Boc a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe legile educatiei, liderul Uniunii, Marko Bela, a pregatit terenul unei eventuale impacari: "In acest moment este posibil sa il sustinem pe Traian Basescu daca intra in turul II, dar nu avem o decizie''. Tot pe 23 iulie, liderul UDMR s-a pronuntat impotriva comisiei parlamentare de ancheta in cazul Udrea. Luni seara, parlamentarii maghiari au votat impotriva infiintarii ei.

Capacana remanierii

In aceste conditii, e foarte posibil ca PDL sa coopteze UDMR la guvernare, daca PSD va fi ejectat. Daca Mircea Geoana sesizeaza pericolul, voteaza legile educatiei, cu toate costurile electorale aferente. Ramanerea la guvernare, echivalenta cu accesul la resurse intr-o perioada economica dificila suprapusa peste campania electorala, e totusi capitala pentru viitorul sau. Dar nimic nu-i garanteaza ca, dupa testul legilor educatiei, nu vor urma si altele.

Nimic nu-i garanteaza ca, daca va trece cu bine de asumarea raspunderii, PDL nu va veni in Parlament cu un Guvern remaniat, asa cum a amenintat de curand Vasile Blaga. Si nimic nu-i garanteaza ca Emil Boc nu va proceda ca Popescu-Tariceanu in mai 2007, adica sa-si elimine complet partenerul de la bucate sub masca remanierii.

Ca sa-i complice si mai tare viata lui Geoana, Boc&Basescu i-ar putea pastra pe acei ministri PSD care nu mai asculta demult de seful lor pe linie de partid si dau raportul direct la Cotroceni. In tot cazul, majoritatea liderilor PDL chestionati de HotNews.ro pun semnul egal intre remaniere si evacuarea PSD din Palatul Victoria.

Din scoaterea PSD de la guvernare, PDL ar avea mai mult de castigat decat de pierdut. Si-ar recupera o parte din electoratul de dreapta, dezamagit de o coabitare imposibila cu stanga. Apoi, partidul lui Geoana va fi destructurat si demobilizat in teritoriu, va intra in sevraj, se vor declansa lupte intestine pentru putere.

Ar fi o lovitura cumplita primita in plina figura de PSD, in miezul campaniei prezidentiale.

Un divort provocat s-ar putea intoarce insa si impotriva PDL. In primul rand, isi va asuma singur guvernarea intr-o perioada economica extrem de grea. Va avea o sustinere parlamentara fragila, multe proiecte s-ar bloca, la fel ca acum.

Pe de alta parte, PSD va capitaliza scoaterea de la Guvernare prin tactica victimizarii. Se va plange ca a fost aruncat peste bord din cauza Elenei Udrea, din cauza numeroaselor comisii de ancheta infiintate justificat sau nejustificat, nu mai conteaza cum.

Puse in balanta, castigurile par sa atarne mai greu decat pierderile. Unii lideri PSD spera insa ca norii apocalipsei sa fie un simplu trucaj marca PDL: amenintarea scoaterii din Guvern e un simplu truc menit sa-i imblanzeasca, s-o lase mai moale cu anchetarea Elenei Udrea, cu comisiile parlamentare si cu atacurile electorale in general.

Vom avea, deci, un august fara PSD in Guvern?