Romania nu are motive sa rasufle usurata dupa raportul pe justitie al Comisiei Europene. Iata ce spune la RFI vice-presedintele PDL, fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, care crede ca problema coruptiei este la fel de grava ca in anii anteriori. Principalul vinovat? PSD - principalul jucator politic care blocheaza lupta impotriva coruptiei

"In realitate, nu avem de ce sa rasuflam usurati. Faptul ca nu ni se aplica clauza de salvgardare nu este un motiv sa ne bucuram sau sa rasuflam usurati. Am putea rasufla usurati in momentul in care Romania nu va mai fi monitorizata pe capitolul Justitie. Asadar, mie nu mi se pare ca e bine ce se intampla, dimpotriva, e foarte rau", declara Valeriu Stoica.

"Chestiunea coruptiei este la fel de grava ca si in urma cu un an, ca si in urma cu cativa ani. Nu se constata in aceasta privinta o reala vointa politica in Romania, pentru ca lupta impotriva coruptiei sa fie eficace. Pana la urma, lupta impotriva coruptiei nu este doar o chestiune care tine de justitie sau de Politie sau de alte structuri specializate ale statului", apreciaza fostul ministru.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, vice-presedintele PSD, Victor Ponta, spunea marti, 21 iulie, ca raportul Comisiei nu inseamna practic mai nimic.

"Domnul Ponta e si membru in Executiv, iar declaratiile unui membru al Executivului angajeaza in final intregul Executiv. Mi se pare ca o asemenea declaratie care bagatelizeaza functia Comisiei Europene de a monitoriza Romania pe capitolul Justitie este de natura sa creeze mari prejudicii in relatia Romaniei cu Uniunea Europeana. PSD este de multa vreme, din '90 si pana astazi principalul jucator politic care blocheaza lupta impotriva coruptiei", crede Valeriu Stoica.

Intrebat daca este multumit de activitatea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, vice-presedintele PDL a dat de inteles ca da.

"Daca am reusit sa evitam aplicarea clauzei de salvgardare, un merit important il are Catalin Predoiu. Adoptarea celor doua Coduri nu ar fi fost posibila fara ambitia lui, fara diplomatia lui si fara capacitatea de a pune in armonie tendinte care erau destul de diverse si uneori chiar contradictorii", a explicat el.