"Asistam la o situatie complet inacceptabila, iar acest Caritas al diplomelor universitare trebuie sa inceteze", a declarat marti presedintele PSD, Mircea Geoana, precizand ca, totusi, "cei care au absolvit trebuie considerati ca fiind in legalitate". Liderul PSD a adaugat ca ii va oferi ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, intreg sprijinul pentru a rezolva situatia de la Universitatea "Spiru Haret".

Dintre declaratiile lui Mircea Geoana:

  • Este clar ca asistam la o situatie complet inacceptabila. M-am uitat pe cifre si am constatat o crestere exponentiala a celor care au facut parte din sistemul de educatie al Universitatii "Spiru Haret":

- de la 29.000 de studenti in 2001, la peste 310.000 in 2009

- de 5.700 de absolventi in 2003, la 56.000 in 2009

  • Ecaterina Andronescu are intregul meu sprijin pentru a continua extrem de energic tot ce inseamna ancheta si investigatia pentru aflarea intregului adevar la aceasta universitate. Acest adevarat Caritas al diplomelor universitare trebuie sa inceteze.
  • Cred ca studentii, care de buna credinta au intrat in acest sistem de educatie, nesanctionat prin complicitatea vinovata a ministrilor Educatiei din acea perioada, nu trebuie sa fie penalizati si diplomele acestora trebuie sa fie considerate legale, cu exceptia situatiilor punctuale in care se poate dovedi vreo ilegalitate. In schimb, cei care au absolvit de buna credinta trebuie considerati ca fiind in legalitate.
  • Trebuie verificate si situatiile care risca sa puna in pericol recunoasterea diplomelor romanesti in Europa, pentru ca aici suntem pe un butoi de pulbere si exista riscul ca intreg sistemul de diplome romanesti din invatamantul superior sa fie pus sub semnul intrebarii.

Bogdan Niculescu Duvaz: Absolventii cu diploma valabila din sistemul de invatamant, fie Spiru Haret sau altul, nu vor avea probleme

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a afirmat ca Ministerul Educatiei nu a finalizat controlul in cazul Universitatii Spiru Haret, astfel ca Ecaterina Andronescu si membrii PSD nu au putut formula o opinie in acest caz, desi ministrul trebuia sa prezinte marti un raport. "Am discutat despre Ministerul Educatiei in ceea ce priveste actiunea ministrului Ecaterina Andronescu - ea continua controlul la minister. Pana ce acest control sa fie terminat nici ea, nici noi nu putem sa ne structuram o opinie. Inteleg ca acest control descopera tot felul de nereguli", a declarat Bogdan Niculescu Duvaz, potrivit NewsIn.

Duvaz a sustinut ca PSD doreste sa se faca "ordine" in sistemul de Invatamant, dar "fara ca cei care au parcurs cu buna credinta institutiile de invatamant, nedrept, sa sufere efectele unor nereguli facute de cei care au condus sau conduc aceasta institutie". Astfel, Duvaz a subliniat faptul ca "absolventii cu diploma valabila din sistemul de invatamant, fie Spiru Haret sau altul, nu vor avea probleme care sa puna sub semnul intrebarii ceea ce ei au absolvit".