"Sistemul de invatamant de stat are aceleasi hibe ca si cel privat. Ceea ce se intampla acum este o lupta intre sindicate si Ministerul Educatiei. Este o lupta a celor care vor sa diminueze importanta invatamantului privat", a afirmat, marti, presedintele Traian Basescu, la aeroportul Henri Coanda, inaintea plecarii in vizita oficiala in Turkmenistan.

Traian Basescu despre "Cazul Spiru Haret":

  • "Ceea ce se intampla acum eu am semnalat de mult. M-as bucura ca Guvernul sa ia taurul de coarne in interiorul Coalitiei, in cazul Spiru Haret."
  • "Sistemul de invatamant de stat are aceleasi hibe ca si cel privat. Ceea ce se intampla acum este o lupta intre sindicate si Ministerul Educatiei, o lupta intre invatamantul de stat si cel privat, in care sunt implicate interese politice, sindicale si ale profesorilor."
  • "Ce vedem din ceea ce nu ne place este caracteristic si sistemului de stat."

Traian Basescu despre obiectivele vizitei in Afganistan:

  • "Obiectivele vizitei sunt consolidarea relatiei politice si economice bilaterale. De asemeni, sprijin pentru derularea unor proiecte comune romano-turkmene in domeniul petrolier si in domeniul gazelor naturale. Este vorba, in principal, de intentia noastra de a putea participa la exploatarea zacamintelor de gaze din Turkmenistan si de capacitatea noastra de furniza echipamente de extractie Turkmenistanului".

Potrivit sefului statului, vizita se produce intr-un moment aniversar in relatiile romano-turkmene, marti implinindu-se 17 ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si Turkmenistan si 16 ani de la intrarea in functiune a Ambasadei Romaniei in aceasta tara.

Traian Basescu a precizat ca in Turkmenistan va avea intalniri cu presedintele turkmen, cu presedintele Parlamentului si cu muftii turkmeni, potrivit Mediafax. Seful statului a adaugatca va semna cu presedintele turkmen o declaratie comuna care va stabili principalele jaloane de cooperare in perioada urmatoare, in principal in zona energetica.

Traian Basescu a anuntat ca fi semnat un protocol privind la schimbul instrumentelor de ratificare a conventiei interguvernamentale de evitare a dublei impuneri si va fi semnat protocolul primei comisii mixte romano-turkmene, comisie care-si va desfasura lucrarile simultan cu vizita sa in Turkmenistan.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca tari ca Turkmenistanul, Kazahstanul si Azerbaidjanul sunt prioritati de politica externa pentru Romania, avand in vedere potentialul acestora de a fi parteneri in politica energetica europeana, dar si in politica energetica a Romaniei.

Din delegatia romana care viziteaza Turkmenistanul mai fac parte ministrul economiei, Adriean Videanu, ministrul de externe Cristian Diaconescu, directorul general Transgaz Ioan Rusu si directorul general Romgaz Medias, Marcel Adrian Piteiu.