Directorul Diviziei de Programme Arhivistice Internationale la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC, Radu Ioanid, declara intr-un interviu pentru HotNews.ro ca actiunea lui Radu Mazare este "o insulta la adresa victimelor Holocaustului". Ioanid spune ca PSD ar trebui sa condamne gestul primarului de Constanta, care a defilat duminica in uniforma de ofter nazist. "La Iasi in iunie 1941, alaturi de unitati ale jandarmeriei romane au participat la asasinatele evreilor romani, ofiteri si soldati ai Wermacht-ului", a declarat Ioanid, director la Muzeul Holocaustului.

Rep: Cum comentati aparitia lui Radu Mazare in uniforma de ofiter german/nazist, duminica, 19 iulie, la o parada de moda organizata in public la Mamaia, alaturi de fiul sau, imbracat si el in uniforma?

Radu Ioanid: Aceasta actiune a primarului de la Constanta este scandaloasa, inacceptabila si constituie o insulta la adresa memoriei victimelor Holocaustului.

Rep: Din punctul dvs de vedere, ce simoblizeaza uniforma purtata de Radu Mazare? Haina de ofiter in armata germana, cum sustine primarul Constantei, sau de ofiter nazist?

R.I. Nu putem ignora faptul ca armata germana alaturi de unitatile SS a participat masiv la executii si deportari de populatie civila peste tot in Europa. La Iasi in iunie 1941, alaturi de unitati ale jandarmeriei romane au participat la asasinatele evreilor romani, ofiteri si soldati ai Wermacht-ului. Actiunea primarului orasului Constanta care a defilat in pasul de parada al armatei germane este un act provocator incredibil.

Rep: Au existat simboluri naziste pe uniforma sa? Care?

R.I. Uniforma in sine este un simbol nazist. Ea a fost abolita dupa razboi de statele succesoare ale celui de al III-lea Reich.

Rep: Cum apreciati reactia PSD in acest caz? Ce pozitie ar trebui sa adopte conducerea partidului in cazul Mazare?

R.I. Ar fi de neconceput ca liderii PSD sa nu ia, nu numai masuri concrete de condamnare ci si masuri disciplinare serioase in acest caz. Dupa cunostintele mele nu a existat un caz similar in cazul altor partide socialiste sau social-democrate in Europa.

Ceea ce mi se pare relevant in acest caz este faptul ca legislatia Romana prevede pedepese clare pentru utilizare publica a simbolurilor naziste sau fasciste.

Rep: Considerati atitudinea lui Radu Mazare ca fiind anti-semita? L-ati include printre politicienii anti-semiti din Romania? Alaturi de cine?

R.I. Repet, ceea ce a facut primarul Mazare la Mamaia este o insulta grosolana la adresa victimelor Holocaustului, la adresa tuturor celor persecutati si asasinati de statul german: evrei, prizonieri politici, romi, membrii anumitor grupuri religioase.

Nota: Radu Ioanid este directorul Diviziei de Programme Arhivistice Internationale la

Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC.