Politologul Vladimir Tismaneanu a declarat, contactat de HotNews.ro, ca gestul lui Radu Mazare este "o expresie a lipsei de intelegere a naturii catastrofice a nazismului". "Domnul Radu Mazare nu joaca in piesa (filmul) "The Producers" a lui Mel Brooks. Nu lanseaza tiribombe absolut ridicole de genul "Don't be stupid, be a smarty/Come and join the Nazi party" starnind cascade de ras din partea unui public care stie ce a fost barbaria hitlersta. Gestul domniei sale de a se imbraca in uniforma nazista nu este unul al comicului absurd, ci o expresie a lipsei de intelegere a naturii catastrofice a nazismului. Ignorantia non est argumentum", a mai declarat Tismaneanu.

"Este un lucru sa condamni nazismul plasandu-l in derizoriul absolut (cum se intampla cu unele filme contemporane) si cu totul altceva sa crezi ca este chic (ori cool) imbracandu-te, tu, personaj politic ce se vrea onorabil, in vazul lumii, in uniforma trupelor vinovate de genocid.

Nu mi-as putea imagina un politician responsabil dintr-o tara a UE, nu mi-as putea inchipui un om politic francez, englez, polonez (ca sa nu mai vorbesc cineva din Germania) care sa comita o asemenea actiune indecenta si sfidatoare. Pe scurt, exista o frontiera intra bascalie si tragedie. Domnul Radu Mazare a decis sa o ignore", a declarat Vladimir Tismaneanu pentru HotNews.ro.