Fara baloane, confettii, artificii sau alte accesorii electorale, candidatul PNL pentru prezidentiale, Crin Antonescu si-a lansat, luni, proiectul politic pentru Romania. Timp de doua ore invitatii au fiert in sala in care s-a organizat evenimentul pentru ca aerul condititonat nu a facut fata la cele cateva sute de persoane. Sub sloganul "Este in puterea noastra sa schimbam puterea lor", Antonescu a promis romanilor scaderea TVA-ului la 15% si o cota unica de 10%.

Evenimentul a inceput pe acordurile imnului national "Desteapta-te romane" iar amfitriona a fost actrita Monica Davidescu. Sala a fost decorata in albastru iar ornamentele florale au fost complet galbene. Pe pereti trei monitoare imense au prezentat filmulete electorale. Crin Antonescu a stat in primul rand flancat de fostul sau rival Calin Popescu Tariceanu si de Mircea Ouintus.

Printre invitatii s-au numarat numele politice cunoscute si reprezentanti ai societatii civile: Emil Constantinescu, presedintele Aliantei Civice Cristian Mititelu, analistul politic Iosif Boda, psihologul Aurora Liiceanu si fostul consilier prezidential Zoe Petre.

Sustinatorii lui Crin

Dupa prezentarea filmuletelor au urmat discursurile de sustinere. Rand pe rand, au urcat pe scena senatorul Nicoale Robu, Sorin Botez unul dintre fondatorii PNL, senatorul si actorul Mircea Diaconu si fostul presedinte Emil Contsantinescu. Fostul sef de stat nu a ratat ocazia sa-l atace dur pe Traian Basescu catalogandul "nomenclaturist si colaborator permanent al Securitatii"

"Numai prin manipulare un nomenclaturist si un colaborator permanent al Securitatii a putut fi prezentat ca un luptator impotriva comunismului si a Securitatii din care el insusi a facut parte. Numai printr-o manipulare un personaj inculpat la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cel mai mare proces de coruptie din Romania - proces suspendat prin tertipuri juridice, luate in considerare a calitatii sale de presedinte - poate fi prezentat ca un luptator impotriva coruptiei."

Antonescu: Forta este in mine!

Lansare Crin Antonescu
Lansare Crin Antonescu
Foto: Agerpres
Discursul candidatului PNL pentru prezidentiale a fost unul lung si aproape interminabil pentru cei prezenti la eveniment. In caldura nabusitoare, invitatii au rezistat stoic si ai intervenit cu apaluze anemice.

"Cele mai incomode intrebari - si ma doare -, intrebari care exprima anumite indoieli, sunt urmatoarele: daca am forta, daca am solutii si daca am sansa de a deveni presedintele Romaniei. Sunt aici ca sa raspund acestor intrebari si raspund acestor intrebari: da, am forta! Forta mea este in mine, nu e in oameni ascunsi in spatele meu, cu jocurile si interesele lor. Forta mea este forta principiilor si a consecventei cu care fac politica, pastrandu-mi libertatea pana azi si nefiind azi dator niciunuia dintre cei care de 20 de ani domina Romania, sufocand-o", si-a inceput Antonerscu discursul.

In euforia discursului, Antonescu s-a lansat in atacuri la adresa rivalului sau Traian Basescu.

  • "Intr-un stat in care presedintele tarii construieste un limbaj violent, violenta se transmite in strada, intr-o tara in care presedintele tarii vorbeste batjocoritor despre scoala si profesori si produsele scolii, scoala e depreciata si nu mai e respectata, intr-o tara in care presedintele tarii  isi promoveaza membrii familiei si apropiatii din clan in pozitii de demnitate si influenta, toti ceilalti(...)
  • Epoca presedintelui-jucator s-a terminat. Am vazut cu totii ca un presedinte-jucator are o echipa, are oamenii lui, un presedinte-jucator nu poate servi. Iar eu vreau nu sa fiu jucator, ci sa fiu un presedinte al tuturor romanilor care au o speranta, care vor sa traga pe cineva la raspundere pentru viata lor si pentru viitorul lor. Nu vreau un presedinte partizan, vreau un presedinte responsabil".

La finalul discursului, invitatii au apaludat entuziasti, fericiti ca pot parasi sala incinsa. Nu au mai avut rabdare sa asiste la strangerile de maini si pupaturi ale liderilor PNL. Ca o ironie, in timp ce invitatii dadeau buluc spre iesire, in boxe se auzea melodia "Beautiful Day" a formatiei U2.

In programul politic intitulat "Este in puterea noastra sa schimbam puterea lor", Antonescu promite romanilor ca masuri pentru iesire din criza scaderea cotei unice de impozitare la 10%, scaderea TVA la 15%, scaderea contributiilor sociale cu pana la 50%, reduceri intre 5 si 10% pentru plata la termen a impozitelor.

Candidatul PNL pentru Cotroceni promite ca sustine stimularea crearii locurilor de munca in zone defavorizate, liberalizarea pietei financiar-bancare pentru a stimula circulatia capitalului si fixarea adoptarii monedei euro in Romania, ca obiectiv prioritar al politicii monetare.

In viziunea lui Antonescu sistemul juridic ar trebuii reformat astfel:

  • reducerea taxelor aferente actului de justitie
  • acordarea asistentei juridice gratuite, atat in cauze penale, cat si in cauze civile
  • garantarea efectiva a puterii judecatoresti, prin stabilirea Consiliului Suprem al Magistraturii ca ordonator principal de credite pentru puterea judecatoreasca
  • modificarea sistemului de salarizare a magistratilor, in functie de numarul sentintelor corecte pe care le pronunta, cu penalizari proportionale cu numarul de sentinte infirmate de instantele superioare.

numirea, in fruntea Parchetului General si a Departamentului National Anticoruptie, a unor persoane aflate deasupra suspiciunilor de partizanat politic.