Legea de aprobare a unei ordonante de urgenta prin care Guvernul Boc a reorganizat Executivul la inceputul anului 2009 a fost declarata neconstitutionala, dar efectele deciziei nu sunt clare pana la aparitia motivarii. Ordonanta 3 din 2009 i-a dat posibilitatea premierului Emil Boc sa concedieze zeci de functionari si directori din timpul guvernarii Tariceanu si sa angajeze altii alti functionari doar pe baza increderii acordate de premier si cu conditia semnarii unui angajament de loialitate. Curtea Constitutionala a decis astazi cu majoritate de voturi ca legea de aprobare a ordonantei incalca legea fundamentala.

In baza acestei ordonante, premierul Emil Boc a concediat la inceputul anului 61 din cei 68 de angajati ai corpului de control. Ordonanta prevede, la titlul VII, alineatul 12 din ordonanta: "Personalul Corpului de control al primului-ministru este incadrat numai pe baza increderii acordate de primul-ministru si cu conditia semnarii unui angajament de loialitate. Retragerea increderii are ca efect revocarea incadrarii, precum si eliberarea sau destituirea din functie ori desfacerea contractului de munca, dupa caz."

Ordonanta a fost critica de liberali, pe motiv ca incalca legea fundamentala.

"Dupa ce publica si motivarea, in 45 de zile Guvernul sau Parlamentul dupa caz trebuie sa puna in acord textul ordonantei cu decizia Curtii. Daca nu se face asta, ordonanta se abroga de drept. Dupa ce avem motivarea Curtii, dupa care aflam exact care text anume e neconstitutional, avem 45 de zile sa-l punem in acord", a declarat pentru HotNews.ro Victor Ponta, ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

Nu e clar inca din ce motiv au declarat judecatorii neconstitutionala legea de adoptare a ordonantei, daca decizia se refera la procedurile de adoptare sau la chestiuni de fond. Motivarea ar urma sa fie publicata in maxim doua saptamani.