Liderii importanti ai partidelor continua sa absenteze de la lucrarile in plen ale Camerei Deputatilor si Senatului, iar activitatea birourilor parlamentare din teritoriu este extrem de slab organizata, arata un raport de monitorizare a activitatii Parlamentului in sesiunea februarie - iunie 2009 realizat de Institutul pentru Politici Publice.

Raportul arata ca accesul la informatiile privind sedintele Biroului Permanent de la Camera este mult ingreunat fata de perioada fostei legislaturi, din cauza modului deficitar in care se afiseaza informatiile. Nu toate documentele aflate in mapa de sedinta sunt afisate, iar redactarea Stenogramei dureaza cu mult peste termenul din fosta legislatura, motiv pentru care informarea publicului in legatura cu deciziile din Biroul Permanent al Camerei se face cu intarziere.

La Senat, toate informatiile din site sunt dificil de accesat, arata raportul, adaugand ca voturile nominale ale parlamentarilor sunt afisate de o maniera dificil de accesat.

  • Liderii politici importanti, multe absente in Parlament

Liderii importanti ai partidelor continua sa absenteze de la lucrarile in plen ale Camerei Deputatilor si Senatului, mai releva raportului Institutului pentru Politici Publice. Liderul liberal Crin Antonescu si prim-vicepresedintele aceluiasi partid, Ludovic Orban, sunt printre fruntasii la capitolul absente din Parlament.

In ceea ce priveste prezenta la voturile finale din Camera Deputatilor, fruntasi sunt deputatul PSD de Prahova Marian Saniuta (310 prezente, ceea ce inseamna un procentaj de 100%), deputatul Ovidiu Victor Gant, din grupul minoritatilor nationale (309 prezente - un procentaj de 99%) si deputatul PSD de Neamt Ioan Muntean (309 prezente, 99%).

In topul absentilor, cu exceptia parlamentarilor care sunt si membri ai Guvernului si care sunt scutiti de prezenta la sedintele Legislativului, se afla Dan Ilie Morega (deputat PNL de Gorj, cu doar 25 de prezente la voturile finale din Camera - 8%), Dragos-Adrian Iftime ( deputat PD-L de Vaslui, cu 22 de prezente - 7%), Ludovic Orban (deputat PNL de Bucuresti, cu 21 de prezente la voturile finale - 7%) si Nini Săpunaru (deputat PNL de Vrancea, cu 21 de prezente - 7%).

  • Minoritatile si democrat-liberalii au cei mai constiinciosi parlamentari

Raportul mai arata ca reprezentantii minoritatilor nationale sunt cel mai frecvent prezenti la sedintele Camerei (77%), fiind urmati de deputatii PD-L ( cu o medie de 72% la capitolul prezenta), cei ai UDMR (71%), PSD+PC (63%) si PNL (57%).

In ceea ce priveste prezenta la voturile finale din plenul Senatului, cele mai multe prezente le-a inregistrat Gheorghe David ( PD-L Timis - 210 prezente, 99%), Emilian Francu (senator PNL de Valcea - 207 prezente, 97%) si Toader Mocanu (PD-L Neamt - 203 prezente, 95%), iar cele mai putine Marian Bagiu (senator PNL de Buzau - 8 prezente, 4%), Dan Radu Rusanu (senator PNL de Hunedoara - 5 prezente, 2%) si Crin Antonescu (senator PNL de Bucuresti - 2 voturi, 1%).

Pe grupuri parlamentare, senatorii PD-L au fost cei mai prezenti la voturile finale din plen (70%), fiind urmati de UDMR (58%), PSD+Pc (56%) si PNL (50%).