Ordonanta prin care presedintele Senatului devine si vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a fost declarata, marti, neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, informeaza un comunicat remis HotNews.ro.

"Orice decizie a Curtii Constitutionale trebuie respectata. Motivele mele de a parasi CSAT-ul condus de Traian Basescu sunt cele pe care le-am anuntat si nu au nicio legatura cu decizia Curtii Constitutionale. Nu sunt genul de om care sa ia decizii pe anticipatii mai mult sau mai putin informate", a afirmat presedintele Senatului, Mircea Geoana, dupa anuntarea deciziei CCR.

PNL atacase la Curtea Constitutionala, la inceputul lunii mai, ordonanta prin care presedintele Senatului devine si vicepresedinte al CSAT, pe motiv ca nu se respecta separatia puterilor in stat.

In urma cu o luna, pe 7 iunie, in ziua alegerilor europarlamentare, Mircea Geoana si-a anuntat retragerea din CSAT, invocand faptul ca un calendar al retragerii din Irak nu a fost niciodata discutat în CSAT, asa cum sustine seful statului, si l-a acuzat pe Traian Basescu ca i-ar fi tratat pe membrii CSAT "ca pe niste figuranti" si ca ar fi "incapabil sa conduca Armata".

El l-a mai acuzat, atunci, pe seful statului de faptul ca ar folosi imaginea pozitiva a Armatei in scop "electoral si partizan".

In aceeasi zi in care Mircea Geoana si-a anuntat retragerea din CSAT, HotNews.ro a anuntat, pe surse, ca judecatorii Curtii Constitutionale ar urma sa declare neconstitutionala ordonanta de urgenta care prevede ca presedintele Senatului sa fie si vicepresedinte al CSAT.

Mircea Geoana a cerut, la sfarsitul anului 2008, cand PD-L si PSD au batut palma pentru a alcatui coalitia guvernamentala, ca presedintele Senatului sa detina si functia de vicepresedinte al CSAT.