Biroul Permanent al Camerei Deputatilor discuta, marti, cererea PD-L pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostului premier Calin Popescu Tariceanu. Democrat-liberalii au cerut ca Parlamentul sa isi dea avizul pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostului prim-ministru in cazul Sterling Resources, potrivit NewsIn.

Deputatul PDL Sever Voinescu a afirmat ca solicitarea pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Calin Popescu-Tariceanu se discuta marti in cadrul Biroului Permanent.

Conducerea Camerei mai ia in discutie, tot marti, si scrisoarea Procurorului General trimisa deputatului Cristian Boureanu privind stadiul anchetei in cazul Monicai Iacob-Ridzi, ministrul Tineretului si Sportului.

  • "Ordonanta Petrolului"

Guvernul Tariceanu a transformat contractul de explorare cu firma canadiana Sterling Resources intr-unul de exploatare, prin asa-numita ordonanta a petrolului, care a modificat legea petrolului. Ordonanta a stat la baza controversatului contract dintre statul roman si Sterling Resources, prin care i-au fost concesionate firmei canadiene resursele din zona Insulei Serpilor din Marea Neagra, zona care, la vremea semnarii contractului, la sfarsitul anului 2008, se afla in litigiu intre Romania si Ucraina.

Curtea de la Haga a decis in februarie anul acesta ca aproape 80% din teritoriul aflat in litigiu intre Romania si Ucraina sa revina tarii noastre, moment in care o parte dintre resurse erau deja concesionate.

Din suprafata castigata de Romania la Haga, aproximativ 50% era deja concesionata de Romania inaintea deciziei Curtii. Marele pot a mers la OMV, care a mostenit concesiunile de la Petrom, in timp ce o suprafata mai mica, in care se gasesc zacaminte mai putin sigure, le-a revenit canadienilor de la Sterling Resources.

  • Contractul cu Sterling ar putea fi reziliat

Contractul cu firma canadiana Sterling Resources pentru exploatarea perimetrelor petroliere Pelican si Midia din Marea Neagra este pe cale sa fie reziliat, anunta in luna februarie secretarul de stat Gelu Maracineanu, presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale, care a afirmat ca „s-au identificat probleme foarte grave in contractul cu Sterling Resources".

"Deocamdata, nu va pot da amanunte, dar sunt sigur ca vom rezilia acest contract. Avem elementele care ne dau dreptul sa o facem. Voi prezenta o situatie detaliata in circa doua saptamani”, a spus seful ANRM.

"Agentia Nationala petru Resurse Minerale a inceput o ancheta pentru a stabili care sunt posibilitatile de reziliere a contractului cu Sterling. Verificarile sunt dublate de o ancheta a Corpului de Control al premierului. Concluziile de pana acum indica posibilitatea rezilierii contractului, pentru revenirea la prevederile acordului initial, din 1992", a afirmat Gelu Maracineanu.

Potrivit Legii Petrolului, statul poate rezilia unilateral acordul cu compania canadiana, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM si Corpul de Control al premierului vor fi coroborate.