Audierea ministrului Tineretului, Monica Iacob Ridzi de catre comisia parlamentara de ancheta a durat marti mai bine de patru ore, insa fara prea multe clarificari. Parlamentarii s-au certat cu ministrul ca la usa cortului, dar in final i-au oferit un buchet de trandafiri. Pe de alta parte Ridzi nu a dat nici o explicatie plauzibila, aruncand vina fie pe directorii de la achizitii, fie pe lege. Cert este ca deputatii au plecat de la sedinta mai incurcati decat au venit pentru ca Ridzi a venit si fara documentele solicitate si fara raspunsuri clare.

Desi cu o zi inainte ministrul Tineretului a cerut suspendarea anchetei parlamentare, marti la in prezenta deputatilor din comisie, Ridzi a avut o atitudine concilianta, declarand sus si tare ca nu vrea sa obstructioneze cercetarile comsiei. In ciuda acestor declaratii, Ridzi nu a venit cu nici un document solicitat de comsia de ancheta si a raspuns evaziv la intrebarile parlamentarilor.

"Nu-mi doresc in niciun caz sa obstructionez in vreun fel activitatea vreunei comisii, dimpotriva, eu personal am cerut infiintarea acestei Comisii de ancheta (...) Daca m-as fi considerat vinovata cu siguranta as fi plecat pana in acest moment", si-a inceput ministrul discursul iin fata deputatilor.

Membrii comsiei de ancheta au apostrofat-o, cerandu-i socoteala de ce a cerut suspendarea anchetei.

"Nu am cerut sa nu mai existe aceasta ancheta parlamentara, dimpotriva. Este modul in care am interpretat eu Regulamentul crezand ca daca am primit acea instiintare de la procuror, trimitand-o cu buna credinta catre conducerea Camerei Deputatilor, practic este modul in care trebuie sa se desfasoare lucrurile in acest moment", a explicat Ridzi.

Ministrul Ridzi vrea audit

Minstrul i-a informat pe parlamentari ca incearca sa clarifice situatia la minister si in acest sens si va solicita "o expertiza efectuata de o companie internationala de prestigiu". Totodata Ridzi a declarat ca emis un ordin pentru un audit intern: "Vreau sa se clarifice foarte clar daca intre mine si rudele mele pana la gradul trei, ca inteleg ca aceasta este procedura interationala, si cele doua companii si asociatii lor exista vreo legatura sau daca exista vreo legatura intre acele companii si vreun angajat al MTS."

Deputatii nu s-au abtinut de la comentarii si au intrerupt discursul ministrului. Deputatul Gratiela Gavrilescu i-a replicat ministrului ca nici o firma de audit "nationala sau internationala, nu poate sa desluseasca destinatia banilor, pentru ca acelea sint contracte private incheiate intre firmele carora le-ati dat banii si furnizorii lor".

Si social democratul Cristian Dumitrescu a intervenit si a sfatuit-o ironic pe Ridzi sa-si ia un avocat. "Nu puteti sa ne spuneti ca vreti sa faceti un audit la minister din banii dumneavoastra! Nu poate fi auditat ministerul pe banii altcuiva, sper ca intelegeti asta"

Ridzi si-a continuat pledoarie afirmand in fata deputatilor ca un ministru este obligat sa semneze acele contracte avizate de o Comisie de atribuire: "Un ministru are obligatia de a semna un contract atribuit de o Comisie care atribuie contractele (...) Nu ministrul atribuie contractele. In niciun minister nu se ocupa ministrul de derularea contractelor, sunt Comisii de atribuire si de derulare efectiva".

Parlamentarii au intrebat-o pe Ridzi daca avea cunostiinta de faptul ca in dotarea ministerului Turismului exista deja o scena care putea fi montata oriunde se desfasurau evenimente. Ministrul a incercat sa explice ca nu a avut nici o informatie despre o contraoferta pentru achizitionarea unei alte scene la pretul de 1.400 de euro si nici nu a stiut de existenta unei scene cumparata in timpul fostei guvernari.

Ridzi: Intrebati directorul de achizitii

"Evenimentul de la Costinesti a fost realizat prin asociere intre MTS si MTV Romania. Aceasta asociere nu s-a facut in mod direct, daca stam sa ne uitam pe scena pe care s-au desfasurat evenimentele veti vedea insemnele Ministerului si in niciun caz acele materiale promotionale nu erau puse pe acea scena fara sa existe si o contributie financiara pentru organizarea acelui eveniment, este o dovada foarte clara ca nu e vorba de acele scanduri, ci despre evenimentele care au avut loc pe scena MTV.In privinta contractelor, trebuie sa-i intrebati pe cei de la directorul de achizitii", le-a replicat Ridzi

Liberalul Bogdan Olteanu a sarit ca ars: "Va rugam sa nu ne spuneti pe cine sa intrebam noi! Va rugam sa ne raspundeti ce stiti legat de o chestiune, nu sa ne sugerati pe cine sa intrebam. Daca nu stiti, nu raspundeti, dar nu ne trimiteti la altcineva".

In ceea ce priveste contractele cu artistii, Ridzi a explicat ca ministerul Tineretului nu a avut un contact direct cu artistii, acestia fiind platiti de firmele organizatoare.

"Legat de declaratiile facute de artisti, va pot spune ca MTS nu a avut o relatie in mod direct cu artistii. Nu am cunostinta despre sume si nu pot sa va furnizez date suplimentare".

In apararea ministrului democrat liberal a intervenit colegul de partid, deputatul Gelu Visan: "Fac apel sa nu ne consideram anchetatori".

Acuzatii si eschive

Sever Voinescu si Bogdan Olteanu sau 'apararea' si 'acuzarea'
Sever Voinescu si Bogdan Olteanu
sau 'apararea' si 'acuzarea'
Foto: AGERPRES
"Ramin cu dumneavoastra cit timp e necesar. Vin ori de cite ori e nevoie", a incercat Ridzi sa aplaneze cearta dintre deputati.

"Ne sfidati!", a exclamat deputatul PSD, Cristian Rizea.

Deputatul PSD Nicoale Banicoiu : "Ne spuneti ca nu stiti nimic despre contracte. Spuneti-ne, clar, va rugam: ati semnat contractele? Si, daca nu stiti despre ele, cum le-ati semnat?".

Raspunsul lui Ridzi a venit prompt dar evaziv: "Pentru ca legea ma obliga sa semnez contractele avizate de o comisie a ministerului".

Din nou deputatii PD-L au intervenit in apararea lui Ridzi : "Doamna presedinte, va rog sa tineti sedinta sub control. Poate ca unii colegi sint nemultumiti pentru ca raspunsurile nu le permit sa-si continue spectacolul politico-mediatic, dar haideti sa ne respectam" a intervenit Sever Voinescu.

Deputatii au inceput sa se certe si sa vorbeasca unii peste altii. Monica Iacob Ridzi intervine vizibil nervoasa si isi tranteste mapa de masa: "Nu consider ca am gresit. Stiu ca s-a desfasurat totul perfect legal. Nu am stiut ca aveam o scena. Nu am fost informata. O sa detaliez in scris ce a facut firma care s-a ocupat de judete si ce au facut judetele. Daca nu vroiam sa am un dialog cu dumneavoastra, nu veneam aici. Nu ma consider in fata unei comisii de ancheta. Sintem colegi".

Flori de ziua ministrului

In sala s-a facut brusc liniste, Deputatul PSD Nicolae Banicioiu a reactionat: "Va rog nu ne mai spuneti cit de generoasa ati fost venind aici!".

Spritele s-au clamat dupa ce deputatul PSD, Cristian Rizea, i-a oferit ministrului un buchet de flori de ziua sa.

Deputatul PNL, Bogdan Olteanu a tras concluzia audierii: "Sint total nemultumit. Doamna ministru stia ca vine in fata unei comisii explicit de ancheta. A venit fara raspunsuri concrete. Va rog sa ne raspunda macar in scris, sub semnatura".

Ministrul Monica Iacob Ridzi s-a prezentat la audierea comsiei de ancheta fara documentele solicitate de deputati . Ridzi a explicat ca le va trimite parlamentarilor in cursul zilelor urmatoare, deoarece si DNA solicita copii ale materialelor si dureaza acest proces.

"Multi membri ai Comisiei suntem nemultumiti de modul in care ni s-a raspuns la intrebari. Nu-mi permit sa o acuz pe doamna ministru de rea-vointa, dar cu siguranta a venit nepregatita la aceasta sedinta a Comisiei, pentru ca daca facem un sumar, la peste 80% din intrebari doamna ministru ne-a raspuns prin pozitii de genul <>, <>, <", a declarat la finalul audierii presedintele comisiei, Alina Gorghiu (PNL).

Gorghiu anuntat ca pe baza documentelor care vor veni de la MTS si dupa ce acestea vor fi analaizate ,comisia va solicita o noua audiere a ministrului.

"Voi demisiona daca incepe urmarirea penala"

La finalul sedintei care a durat mai bine de patru ore ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a declarat ca-si va da demisia daca va incepe urmarirea sa penala.

"Am spus daca se va considera ca sunt vinovata, voi raspunde in fata justitiei si bineinteles in fata electoratului. Cu siguranta voi demisiona daca se va incepe urmarirea penala in ceea ce ma priveste. Nu fug de raspundere si nu am de gand sa ma ascund asa cum fac alti oameni politici", a spus ministrul.

Sedinta comsiei de ancheta va continua miercuri cu audierea reprezentantiilor si functionarii din MTS, mai exact directorul de achizitii in functie, fostul director de achizitii, directorul economic, directorul juridic si fostul presedinte al ANT, Karoly Borbely.