Traian Basescu le-a spus, marti, constructorilor ca statul isi va plati datoriile si ca vor fi bani pentru a se lansa lucrari noi si a fi accelerate cele in derulare, conditia fiind ca acestia sa-si achite datoriile catre stat.

"Este vorba de absorbtia lichiditatilor in exces in euro avute de bancile comerciale. Miza este ca acesti bani sa nu ramana in exces pentru ca altfel bancile comerciale ii trimit la bancile mama si atunci Ministerul de Finante isi propune sa ii absoarba. Acesti bani trebuie sa ajunga inapoi la BNR unde s-a micsorat rezerva. Ministerul de Finante ii va lua si ii da inapoi BNR. Banii vor veni la dumneavoastra. Tot acest circuit se intrerupe daca nu va veti plati datoriile catre stat. Veti fi cei care primiti banii de la Ministerul Transporturilor, dar este esential sa va platiti banii la timp. Neinchiderea circuitului va genera un derapaj major", a spus Basescu.

"Vom iesi din criza odata cu economia globala si nu mai devreme", a mai declarat presedintele Basescu la intalnirea pe care a avut-o la Ministerul Transporturilor cu constructorii de drumuri.

Traian Basescu s-a referit si la imprumutul pe care l-a facut Romania la FMI, precizand ca tara noastra s-a imprumutat atat cat trebuie: "Romania nu se poate imprumuta cu sume uriase pe care sa le arunce in criza, dupa care sa blocheze dezvoltarea tarii...trebuie sa cheltuim cat mai putini bani pentru a iesi din criza".

Declaratii Traian Basescu:

  • Asupra acestui lucru vreau sa obtin parteneriatul dumneavoastra, pentru ca la dumneavoastra se incheie tot ciclul aranjamentelor facute cu bancile comerciale, cu BNR, cu FMI, cu UE.
  • Veti fi cei care primiti banii de la Ministerul Transporturilor, dar este esential sa va platiti darile la timp, in conditiile in care MFP va va compensa TVA pe care o aveti de incasat, iar acolo unde nu se poate compensa, veti primi restituirea de TVA, unde este cazul.
  • Vor fi bani incepand cu trimestrul 3, mare parte dintre acestia se indreapta catre plata datoriilor la constructori, pentru lucrari noi sau pentru accelerarea ritmului de constructie.
  • Vreau sa va atentionez foarte sever asupra a ceea ce se numeste corectitudine.
  • Aveti obligatia sa va platiti obligatiile catre stat.
  • As vrea sa se termine cu practicile care blocheaza lucrari.
  • Stiu si ce se intampla in spatele unor negocieri pierdute
  • Ii veti vedea pe toti politicienii nepregatiti cum se agita cum statul roman s-a imprumutat si da banii la bancile comerciale prin eliberarea din rezerva.