Deputatii au respins marti, drept inadmisibila, cu 116 voturi pentru, 100 impotriva si 10 abtineri solicitarea procurorului general Laura Codruta Kovesi de declansare a urmaririi penale impotriva fostului premier Adrian Nastase in dosarul Zambaccian. Dezbaterile in cazul Nastase au fost oprite.La propunerea PD-L, deputatii au votat sa trimita o scrisoare lui Kovesi pentru a cere lamuriri daca au aparut noi probe in dosarul Zambaccian 1.

Mai exact, democrat liberalii au sesizat plenul ca in solicitarea lui Kovesi numarul dosarului Zamaccian 1 este modificat, fata de numarul aceluiasi dosar carea fost votat in 2008. PD-L a ridicat problema daca apar noi dovezi sau elemente in dosarul retrimis de Kovesi la Camera.

Astfel, la propunerea, deputatului UDMR, Marton Arpad deputatii au votat sa-i trimita o scrisoare Procurorului General in care sa se specifice clar daca au aparut sau nou probe noi in cazul Zambaccian1. Propunerea a fost acceptata cu 185 de voturi pentru, 20 impotriva si trei abtineri.

Pana la un nou raspuns al lui Kovesi, procurorii nu pot incepe urmarirea penala a lui Adrian Nastase.

Vezi aici cum au votat parlamentarii in cazul Adrian Nastase. Deputatii care au votat DA l-au aparat pe Nastase, cei care au votat NU au sustinut cererea lui Kovesi.

Nici PD-L nu a votat majoritar in favoarea cererii lui Kovesi. Nicolae Stan a considerat si el inadmisibila cererea procurorului general.

In prezent, deputatii PD-L cer in plen votarea si celui de-al doilea proiect de hotarare, referitor la inceperea urmaririi penale, dar social-democratii sustin ca nu mai are rost, in conditiile in care cererea este declarata inadmisibila.

Dezbaterile in cazul Nastase au fost oprite

Deputatul UDMR a propus plenului sa se trimita o scrisoare procurorului general, Laura Codruta Kovesi, in care aceasta sa specifice daca dosarul lui Natsase este unul nou sau tot cel pentru care s-a votat in 2008.

Adrian Nastase: Ma astept la noi dosare la adresa mea

"Ma astept sa apara noi acuzatii, noi dosare la adresa mea, sunt obisnuit", a reactionat Adrian Nastase.

Premierul declarase, in timpul dezbaterilor, ca cererea procurorului general este "insultatoare la adresa Parlamentului si a statului de drept".

Cererea PD-L privind trimiterea cererii la Comisia Juridica, respinsa

Anterior, deputatii respinsesera, cu 123 de voturi impotriva, 90 pentru si 5 abtineri, propunerea PD-L de a trimite cererea procurorului general in dosarul Zambaccian la Comisia Juridica. In urma acestui vot, dezbaterea in cazul Nastase va continua in plenul Camerei.

PD-L spera intr-un raport favorabil la Comisia Juridica, a carei presedintie o detin.

Potrivit unor surse parlamentare, PSD a preferat continuarea discutiilor in plen deoarece se bazeaza pe un vot negativ sau pe lipsa de cvorum in conditiile in care majoritatea deputatilor PD-L sunt la sedinta colegiului director, care se desfasoara in paralel.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, s-a vazut nevoita sa suspende sedinta de martea trecuta in care se discuta solicitarea procurorului general Laura Codruta Kovesi de declansare a urmaririi penale impotriva fostului premier Adrian Nastase, dupa ce grupurile PSD, PNL si UDMR au parasit sala.

Biroul Permanent a decis saptamana trecuta, in absenta reprezentantilor PSD, ca dezbaterile in plen pe marginea scrisorii Procurorului General prin care se solicita aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase sa fie reluate miercurea viitoare.

Decizia a fost adoptata doar de reprezentantii PDL, UDMR si PNL in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, cei patru reprezentanti ai PSD+PC, vicepresedintii Adrian Nastase si Daniela Popa, secretarul Valeriu Zgonea si chestorul Nicu Banicioiu, absentand, potrivit NewsIn. PSD a sustinut ca decizia este ilegala, intrucat nu a fost cvorum.