Dupa ce mai multi liderii PSD au amenintat ca ies de la guvernare, vineri, in sedinta Comitetului Executiv social-democratii s-au razgandit. Din cei 30 de lideri de filiale, nemultumiti de alianta cu PD-L, conform declaratiilor lui Liviu Dragnea, in spatele usilor inchise, la sedinta CEX, doar trei lideri au adus aminte de iesirea de la guvernare. In alta ordine de idei, conducerea PSD impreuna cu liderii din teritoriu au hotarat sa amane parasirea Coalitiei pana in toamna si sa se mobilizeze pentru alegerile prezidentiale.

UPDATE: La Congresul din luna septembrie, Liviu Dragnea ar putea fi numit secretar general al PSD, sustin surse citate de Mediafax.

La finalul sedintei CEX, presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat ca va da un ultimatum democrat liberalilor si le va cere sa respecte protocolul semnat. Geoana a cerut partenerilor de guvernare sa clarifice "imixtiunea nepermisa a presedintelui Basescu in activitatea Guvernului".

"Credem in continuare ca aceasta coalitie este posibila si necesara intr-un moment de criza dar a sosit momentul unei clarificari nete, fara ambiguitate cu privire la imixtiunea nepermisa a domnului Basescu in activitatea executivului roman si a nerespectarii separarii puterilor in stat. Avem o relatie cu cei de la PD-L, nu avem nicio obligatie fata de domnul Basescu. "Credem ca, in aceasta perioada, avem nevoie de o discutie clarificatoare cu cei de la PD-L", a declarat Geoana.

Comitetul Executiv al PSD a decis ca pana in septembrie conducerea PSD sa faca o analiza a primelor sase luni de guvernare si daca aceasta perioada a atras partidului capital electoral. Numai dupa aceasta analiza, PSD va lua decizia daca va rupe protocolul cu PD-L si va iesi de la guvernare.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca, in spatele usilor inchise, presedintele PSD, Mircea Geoana le-a reprosat din nou ministrilor PSD ca nu au luat atitudine la sedinta de Guvern la care a participat Traian Basescu si, totodata, le-a cerut social democratilor sa treaca la atacuri dure impotriva acestora.

In ceea ce priveste iesirea de la guvernare, doar cativa lideri PSD si-au exprimat punctul de vedere in acest sens. Desi la inceputul sedintei CEX, Liviu Dragnea a declarat presei ca peste 30 de lideri ai organizatiilor din tara si-au exprimat clar nemultumirea fata de partenerii de guvernare, in spatele usilor inchise, subiectul iesirii de la guvernare a avut putini adepti.

Potrivit surselor HotNews.ro, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, liderul de la Teleorman, Liviu Dragnea si cel de la Constanta, Radu Mazare au fost singurii care s-au exprimat deschis pentru plecarea de la guvernare.

Aceleasi surse sustin ca si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a aratat extrem de deranjat de interventia lui Traian Basescu de la Guvern. Iliescu i-a trasat sarcina lui Mircea Geoana sa se intalneasca cu Emil Boc si Traian Basescu pentru a clarifica statutul social-democratiilor in Guvern. Iliescu i-a transmis lui Geoana ca trebuie sa fie foarte transant cu seful statului si sa-i comunice acestuia ca sunt inadmisibile interventiile sale la sedintele de Guvern.

De altfel, la finalul sedintei, Ion Iliescu l-a catalogat pe presedintele Traian Basescu drept un "element perturbator" si "fara cultura necesara".

"Elementul perturbator cel mai grav in intreaga functionare a statului este comportamentul lui Traian Basescu. Eu cred ca nu are datele necesare, nu are pregatirea necesara, nu are cultura necesara pentru un sef de stat. (...) Doar un om de bun-simt respecta regulile Constitutiei, un om de bun-simt trebuie sa aiba simtul masurii. Asta ii lipseste domnului Basescu."