"Criza economica este instalata consistent in statele UE. Pot sa va spun ca nu am vazut sefi de stat sau de Guvern care sa spuna: am depasit momentul dificil", a afirmat, vineri, presedintele Traian Basescu, la finalul Consiliului European de Vara de la Bruxelles. Seful statului a mai anuntat ca, in unanimitate, Consiliul European sustine candidatura lui Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat de presedinte al Comisiei Europene.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

  • Nu vom aborda concluziile Consiliului in ansamblu, ci strict elementele care ne intereseaza.
  • In primul rand, decizia unanima a Consiliului legata de propunerea pentru desemnarea noului presedinte al Comisiei Europene - vreau sa anunt ca, in unanimitate, Consiliul European sustine candidatura domnului Barroso pentru al doilea mandat de presedinte al Comisiei Europene. Aceeasi pozitie in aceasta privinta au avut-o sefii de stat sau de Guvern reprezentandu-i pe socialisti sau liberali, ceea ce ma face sa cred ca se va putea realiza cu usurinta o majoritate.
  • In ceea ce este de interes major pentru noi, dar si pentru statele UE - s-a decis crearea a doua noi organisme: Comitetul European pentru Riscuri Sistemice - care va monitoriza sistemul financiar-bancar european si misiunea ca in baza analizelor sa emita alerte de risc si sa faca recomandari pentru a nu se ajunge intr-o situatie dificila si Sistemul European de Supraveghere Financiara - sistem care va avea misiunea de supraveghere chiar a supraveghetorilor nationali, dar si a agentiilor de rating. Acesta este un element de noutate, in sfarsit, agentiile de rating au si ele un organism de supraveghere.
  • De maxima importanta au fost discutiile despre criza economica - instalata consistent in statele UE. Pot sa va spun ca nu am vazut sefi de stat sau de Guvern care sa spuna: "am depasit momentul cel mai dificil". Toti politicienii la varf sunt concentrati pe evolutia crizei si determinati sa ia in continuare masuri de salvare a cat mai mult din locurile de munca.
  • Foarte important pentru noi este ca, in concluziile acestui Consiliu, s-a stabilit ca pana la finalul lui 2010, Comisia Europeana sa prezinte o strategie legata de Dunare. As spune ca este un succes al eforturilor nostre din ultimii ani de a introduce Dunarea in obiectivele prioritare ale Consiliului European - sigur ca am fost sustinuti si de alte tari riverane, dar ne bucura ca s-a dat aceasta decizie.
  • Intrebat de jurnalisti despre negocierile in privinta comisarului european din partea Romaniei, Traian Basescu a raspuns ca "N-as vrea sa intrati in aceasi nerabdare in care unii politicieni care se vad comisari europeni au intrat. Toate la timpul lor."
  • Intrebat cum comenteaza declaratia ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, "Nu ma intereseaza cum s-au cheltuit cei 628.000 de euro pentru Zilele Tineretului, ci indeplinirea obiectivului", seful statului a replicat: "Il aveti aici pe primul ministru, puteati sa adresati intrebarea sefului Executivului."

Cele mai importante declaratii ale lui Emil Boc:

  • Astazi s-a facut un pas decisiv pentru intrarea in vigoare, in 2009, a Tratatului de la Lisabona. Cand spun asta ma refer la faptul ca a fost adoptat pachetul de garantii pentru Irlanda, in vederea referendumului care va avea loc in aceasta tara in luna octombrie, si cu aceasta ocazie speram sa se finalizeze procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, in asa fel incat el sa intre in vigoare in acest an. Pe langa Irlanda, Tratatul de la Lisabona mai trebuie semnat doar de presedintii Poloniei, Germaniei si Cehiei, in vederea intrarii lui in vigoare.
  • In privinta componentei de supraveghere, as mentiona, pe langa cele spuse de domnul presedinte, si faptul ca, in concluziile Consiliului este o fraza care incearca sa puna stavila nu numai in problemele agentiilor de rating si ale altor organisme financiare, ci spune "Consiliul invita, de asemenea, statele membre sa ia masuri rapide cu privire la remuneratiile cadrelor de conducere si la remuneratiile din sectorul financiar, tinand cont de recomandarile Comsiei" - tocmai pentru a elimina abuzurile care au existat in sectorul financiar.
  • In privinta aprovizionarii cu energie, cred ca decizia de astazi a Consiliului European de a evita repetarea intreruperii aprovizionarii cu energie, cu gaze naturale a UE - decizia de a avea in continuare o voce unica in relatia cu ceilalti parteneri o consider foarte importanta si din perspectiva intereselor Romaniei.
  • In privinta schimbarilor climatice, a fost luata decizia ca UE sa fie pregatita la summit-ul care va avea loc in luna decembrie la Haga, summit al ONU, care sa puna in practica obiectivele pe care UE si le-a stabilit - aceste obiective vizeaza in primul rand luarea de masuri pentru limitarea incalzirii globale la sub 2 grade si de a reduce cu 20% pana in 2020 emisiile de gaze cu efect de sera, sa creasca cu 20% ponderea energiilor regenerabile in totalul consumului energetic si sa creasca eficienta energetica cu 20%.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile sefului statului si ale primului ministru.