Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a hotarat, miercuri, ca dezbaterea pe dosarul Zambaccian 1 sa fie reluata saptamana viitoare. Reprezentantii PSD si UDMR au boicotat sedinta conducerii Camerei Deputatilor, refuzand sa participe in semn de protest fata de cum a condus presedintele Camerei Roberta Anastase sedinta de plen de marti. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca dosarul lui Nastase va fi discutat in sedinta Coalitiei PSD-PDL pentru a se ajunge la un consens.

In absenta reprezentantilor PSD si UDMR, Biroul Permanent a decis ca dezbaterile in plen pe solicitarea lui Kovesi sa fie reluate, saptamana viitoare, mai exact miercuri.

"Biroul Permanent a fost pus in situatia de a analiza ceea ce s-a intamplat din stricta perspectiva a programului. Am vrut sa nu blocam sedintele si lucrarile plenului datorita situatiei tensionate provocata de scrisoarea Procurorului General", a explicat secretarul Camerei, Sever Voinescu.

Social-democratii si reprezentantii UDMR au incercat sa boicoteze sedinta Biroului Permanent, pentru a nu fi intrunit cvorumul necesar pentru luarea unei decizii. Surse Hotnews.ro sustin ca dosarul lui Adrian Nastase si blocajul creat in sedinta de marti vor fi dezbatute la prima intalnire a Coalitiei.

La dezbaterea de marti a solicitarii procurorului Laura Coruta Kovesi privind avizarea inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarul Zambaccian 1, PSD, PNL si UDMR au parasit sala, iar sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum.

PSD, PNL si UDMR nu sunt de acord cu noua solicitare a procurorului general Laura Codruta Kovesi, pe motiv ca dosarul Zambaccian 1 a mai fost supus odata la vot, in plenul Camerei Deputatilor, in 2008. Parlamentarii sustin ca decizia Curtii Constitutionale referitoare la schimbarea modalitatii de vot nu poate fi aplicata retroactiv.

In tabara adversa se situeaza PD-L, care considera ca plenul trebuie sa dezbata si sa voteze daca este de acord sau nu cu solicitarea lui Kovesi.

Regulamentul Camerei Deputatilor a fost contestat de PD-L la Curtea Constitutionala in 2008. Institutia a dat castig de cauza democrat-liberalilor si a decis ca un proiect de hotarare sa fie votat de jumatate plus unu din numarul deputatilor participanti la sedinta, nu de jumatate plus unul din numarul total al mandatelor, asa cum era prevazut in vechiul Regulament. Astfel, votul pentru adoptarea unei hotarari a fost mult simplificat.

Pe baza acestei modificari a Regulamentului Camerei Deputatilor, procurorul general Laura Codruta Kovesi a trimis o noua solicitare catre Parlament pentru avizarea inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarul Zambaccian 1.

De altfel, avizul inceperii urmaririi penale in acest dosar a fost dezbatut inca o data in 2008, dar pe vechiul Regulament. Deputatii au respins atunci avizarea inceperii urmaririi penale.