Persoanele care nu-si vor putea achita creditul bancar pentru locuintele cumparate prin programul Prima casa vor avea posibilitatea sa vanda locuinta inainte de termenul initial de cinci ani, potrivit unui amendament admis marti de Comisia buget-finante din Senat. Pentru aceasta este insa necesar avizul Ministerului Finantelor Publice, informeaza Mediafax.

Amendamentul la Ordonanta de Urgenta privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa" a fost propus de senatorul PSD Sorin Bota si adoptat de membrii comisiei cu unanimitate de voturi.

Bota a explicat necesitatea amendamentului prin faptul ca se elimina munca suplimentara pe care statul ar urma sa o aiba in cazul executarii acestor contracte din programul "Prima Casa", ca urmare a nederularii corespunzatoare a lor.

In plus, se permite proprietarului apartamentului sa vanda apartamentul chiar si in perioada de cinci ani dupa achizitie, iar statul ramane cu garantia neexecutata si isi recupereaza imediat banii.

In cazul acestei vanzari a imobilului, se va cere un aviz de la Ministerul de Finante.

"Astfel, proprietarul si-a gasit un client, automat vinde si banii merg in contul statului, pentru recuperarea garantiei", a explicat Bota.

Senatorii mai iau in calcul includerea in acest program si a actualelor credite aflate pe piata, prin refinantare, acolo unde titularii indeplinesc conditiile programului "Prima Casa".

In replica, secretarul de stat din Ministerul de Finante Cosmin Coman a spus ca amendamentul senatorului PSD poate duce la situatia unor speculatii pe piata imobiliara.

El a explicat ca specula ar putea aparea in conditiile in care proprietarul imobiliului, daca il vinde in urmatorul an, va da 75.000 de euro pe o casa pe care a luat-o cu 60.000 si o poate vinde, apoi, cu 100.000 de euro.

Liberalul Radu Rusanu a respins ipoteza reprezentantului Ministerului de Finante, precizand ca tinta acestei legi este deblocarea creditarii si banii sa circule in piata.

Una dintre conditiile programului Prima Casa era ca cel care obtine o locuinta se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii.