Fostul deputat PSD, Emilian Cutean, actual secretar de stat pe problemele revolutionarilor, a fost condamnat, luni, la 5 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie, cei peste o suta de revolutionari adunati in fata Judecatoriei sectorului 1 salutand decizia magistratilor, potrivit NewsIn.

UPDATE: Premierul Emil Boc a anuntat ca a semnat decizia de demitere a lui Emilian Cutean din functia de secretar de stat pe problemele revolutionarilor.

Cea de-a doua persoana trimisa in judecata de DNA in acelasi dosar, Mihaela Daniela Sbarcea, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Decizia de luni nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Dupa pronuntarea sentintei, peste o suta de revolutionari au salutat decizia, strigand: "Victorie, victorie!".

Emilian Cutean a fost trimis in judecata, in 2006, alaturi de Mihaela Daniela Sbarcea, sub acuzatia de efectuare a unor operatiuni financiare incompatibile cu functia şi abuz in serviciu, respectiv, complicitate la aceste infractiuni.

Emilian Cutean este inculpat pentru promovarea unei hotarari de guvern prin care s-ar fi dirijat trei miliarde de lei vechi catre Asociatia "Club 22", organizatie infiintata şi condusa de el. "Club 22" a primit banii in cadrul programului "15 ani de la Revolutia Romana", un program comemorativ aprobat de HG 2213, din 9 decembrie 2004. Cutean a semnat ordinele prin care se faceau platile pentru "Club 22" dupa data de 20 decembrie 2004, cand acesta parasise deja postul asigurat de guvernarea PSD. Doua miliarde de lei au fost virate asociatiei in 22 decembrie 2004, restul fiind livrat in doua tranşe semnate pe 23 şi 28 decembrie 2004.

Potrivit rechizitoriului, sumele de care a beneficiat Asociatia "Club 22" sunt necuvenite şi sunt considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. De asemenea, rechizitoriul il acuza pe Cutean ca nici nu ar fi folosit integral suma de trei miliarde de lei pentru comemorarea Revolutiei. O parte din bani au fost depozitati intr-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociatiei sale. Alte noua miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociatii de revolutionari.