La sedinta de marti a Coalitiei, liderii PDL le-au transmis liderilor PSD ca functia de comisar european ramane la PD-L care il va nominaliza pe Dacian Ciolos, sustinut la agricultura. Social-democratii au incercat sa-si mentina pozitia motivand ca au castigat alegerile europarlamentare in Romania insa partenerii de Coalitie le-au replicat ca intai sa faca lobby la nivel european pentru Romania si abia apoi se emita pretentii. Cele doua partide n-au cazut inca la un acord, iar Traian Basescu a facut un apel la partide sa se abtina sa impuna anumite persoane, pe motiv ca ar putea afecta demersurile ca Romania sa obtina un post important.

Surse participante la sedinta au declarat pentru Hotnews.ro ca social democratii au solicitat postul de comisar european pe motiv ca au castigat alegerile in tara. In replica, liderii PD-L le-a amintit ca presedintele Traian Basescu a fost cel care a negociat cu Franta si Grecia postul de comisar pentru agricultura si a obtinut sustinerea acestora. Conform surselor Hotnews.ro, democrat-liberalii le-ar fi spus partenerilor de Coalitie ca "nici nu se pune problema ca PSD sa preia portofoliul mai ales ca PD-L are si o propunere in acest sens, acceptata de Cotroceni, si anume Dacian Ciolos".

Ciolos, considerat de nemti “omul francezilor”

Pe de alta parte, surse din Parlamentul European sustin ca Dacian Ciolos are putine sanse sa fie acceptat de Germania, fostul ministru al agriculturii fiind perceput drept “omul francezilor”. Ciolos si-a facut studiile in Franta iar sotia sa este de frantuzoaica. Ciolos a absolvit Ecole Nationale Supérieure Agronomique Montpellier – ENSA, si e doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale. In plus, surse europene sustin ca Germania n-ar accepta ca Romaniei, considerata o tara corupta, sa-i revina un post de comisar care gestioneaza fonduri importante.

Pe de alta parte, alte surse au declarat pentru HotNews.ro ca Romania negociaza inclusiv un comisariat tehnic, justitie sau integrare, care ar putea fi ocupat de Monica Macovei.

In timpul sedintei Coalitiei de astazi, liderii PD-L i-ar fi poftit pe pesedisti "sa stea in banca lor si sa nu mai emita pretentii pentru ca nu au fost in stare sa faca lobby pentru o functie de comisar european" .Un alt argument adus de PD-L a fost si acela ca grupul popularilor europeni este castigatorul alegerilor pentru PE iar socialistii nu au puterea necesara sa isi aleaga portofoliile.

Pe de alta parte, surse social-demcorate au recunoscut pentru Hotnews.ro ca "PSD are putine sanse sa obtina postul de comisar european iar declaratiile politice sunt doar de ochii lumii".

Severin si Puscas, oamenii sustinuti de PSD

Romania are o reputatie proasta, de tara corupta, deci nu poate incepe negocierea portofoliului de comisar european si apoi sa caute o personalitate apta sa indeplineasca functia respectiva, ci este exact invers, a declarat la Realitatea FM Adrian Severin, europarlamentar din partea PSD, care a castigat la alegerile de duminica un nou mandat.

"Trebuie sa prezentam o persoana credibila pentru ca dupa aceea, odata persoana agreata, sa-i fie incredintat un portofoliu important", spune Severin.

Europarlamentarul PSD mai spune ca are sprijinul partidului in eventualitatea in care va fi propus in functia de comisar european.

Presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat, luni, ca presedintele si premierul au obligatia de a discuta cu toate partidele pentru a decide ce portofoliu de comisar european vizeaza Romania, iar PSD, ca partid care a castigat alegerile, trebuie sa joace un rol decisiv in acest "efort national".

PSD are doua propuneri pentru postul de comisar european, Adrian Severin si Vasile Puscas.

Monica Macovei: PDL trebuie sa numeasca viitorul comisar

PD-L trebuie sa numeasca viitorul comisar european din partea Romaniei, a declarat, tot la Realitatea FM Monica Macovei, care a castigat la alegerile de duminica un mandat de europarlamentar din partea PD-L.

"PD-L trebuie sa numeasca comisarul, mai ales ca grupul Popular European, din care PD-L face parte, a castigat de departe alegerile la nivelul intregii UE. Comisia va fi votata de Parlamentul European, unde PPE ramane cel mai puternic", spune Monica Macovei.

  • Presedintele Traian Basescu a facut un apel la partide sa se abtina de la a face comentarii si de la a incerca sa impuna anumite persoane pentru functia de comisar european, argumentand ca acest lucru ar afecta demersurile pentru obtinerea unui portofoliu important, demarate la inceputul acestui an. Presedintele, citat de Newsin, a spus ca propunerea privind Comisarului European apartine Guvernului si va fi inaintata Comisiei Europene. El a precizat ca va sustine propunerea avansata de Executiv in cadrul Consiliului European. "Propunerea o face Guvernul, nimeni altcineva nu poate face propuneri Comisiei Europene. Decizia cu privire la desemnarea comisarilor se face in Consiliul European, unde misiunea mea va fi sa sustin propunerea Guvernului", a declarat Traian Basescu.