Cele doua partide sustin ambele ca au castigat scrutinul de duminica. PSD vine cu argumentul procentelor si a mandatului in plus fata de PDL. Liderii PDL spun ca si ei au castigat alegerile chiar cu aproape doua procente in fata PSD daca se pun la scocoteala si voturile date pentru Elena Basescu. In realitate cele doua partide se bat pentru o alta miza care prefigureaza un nou conflict in coalitie: cine numeste comisarul european din partea Romaniei. Surse din partid au declarat pentru HotNews.ro ca PSD va revendica la prima sedinta a coalitiei postul ca postul de comisar european sa revina PSD.

PSD si-a declarat victoria inca de duminica seara dar cu rezerve. Dupa ce au primit rezultatele numaratorilor paralele pesedisti au revendicat victoria. “Nu este nici un dubiu cine este castigatorul acestor alegeri. Alianta PSD-PC a castigat si a obtinut un numar mai mare de mandate. Am obtinut cu 10 procente in plus fata de 2007”, a declarat presedintele PSD Mircea Geoana.

In prima faza, reprezentantii PDL au fost de acord cu declaratiile de invingatori ale pesedintilor. As vrea sa ii felicit pe cei de la PSD-PC daca rezultatele se vor confirma si cred ca se vor confirma pentru acesta victorie. Este o victorie pe care trebuie sa o salutam. O spun cu toata politetea. Asistam la confirmarea unei tendinte de la alegerile locale de anul trecut o semnificativa apropiere intre primii doi clasati cu un mic avans in voturi pentru PSD.L-au avut si la alegrerile parlamentare unde insa dupa distribuirea mandatelor PDL a vut un plus in mandate. Asistam la o lupta cot la cot cu un avans la PSD” , a declarat Cristian Preda in cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV.

Ulterior vicepresedintele Gheorghe Flutur a declarat publica ca PDL si Elena basescu sunt invingatorii scrutinului de duminica. "PDL si Elena Basescu au castigat alegerile europarlamentare.Asa cum rezulta din calcule, atat PDL si Elena Basescu si Alianta PSD+PC au cate 11 mandate (...).PDL plus Elena Basescu au 1,86 procente peste Alianta PSD+PC", a declarat Flutur.

De ce se bat ambele partide in declaratii de invingatori? Una din explicatii este mesajul care ajunge la simpatizatii partidului avand in vedere ca urmeaza alegerile prezidentiale. O alta explicatie este si schimbarea raportului de forte in interiorul coalitiei. Se prefigureaza un conflict intre PSD si PDL pe marginea nominalizarii comisarului european din partea Romaniei.

PSD si-a anuntat prin Valeriu Zgnonea intentia de a nominaliza comisarul uropean. "Reamintesc mesajul pe care l-am transmis si sper ca domnul Traian Basescu, de data aceasta, sa aiba o anumita verticalitate. Cine castiga alegerile europarlamentare are dreptul de a isi nominaliza comisarul european. Aceasta este vointa electoratului roman, ca stanga sa nominalizeze un om in Comisia Europeana (...)", a afirmat, luni, Valeriu Zgonea. Numirea viitorului comisar nu sta insa puterea PSD, ci depinde de Guvern si seful statului.

Disputa nominalizarii comisarului european dintre PSD si PDL a inceput inca din luna martie. Ambele partide au anuntat ca au in vedere acest pot pentru unul dintre membrii de partid. Neoficial inca din luna martie s-au avansat cateva nume. Din partea PDL, una din nominalizari ar fi Dacian Ciolos fostul ministru al Agriculturii. O alta nominalizare potrivit presei este Anca Boagiu sustinuta in PDL chiar de catre Theodor Stolojan. Din partea PSD nominalizati au fost Adrian Severin si Vasile Puscas.