Prezenta romanilor la urnele europarlamentare romanesti din Marea Britanie a fost slaba: 287 de romani au votat duminica, 7 iunie, in UK, pentru alegerile europarlamentare romanesti. MAE a organizat patru sectii de vot: doua la Londra, unde au votat 207 persoane, una in Glasgow, unde 51 de persoane au votat, si o sectie in Leeds, unde au venit 29 de romani. Numele europarlamentarilor alesi de catre romanii din Marea Britanie vor fi facute publice de catre Ambasada in doua zile.

Alegatorii din Londra, mai mult turisti

Unul dintre putinii votanti de duminica, un domn din Bucuresti, care nu a dorit sa isi faca public numele, se afla la Londra in vacanta: "Daca vrei sa votezi, te si interesezi unde o poti face. Nu cred ca vreau nimic in mod deosebit de la europarlamantari. In Romania, nu cred ca mai e foarte actual sa mai ai asteptari atunci cand votezi. E un exercitiu si trebuie sa-l faci cu doza foarte mica de optimism. Ati observat ca exista deja curente importiva exercitiului de a vota. Cred ca e normal sa fii totusi interesat."

Doua tinere care locuiesc si lucreaza in Bruxellex vorbesc de un absenteism generalizat. "Cred ca e un absenteism accentuat in toata Europa. Am votat din constiinta civica, mai mult. Inca mai exista la unii oameni", spune cea in varsta de 29 de ani.

"Din constiinta civica si interes fata de afacerile europene. Eu sunt din Bacau, dar lucrez in Bruxelles, pentru institutiile europene. Stim ce se intampla si stim de ce trebuie sa votam. Nu s-a facut o mediatizare puternica in alte tari, in opinia mea", spuna cealalta tanara, in varsta de 25 de ani.

I.C. lucreaza in constructii si speara sa se intoarca intr-o zi in Romania: "Nu era absolut nici un alt alegator in sectia de votare. Eu am votat pentru ca sunt roman, in primul rand, si am simtit nevoia sa vin sa votez. Am venit din afara Londrei. Locuiesc la 60 de km de aici. Am calatorit mai bine de o ora. Nu stiu la ce sa ma astept de la viitorii europarlamentari. Ceea ce se intampla acum in Romania nu este placut. Sunt in Londra de 6 ani, si am fost de 25 de ori in Romania. Am votat cu cine am crezut ca va face ceva. Am 36 de ani si sper sa ma intorc intr-o zi. De asta am si votat."

Irina Iordachescu are 24 de ani si este de parere ca Parlamentul European este locul unde se dezbat probleme europene, nu nationale: "Am votat pentru ca legislatia europeana si sistemul de reglementare european au impact asupra tuturor statelor member. Am votat in speranta ca vom fi reprezentati mai bine in Parlamentul European. Parlamentul European nu este locul unde sa se ridice problemele romanilor, ci se ridica problemele europenilor."

Trei bacauani, foarte relaxati, ne-au spus ca motivul pentru care au venit la vot este "plictiseala prea mare de acasa. Nu suntem ocupati." Locuiesc de patru ani in Londra si doi doresc sa se intoarca acasa. Unul dintre ei a votat pe listele britanice. Intrebati ce stiau despre candidatii romani, acestia au indicat-o pe Elena Basescu: "Vrea sa legalizeze canabisul in Romania. Foarte desteapta, se preface ca nu stie ce-i ala, intr-o emisiune tv."

Pe lista "partidelor ce resping ideea de UE"

Referitor la alegerile europarlamentare pentru candidatii britanici, nici Ambasada Romaniei la Londra, nici BEC britanic nu stiau cati romani au fost inscrisi pe listele britanice sau cati romani au votat pentru UK.

O studenta romanca din orasul Nottingham ne-a povestit ca si-ar fi dorit sa voteze pe listele pentru europarlamentarii romani, deoarece doreste sa se intoarca acasa dupa terminarea studiilor. Insa "motivul pentru care am ajuns sa votez pe listele britanice este unul cat se poate de stupid: dupa ce m-am mutat la adresa actuala, primeam cate o instiintare pe saptamana, anuntandu-i pe cei cu drept de vot din casa sa se inregistreze pentru europarlamentare. Am ignorat hartiile lor pana in momentul in care un reprezentant al autoritatilor locale ne-a vizitat sa vada de ce nu le raspundem la scrisori. In fine, am vorbit cu proprietarul casei si i-am cerut detalii despre procesul de votare, iar el ne-a zis ca se ocupa el de hartii. Desi am specificat ca nu intentionez sa votez, m-am trezit ca sunt inregistrata la vot si, conform legilor UE, nu mai am dreptul sa votez pentru alegerile din Romania. Interesant e ca m-au inregistrat pe baza unor formulare trimise de alta persoana, fara sa fie neveoie de semnatura mea sau ceva de genul asta."

"Am decis sa merg totusi la vot si sa votez impotriva partidelor ce resping ideea de UE si, implicit, dreptul de munca fara restrictii al romanilor din Marea Britanie. Insa mi se pare de neconceput ca, intr-un oras de aproape 500 000 de locuitori precum Nottingham, sectia de votare este intr-o baraca, in aproprierea careia n-am observat niciun echipaj de politie care sa asigure in vreun fel securitatea comisiei sau nefraudarea voturilor. Recunosc ca nu am fost atenta daca existau sau nu camere de supraveghere", spune studenta.

"De asemenea, este incredibil faptul ca nu mi s-a cerut un act de identitate in momentul in care am votat. Am spus adresa si numele, am fost taiata de pe lista, mi s-au dat cele trei buletine de vot (doua pentru locale si unul pentru europarlamentare) si am votat, intr-o cabina fara perdea, in care se putea vedea lejer pe cine votez. Sa nu te astepti sa fi existat vreo stampila. Este evident ca oricine se putea duce sa voteze in locul meu, iar in cazul in care nu ma prezentam la vot, nimeni nu si-ar fi dat seama, la fel cum eu as fi putut vota in locul oricarei alte persoane, atata timp cat ii stiam numele si adresa exacta. Nu pot sa nu ma intreb de ce se poate vota in UK in niste conditii cel putin ciudate”, a concluzionat romanca.