Curtea Constitutionala urmeaza sa declare neconstitutionala legea prin care presedintele Senatului, Mircea Geoana, a devenit si vicepresedinte in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Curtea a deliberat deja iar sentinta urma sa fie data publicitatii pe data de 3 iunie dar a fost amanata pentru data de 17 iunie, au mai precizat sursele citate. PNL a atacat la Curtea Constitutionala, la inceputul lunii mai, ordonanta prin care presedintele Senatului devine si vicepresedinte al CSAT pe motiv ca nu se respecta separatia puterilor in stat.

Liberalul Radu Stroe a declarat astazi ca singurul motiv pentru care Geoana si-a anuntat retragerea este informatia ca urmeaza verdictul Curtii Constitutionala, care va declara legea neconstitutionala. Liberalii au atacat ordonanta 244/2009 pe motiv de neconstitutionalitate.

Presedintele PSD Mircea Geoana a anuntat ca se retrage din CSAT pentru ca presedintele Traian Basescu "foloseste Armata Romana in scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare" si cere modificarea intelegerii cu PDL.

"In niciun stat democratic, presedintele nu ia decizii privind interesele strategice ale tarii fara sa se consulte cu institutiile abilitate in aceasta privinta. Traian Basescu a anuntat retragerea trupelor romanesti din Irak la o data specifica fara sa se consulte cu CSAT si cu Parlamentul Romaniei", mai scrie Mircea Geoana.

Liderul PSD invoca art. 119 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia "CSAT organizeaza si coordoneaza activitatile care privesc participarea la mentinerea securitatii internationale"."Decizia de a trimite trupe romanesti in Irak si Afganistan s-a facut cu acordul CSAT si al Parlamentului Romaniei. Decizia de retragere trebuie sa se faca respectand prevederile constitutionale si nu prin hotararea unilaterala a lui Traian Basescu", argumenteaza Geoana.

Liderul PSD este cel care a insistat ca presedintele Senatului sa devina si vicepresedinte al CSAT, aceasta conditie fiind stipulata si in protocolul Coalitiei. Geoana a precizat ca protocolul Aliantei Parteneriatul pentru Romania ramane in vigoare si ca solicita doar anularea prevederii potrivit careia Presedintele Senatului este si vicepresedinte al CSAT.

NOTA: Guvernul Boc a emis o ordonanta de urgenta care l-a facut pe Mircea Geoana membru CSAT, ordonanta aprobata ulterior in Parlament printr-un proiect de lege.

Background

  • Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, la solicitarea ministrului afacerilor externe si ale ministrului apararii, a aprobat in data pe 9 ianuarie.2008, continuarea prezentei militare romanesti in Irak, dupa 31 decembrie 2008.
  • Hotararea CSAT nr. 2 din 20 ianuarie 2009 a fost pusa in aplicare prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 2, din 5 februarie 2009, care a ratificat Memorandumul de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Irak.
  •  Ordonanta Guvernului Romaniei a fost aprobata de Parlament prin Legea nr. 179, din 12 mai 2009
  • Legea a fost promulgata prin decretul nr. 804 al Presedintelui Romaniei, din 12 mai 2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei (nr.335) in data de 20 mai 2009.