Ca orice scrutin, alegerile de duminica nu sunt lipsite de incidente.

  • Un jandarm si doi politisti comunitari au fost nevoiti sa forteze usa de acces de la sectia de votare 32 din Targu Jiu, situata in incinta Casei de Cultura a Sindicatelor, relateaza Mediafax. Paznicul care avea cheile nu a aparut pana la ora 6:45, iar politistul care pazea sectia era incuiat inauntru. Usa a fost fortata, fapt consemnat in procesul-verbal redactat de membrii sectiei de votare.
  • Si la Timisoara, membrii sectiei de votare nr.33, amenajata intr-o scoala generala, au fortat usa pentru a intra in cladire, dupa ce cheia de acces s-a rupt in broasca. Problema a fost remediata inainte de ora 7:00.
  • PNL sustine ca "turismul electoral a inceput de dimineata", intrucat la sectii de vot din Capitala ar fi fost aduse grupuri de alegatori din Ilfov si de la Targoviste. Astfel, "la Scoala 308, sector 4, la sectiile de votare 759-760-761-762, s-au prezentat 70 de cetateni din Tamas - Corbeanca. La Scoala nr. 168, sector 6, str. Alizeului, 60 de persoane din judetul Ilfov au sosit la vot in grup, votand pe liste suplimentare, la sectiile 1184-1885-1186-1187. La Scoala 100, Andrei Saguna, de pe strada Vacaresti, sector 4, 12 persoane din Targoviste au sosit cu un microbuz si au votat la sectia 657."
  • In plangerile depuse la BEJ Cluj, PNL mai acuza ca PDL a inceput "actiunea autobuzul" in localitatea Covaci, unde "echipa locala de fotbal a fost luata cu autocarul echipei pentru a fi condusa la masa la o pensiune in Covaci, de aici primind instructiuni de a se incolona in fata sectiei de votare din localitatea Covaci, cu instructiunea de a vota PDL pentru a primi ulterior fonduri pentru echipa". De asemenea, PNL informeaza ca "in localitatea Tomnatic, doi angajati ai Primariei sunt prezenti in sectia de vot din localitate, la masa biroului sectiei de vot si inmaneaza cetatenilor buletine de vot".
  • Mita electorala. Biroul Electoral Judetean Giurgiu informeaza ca membri ai PSD Giurgiu au oferit sambata si duminica 500 de telefoane mobile in comuna Prundu, cu titlul de mita electorala. BEJ s-a sesizat la cererea PNL Giurgiu. PNL Timis acuza PDL ca a parcat o masina cu insemnele partidului si cu poza Monicai Macovei in fata unei sectii de votare din localitatea Sannicolau Mare.
  • PSD Cluj a sesizat Biroul Electoral Judetean Cluj cu privire la numarul mai mare al buletinelor de vot din mai multe sectii, fata de cel care figureaza in procesele-verbale initiale. "Printre sectiile la care au fost semnalate astfel de probleme sunt sectiile cu numerele 56, 57, 200, 302 si 589", se arata intr-un comunicat. Aceeasi organizatie a sesizat BEJ cu privire la calitatea necorespunzatoare a tusului pentru stampilele de vot. Reprezentantii BEJ au raspuns ca nu tusul este problema, ci stampilele de vot, al caror cauciuc nu este de buna calitate.
  • Dosar penal. Unui membru al sectiei de votare nr.73 din Craiova, reprezentant PRM, i-a fost intocmit dosar penal dupa ce a fost prins de presedintele sectiei ca a votat de doua ori. Barbatul a votat atat pe lista permanenta, cat si pe lista suplimentara. A fost intocmit dosar penal pentru infractiunea de "votare de doua sau de mai multe ori". El risca o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare.
  • "Doua dintre ferestrele sediului organizatiei municipale Botosani au fost sparte", iar PDL "a continuat sa distribuie la Botosani materiale electorale si dupa incheierea oficiala a campaniei", acuza PSD intr-un comunicat.
  • PNTCD sustine ca au fost adusi, la sectia nr.774 din Capitala, alegatori din Moldova care spun ca voteaza cu Becali. "Va sesizam prezenta unui numar foarte mare de electori la sectia 774 din Soseaua Giurgiului. Acestia au sosit cu autocarele din zona Moldovei pentru a-si exercita dreptul la vot. In fata sectiei s-au format cozi incepand cu ora 7:00, iar electorii au indicat faptul ca vor vota cu candidatul PRM, Gigi Becali", se arata intr-un comunicat al PNTCD.
  • Cinci autobuze care transportau circa 70 de persoane - alegatori din Giurgiu - catre Bucuresti au fost oprite, duminica, de Politie si Jandarmerie, pe Bulevardul Laminorului, existand suspiciuni ca scopul venirii lor in Capitala este de "turism electoral", sustin surse administrative. Initial au fost opt autobuze venite din zone limitrofe Bucurestiului, respectiv Giurgiu si Dambovita, insa trei au plecat, au precizat sursele. Nici una dintre cele 70 de persoane nu a dezvaluit scopul pentru care se afla in Bucuresti.
  • Asociatia Pro Democratia Arad a sesizat BEJ privind nereguli legate de componenta a patru sectii de votare din localitatea Halmagel, unde in sectii au intrat reprezentantii PSD, desi la tragerea la sorti locurile au fost atribuite PRM. "Am sesizat in scris, mai ales ca eroarea pare sa fie chiar de la BEJ, unde au fost dublate numele membrilor PSD in procesele verbale de investire, fiind trecute si la PRM. De fapt, conform tragerii la soti, in Halmagel trebuia sa fie in sectii doar PRM, iar PSD sa fie rezerva, dar numele celor de la PSD au fost trecute si pe lista PRM si astfel acest partid a fost viciat", a declarat Mihaela Indricau, coordonatorul echipelor de observatori in judet. Presedintele BEJ, Eugenia Iovanas, afirma insa ca incidentul a fost cauzat de un reprezentant PRM, care s-a inscris si ca reprezentant al PSD la tragerea la sorti, legea neimpunand ca delegatii partidelor sa fie si membri de partid. "A fost vorba de neseriozitate din partea delegatului, care s-a trecut la doua partide, fara sa anunte, pentru a avea sanse mai mari sa fie ales. Ghinionul a facut ca a fost ales peste tot, iar PRM nici nu avea nume de rezerva pentru sectiile de votare", a explicat Iovanas, citata de Mediafax. Situatia a fost remediata dupa ce PRM a renuntat in scris la participarea in sectiile din Halmagel in favoarea PSD.
  • Presedintele unei sectii de votare din judetul Timis a sunat la BEJ si a intrebat daca poate sa deschida geamul, pentru ca agentul de paza i-a spus ca nu este permis prin lege. "Ne-a sunat un presedinte al unei sectii de votare, o femeie, sa ne intrebe daca poate sa deschida geamul, pentru ca e prea cald. Ne-a spus ca agentul de paza nu o lasa, pentru ca nu ar fi legal. A primit permisiunea imediat. Doar nu era sa ii lasam sa stea la 50 de grade", a declarat Radu Herciu, presedintele BEJ Timis, care nu a precizat de la ce sectie de votare a venit sesizarea.
  • Membrul unui partid este cercetat de politistii din Giurgiu pentru ca i-ar fi oferit bani unei persoane din localitatea Oinacu pentru a vota cu reprezentantii unui anumit partid politic. Sambata seara, IJP Giurgiu a fost sesizat ca doua persoane din localitatea Oinacu, satul Branistea, ofera cetatenilor sume de bani pentru a-i determina ca in ziua alegerilor europarlamentare sa voteze candidatii unui anumit partid politic. A fost retinut un barbat in varsta de 27 de ani, iar ancheta este in curs.
  • Biroul Electoral al Circumscriptiei nr.16 Dambovita a primit o sesizare din partea PSD conform careia angajati ai Directiei Silvice si ai Directiei Sanitar Veterinare actioneaza in mai multe localitati din judet pentru influentarea optiunii de vot a alegatorilor, in favoarea PDL. Directorul DSV Dambovita si directorul tehnic al Directiei Silvice au respins acuzatiile PSD.
  • O femeie din comuna Scarisoara, judetul Olt, s-a ales cu dosar penal dupa ce a fost prinsa ca a votat de doua ori, la doua sectii diferite. Femeia in varsta de 42 de ani si-a recunoscut fapta si risca o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare.
  • Sora primarului PSD din satul Malut, comuna Branistea insoteste alegatorii in cabinele de vot, sustine PDL Bistrita-Nasaud, desi acestia nu sunt in imposibilitatea fizica de a-si exprima optiunea. De asemenea, organizatia a reclamat ca, in comuna Dumitra, peste 40 de rromi au votat pe liste suplimentare, desi erau din Bistrita, localitate situata la mai putin de 15 kilometri de Dumitra.
  • PSD sustine ca din sectiile muresene lipsesc aproximativ doua mii de buletine de vot. "Buletine de vot lipsa s-au raportat cam de la 20 de sectii. Noi am trimis sesizari, s-au verificat jumatate din pachetele cu buletine de vot din sectiile de votare si s-au constatat de la 30 la 100 de buletine lipsa. Sunt probabil in jur de doua mii de buletine de vot lipsa", a declarat Adrian Moldovan, reprezentant PSD in BEJ Mures.
  • Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz: "avem informatii certe ca PDL a inchiriat 220 de autovehicule de la o companie, in scopul de a le folosi pentru turism electoral". 160 de persoane ar fi fost aduse in Capitala cu aceste autovehicule pentru a vota. "PSD va derula o numaratoare paralela a voturilor si va compara toate listele suplimentare de vot intre ele, iar alegatorii care se regasesc pe doua liste ar putea fi sanctionati si dupa incheierea votului, nu doar daca sunt surprinsi in flagrant." Spre exemplu, a spus Duvaz, in localitatea Gura Sutii, din judetul Dambovita, 92 de persoane votasera pe listele suplimentare, in timp ce, pana la ora 10:00, doar 100 votasera pe listele permanente.
  • PSD Mures a sesizat BEJ ca PDL aduce alegatori in localitatea Saulia, pentru a vota de doua ori, folosind in acest scop microbuzul primariei comunei si promitand bani in schimbul votului. Secretarul general al PDL Mures, Claudiu Maior, a declarat ca nu crede ca este ilegal sa se asigure transportul persoanelor in varsta la vot si a negat vehement ca oamenilor li s-ar fi oferit bani in schimbul votului.
  • Bucuresti: Pana la ora 14:00, la doua din cele sase birouri electorale de sector (S2 si S6), reprezentanti ai Aliantei PSD-PC semnalau ca mai multe autocare au adus alegatori din judetele Arges si Dambovita sa voteze in sectiile din Capitala.
  • PDL sector 1 a depus la BEC o sesizare impotriva Romprest Service si a unui numar de 160 de persoane "neindentificate pana in prezent", transportate cu autobuze in proprietatea acestei societatii comerciale la doua sectii de votare din sectorul 1. Cele 160 de persoane, imbracate in veste inscriptionate Romprest, voteaza pe listele suplimentare, in mai multe sectii", sustin democrat-liberalii.
  • PNL reclama ca pe cladirea Casei de Cultura Mangalia se afla un panou pe care ruleaza un clip electoral al Aliantei PSD-PC. In sesizare, liberalii sustin ca este afectat procesul electoral la sectiile de votare 207, 208, 209 si 210.
  • Calarasi: Prima sesizare privind fraude in judet a apartinut viceprimarului din comuna Galbinasi, care reclama faptul ca un microbuz, in care se afla mai multi cetateni din localitate, se deplaseaza spre Bucuresti in scopul turismului electoral. Chestionat, soferul a declarat ca transporta persoane care urmau sa faca cumparaturi de la un hipermarket din Bucuresti. De asemenea, pe raza satului Danesti, comuna Frasinet, a fost sesizat un autoturism, echipat cu statie si difuzoare, care indeamna cetatenii sa voteze un anumit candidat al unui partid politic si transporta cetatenii la sectiile de vot. Cele mai multe sesizari au venit insa din partea prefectului judetului Calarasi, Doru Ioan Taracila. In primul rand, prefectul a sesizat faptul ca soferul unui autoturism ofera sume de bani unor persoane in zona pietei centrale din municipiu, cu scopul de a vota cu o anumita formatiune politica. Celelalte doua sesizari ale prefectului se refereau la posibile fraude electorale in comuna Dorobantu, unde persoane necunoscute ar fi oferit pachete cu produse alimentare in scop electoral.