Campania pentru alegerile europarlamentare, inceputa in data de 8 mai, se va incheia sambata, la ora 07.00, informeaza Mediafax. Duminica, alegatorii sunt asteptati la vot pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European.

Potrivit Legii 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de ziua votarii si se incheie in dimineata zilei de sambata care preceda scrutinul, la ora 7.00.

Dupa incheierea campaniei electorale, se interzice difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice ori private, precum si prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Cu 48 de ore inainte de ziua votarii, este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.

In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii. Pot efectua sondaje de opinie la iesirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central in acest sens. Operatorii de sondaj ai acestora au acces, in baza acreditarii institutiei pentru care lucreaza, in zona de protectie a sectiei de votare, fara a avea acces in interiorul localului sectiei de votare.

Continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale ori candidat independent constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 de lei.

Legea interzice, de asemenea, purtarea pe durata votarii, de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanele insarcinate cu paza sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne ori alte insemne de propaganda electorala. Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

In audiovizual, campania electorala pe posturile de radio si de televiziune, publice si private, inceputa in ziua de 8 mai 2009, ora 00.00, se incheie de asemenea in ziua de 6 iunie 2009, ora 07.00, potrivit Deciziei CNA 391 din martie 2009.