La alegerile din 7 iunie "se mai aplica regula de la alegerile parlamentare nationale in ceea ce priveste interpretarea votului alb ca un vot de blam?", intreaba Andrei, cititor HotNews.ro. Varianta votului in alb este comentata si de Ana Armanca Ardeleanu. je vrea sa stie in ce conditii se poate schimba buletinul de vot, iar andreeav vrea sa afle de ce "la sectia de votare unde merg eu de obicei am impresia ca sunt mereu cam aceiasi membri". Asociatia Pro Democratia a raspuns cititorilor HotNews.ro.

Intrebare de la Andrei: "Buna ziua, se mai aplica regula de la alegerile parlamentare nationale in ceea ce priveste interpretarea votului alb ca un vot de blam? "

Raspuns:Buna Andrei. Votul alb a fost folosit doar pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2008. Legislatia in vigoare pentru alegerile europene nu prevede posibilitatea folosirii acestui tip de vot.

Intrebare de la Ana Armanca Ardeleanu: "Mi se pare normal ca in locul votului "in alb", nestampilat, cei care nu au cu cine sa voteze sa aibe optiunea NICI UN CANDIDAT. Nu stiu de ce s-a ales varianta votului in alb, care este ambiguu."

Raspuns:Folosirea votului alb a ridicat, intr-adevar, o serie de controverse, printre care s-a numarat si problema enuntata de tine. La alegerile europene nu vom putea folosi, insa, acest vot de protest. Speram ca legislatia aferenta urmatorului scrutin va reusi sa rezolve aceste neclaritati.

Intrebare de la je: "Intreb pentru ca mi s-a intamplat in trecut: e ok sa-mi schimb buletinul de vot, daca am intrat in separeu si am pus stampila pe o caseta, dar ma razgandesc in ultimul moment?"

Raspuns:Fiecare alegator are dreptul la un singur buletin de vot suplimentar. In cazul in care te razgandesti sau aplici gresit stampila, trebuie sa inapoiezi membrilor sectiei de votare acest prim buletin de vot. Dupa ce il vor anula, acestia iti vor inmana un nou buletin de vot. Ai grija, insa, nu poti solicita acest lucru decat o singura data.

Intrebare de la andreeav: "la sectia de votare unde merg eu de obicei am impresia ca sunt mereu cam aceiasi membri, de muuult timp incoace. stiu pentru ca pe unii ii stiu de prin vecini. s-a facut un soi de membri profesionisti de sectie sau ce? oamenii presupun ca se stiu intre ei pe de rost, daca ne gandim extrem am putea sa credem ca pot sa faca absolut orice acolo. Nu e un pic dubios? Exista reguli in acest sens?"

Raspuns:Sectiile de votare sunt constituite, in afara presedintelui si a loctiitorului, din reprezentanti ai partidelor politice. Partidele isi pot desemna aceeasi reprezentanti la diferite scrutine, de aici si impresia ta ca birourile sectiilor de votare nu isi schimba componenta.

Intrebare de la Stomp: "Cu exceptia partidelor mari, care sunt afiliate de mult timp la grupuri europene, ce se intampla cu ceilalti alesi, aia independenti si aia din partide mici gen partidul siderurgistilor, care cine stie, poate se aleg cu un om-doi, sunt ei obligati sa se alature unui grup sau altul, in PE? Sau se alatura doar daca au ei chef si daca au chef si grupurile respective?"

Raspuns:Parlamentarii europeni nu sunt obligati sa se alature grupurilor politice din aceasta institutie. Ei nu participa la lucrarile Parlamentului European sub forma delegatiilor nationale, ci sub forma grupurilor politice. In mandatul actual exista sapte grupuri politice, cel mai mare fiind Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, cu 288 de membri, si cel mai mic Grupul Independenta si Democratie, cu 22 de membri.dar exista si 30 de deputati neafiliati. Poti afla mai multe informatii despre acest subiect pe www.europarl.europa.eu.