Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat faptul ca Sergiu Andon, in calitate de deputat, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat a acordat, in calitate de avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-o cauza penala privind o infractiune de coruptie, informeaza, miercuri, un comunicat al institutiei.

"In conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, Agentia a fost sesizata cu privire la posibila stare de incompatibilitate in care s-ar afla domnul deputat Sergiu Andon", precizeaza sursa citata.

In urma verificarii informatiilor din documentele depuse prin sesizare, a copiilor certificate ale declaratiilor de avere si de interese (completate in 14 decembrie 2008 si inregistrate in 17 decembrie 2008), a unei imputerniciri avocatiale si a actelor procedurale existente la dosarul cauzei penale, s-a contatat ca Sergiu Andon, desi avea calitatea de deputat in Parlamentul Romanei, a acordat asistenta juridica intr-o cauza penala prevazuta de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare.

ANI sustine ca pana in prezent nu au fost depuse documente din care sa rezulte "rezilierea dosarului de asistenta juridica incheiat de Sergiu Andon in 2008 si nici delegarea sau preluarea cauzei de catre alt aparator".

Conform art. 82 indice1 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, "deputatul sau senatorul care, pe durata exercitarii mandatului de parlamentar, doreste sa exercite si profesia de avocat nu poate sa pledeze in cauzele ce se judeca de catre judecatorii sau tribunale si nici nu poate acorda asistenta juridica la parchetele de pe langa aceste instante (alin. 1)".

Mai mult decat atat, conform alin. (2), lit. a, "deputatul sau senatorul aflat in situatia prevazuta la alin. (1) nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici nu ii poate asista in instante in cauzele penale privind infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie, precum si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare", informeaza ANI.

Potrivit art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective".