Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, duminica, la Suceava, ca slaba dezvoltare a agriculturii e cauzata de neatragerea fondurilor europene si a afirmat ca printre motivele pentru slaba absorbtie a fondurilor este „popularea” Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu „toate pipitele", transmite NewsIn.

Mircea Geoana si ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, au participat, duminica, la o intalnire cu agricultorii din judetul Suceava, ocazie cu care seful PSD a criticat „politica bezmetica” din acest domeniu din ultimii patru ani. "Avem un potential agricol prea putin valorificat. Si am ajuns ca dupa 200 de ani, sau chiar 500 de ani, cand nu erau sisteme de irigatie, sa rasuflam usurati ca a venit o ploaie si a oprit seceta, macar temporar”, a declarat Geoana.

El a aratat ca, daca la sfarsitul anului 2004, in Romania existau 1,5 milioane de hectare irigate, in momentul de fata suprafata irigata este de doar 60.000 de hectare. "Si asta s-a intamplat dupa patru ani de zile de politica bezmetica in domeniul agriculturii. Este o chestiune care nu poate sa ramana nepedepsita, macar politic, daca nu si mai serios”, a spus liderul PSD.

Geoana a precizat ca nu este normal ca dupa doi ani de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana si dupa inca doi ani de la integrare Romania sa nu poata absorbi fondurile pe care le are alocate pentru dezvoltarea agriculturii.

"Nu este posibil sa avem o Agentie de Plati si Interventii in Agricultura care a fost populata cu toate pipitele. Acest lucru a reprezentat o frana serioasa pentru agricultura romaneasca”, a afirmat Mircea Geoana.

El a mai spus ca alocarea fondurilor pentru dezvoltarea satelor si agriculturii nu mai trebuie sa se faca pe criterii politice si a adaugat ca ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, va promova un plan strategic pe termen mediu pentru stimularea investitiilor in mediul rural. „Banii se dau catre primarii pe culori politice. Si ne miram apoi ca nu se aduna investitii intr-un program coerent de dezvoltare a agriculturii. Si daca nu schimbam ceva, inseamna ca nu am inteles nimic”, a mai spus Geoana.