Marian Jean Marinescu, candidat pentru Parlamentul European din partea PD-L, s-a afla tin redactia HotNews.ro pentru a discuta online cu cititorii. El a raspuns intrebarilor pe teme care trateaza politica interna si europeana, situatia economica din Romania in context european si pozitia candidatilor in privinta subiectelor de dezbatere publica din Uniunea Europeana.

UPDATE: La intalnirea online a confirmat prezenta si Daciana Sarbu, candidat din partea PSD, dar, din motive obiective, nu va putea participa.

  • Intalnirea s-a incheiat

Intalnirea online a fost urmata de un interviu inregistrat in Studioul HotNews.ro.

Asculta interviul

Descarca interviul in format MP3

Marian Jean Marinescu despre declaratiile lui Adrian Severin

Aflat in campanie la Targu Mures, Adrian Severin a insinuat, sambata 30 mai, ca Jacques Barrot, comisarul francez din familia politica a PPE, care l-a inlocuit pe Franco Frattini in fruntea portofoliului justitiei, s-ar putea face vinovat de o coruptie eventual "morala", inteleasa ca "deviere de la regula".

"Puneti-va intrebarea: de ce comisarul pentru probleme juridice si afaceri interne nu este cel care coordoneaza intocmirea raportului pentru Romania pe justitie si este doamna Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene? De ce ne trebuie cineva care nu este titularul domeniului sa intervina? Ori domnul Barrot este corupt si el si atunci trebuie sa rezolvam aceasta problema, ori exista tot o forma de coruptie. Coruptia nu inseamna numai sa iei niste bani. Exista si coruptie politica, exista si coruptie morala. Coruptia este devierea de la regula. Acesta este in sine un act de coruptie, pentru ca am deviat de la regula si nu exista nicio explicatie convingatoare care sa ne explice aceasta deviere de la regula", a declarat la Targu Mures eurodeputatul socialist Adrian Severin, lider al grupului PSD din Parlamentul European, citat de Newsin.

In replica, liderul grupului popularilor europeni din Parlamentul European, Joseph Daul, i-a cerut socialistului Adrian Severin sa-i ceara scuze comisarului pentru Justitie, Jacques Barrot. "Insinuarile domnului Severin sunt inacceptabile. Acestea sunt, in plus, incorecte, Comisia Europeana aplicand in mod temeinic procedurile existente in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei in Romania. Il invit pe domnul Severin, in calitatea sa de deputat european din 2007, sa consulte procedurile referitoare la elaborarea rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, disponibile pe site-ul internet al Comisiei Europene", a declarat Joseph Daul, liderul grupului popularilor europeni.

Justitia din Romania se afla sub monitorizarea Comisiei Europene de la aderarea tarii la UE, in ianuarie 2007. Clasa politica din Romania si-a fixat ca obiectiv incetarea monitorizarii pe justitie, decizie pe care si-o doreste stipulata in raportul CE asteptat in iulie, in conditiile in care precedentul raport, din februarie, constata chiar unele regrese in cazul Romaniei. Eurodeputatul socialist Adrian Severin a avut numeroase iesiri publice in care a criticat modul in care Comisia Europeana, condusa de Jose Manuel Barroso (PPE), a gestionat situatia justitiei din Romania.

Nota redactiei:

  • Pana la alegerile europarlamentare, HotNews.ro va organiza in fiecare saptamana perechi de politicieni de pe listele celor mai importante trei partide din Romania, PD-L, PSD si PNL.
  • Intrebarile trebuie adresate ambilor candidati.
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Citeste aici prima intalnire de acest fel, iar aici pe cea de saptamana trecuta.