Euroalegeri: Cititorii HotNews.ro intreaba, APD raspunde (I)
Intrebare de la trecatoru: Este vot uninominal sau cu liste? Votam partide sau persoane din partide?
Raspuns: Pentru alegerile europene votul este pe liste, atat in Romania cat si in toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, conform legislatiei europene in vigoare.
Intrebare de la Dana: Putem vota oriunde? Trebuie sa mergem in localitatea de domiciliu sau putem vota si in alte localitati?
Raspuns: Conform prevederilor actuale se poate vota oriunde prin inscrierea in listele suplimentare. Este o masura care permite votul celor aflati in calatorie sau care locuiesc in alta localitate decat cea trecuta in actul de identitate. Din pacate, aceasta prevedere are si dezavantaje. Se poate repeta situatia de la Alegerile generale din 2004, cand alegatori platiti si transportati cu autobuze de partide politice au votat in mai multe comune din judetul Ilfov, pentru ca dovada votului: timbrul autocolant de pe cartile de identitate, se poate dezlipi foarte usor.
Intrebare de la Duiliu: Locuiesc in cart Drumul Taberei. Mu se vede nic-un fel de campanie electorala. Ba mint. UIndeva, la una dintre intrarile In piata Drumul Taberei, o masa cu cateva persoane si afise cu sigla PD-L. Atat. Si mai se distribuie gratuit un ziar : Sectorul 6. Asta e companie ? Chiar nu intereseaza pe nimeni alegerile ? Atunci pe mine de ce sa ma intereseze?
Raspuns: Probabil ca este vorba despre un cerc vicios: partidele politice nu fac campanie electorala pentru ca reiese din sondaje ca interesul pentru problematici europene si pentru alegerile europene este mic. Constatand si absenta campaniei electorale, cetatenii devin din ce in ce mai putin interesati. Partidele politice nu au in acest moment printre obiective educarea publicului cu privire la Uniunea Europeana, iar in lipsa acestei educatii cercul vicios despre care vorbeam nu poate fi rupt. Pe de alta parte, un alt raspuns, mai simplu, la intrebarea privind interesul general cu privire la alegeri, este dat de perioada de criza economica. Aceasta a afectat si capacitatea partidelor de a duce o campanie electorala puternica.
Daca nu va pasa, ii va pasa altcuiva, care va decide cine sa va reprezinte si care va decide fara ca dumneavoastra sa il puteti trage la raspundere pentru probleme privind libertatea de circulatie si de munca, imigratia, protectia consumatorului, pretul energiei si tipul de energie folosit, care sunt standardele in agricultura si care trebuie sa fie calitatea legumelor pe care le veti cumpara la supermarket.
Intrebare de la mara: De ce numar de voturi, sau de ce procent de voturi are nevoie un candidat independent (ca Elena Basescu) pentru a fi ales in Parlamentul European? Multumesc
Raspuns: Pentru a i se atribui mandate orice candidat independent trebuie sa obtina un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral national, acest coeficient se calculeaza prin raportarea (impartirea) numarului de voturi valabil exprimate la nivel national la numarul de mandate de parlamentar european atribuite Romaniei, adica 33 (art. 20, alin (2), din Legea nr. 33/2007 cu modificarile si completarile ulterioare). Coeficientul electoral national reprezinta de fapt numarul mediu de voturi de care este nevoie pentru un mandat. Cu cat numarul de voturi valabil exprimate este mai mic, deci cu cat prezenta la vot este mai mica, sansele candidatului independent de a fi ales cresc, pentru ca scade coeficientul mediu national.
Intrebare de la Didactica Magna: APD apolitica? La Craiova si in Dolj APD a trimis la alegerile locale 2004, parlamentare si prezidentiale 2004, dar si la parlamentare 2008, observatori alesi de PDL.
Raspuns: Fiecare observator semneaza o declaratie pe proprie raspundere de neapartenenta la un partid politic. Asociatia Pro Democratia nu isi poate asuma falsul in declaratii al unor observatori si nici nu are capacitatea de a verifica toate biografiile celor care se prezinta la sediile filialelor APD si isi manifesta dorinta de a fi observatori voluntari. Mai trebuie mentionat ca de-a lungul timpului observatorii APD de buna credinta au fost supusi unor presiuni foarte mari si au fost amenintati de catre reprezentantii partidelor politice, mai ales in judetele Ilfov, Giurgiu si Vrancea.
Intrebare de la nedumerita: daca eu traiesc in alta tara decat romania pot sa votez pt europarlamentare? sunt romanca dar traiesc in espania;)) pot vota la barcelona?
Raspuns: Daca doriti sa votati pentru europarlamentari romani si aveti acte doveditoare ale domiciliului sau resedintei din Spania, puteti vota la sectiile de votare organizate la oficiile consulare ale Romaniei. O asemenea sectie de votare se va organiza si la Barcelona, si putei gasi adresa sa accesand acest link: http://www.mae.ro/poze_editare/2009.05.25_Tabel_alegeri.pdf. [Raspuns editat in urma sesizarii cititorului sergiu: pot vota si turistii romani din strainatate si nu doar cei care se afla in Uniunea Europeana, dar si cei care se afla in calatorii pe alte continente si ajung la oficiile consulare ale Romaniei, acolo unde se organizeaza sectii de votare.]
Daca doriti sa votati pentru reprezentantii Spaniei in Parlamentul European este ceva mai complicat, pentru ca fiecare stat in parte stabileste norme pentru alegatorii comunitari. In acest caz trebuie sa consultati biroul pentru straini al Ministerului de externe spaniol.
Asociatia Pro Democratia a raspuns cititorilor HotNews.ro. Ai vreo nelamurire privind alegerile europarlamentare din 7 iunie? Intreaba aici, iar APD iti va raspunde.

Ce este fenomenul GameStop / Revolta investitorilor particulari, reuniți pe Reddit, împotriva baronilor de pe Wall Street a condus la creșterea acțiunilor grupului cu 1.700%
Sectorul 3 vrea să investească aproape jumătate de miliard de lei în proiecte pentru fluidizarea traficului: trei pasaje subterane, două supraterane și lărgirea străzii Drumul între Tarlale la 4 benzi
Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
se mai aplica regula de la alegerile parlamentare nationale in ceea ce priveste interpretarea votului alb ca un vot de blam?