Doi elevi de liceu, Flavia Soare (18 ani) si Andrei Petre (16 ani), membri ai Asociatiei Romane de Dezbateri, Retorica si Oratorie, sunt de parere ca Elena Basescu nu si-a aratat competentele si are curaj sa candideze pentru ca, in cazul in care va fi criticata, tatal ei va spune public "nu va luati de fata mea". In cadrul emisiunii "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga, cei doi au vorbit despre candidatii la alegerile europarlamentare si prezidentiale, despre Ion Iliescu si Mircea Badea, dar si despre "specia de Dorobanti".

Asculta emisiunea "Discutia de luni"

Descarca emisiunea in format MP3

Flavia si Andrei despre candidatura Elenei Basescu

Fragmente din emisiune

Flavia Soare - 18 ani

  • Da, merg la vot. Pentru ca, dupa parerea mea, alegerile de pe 7 iunie sunt foarte importante pentru ca, totusi, oamenii aia au o putere foarte mare de decizie asupra unor lucruri care te intereseaza in mod direct pe tine, ca cetatean al unei tari europene.
  • In momentul in care vii in lumea politica in spatele cuiva, ca sa faci ceva, trebuie sa-ti arati competentele cu mult peste ceilalti, ca sa demonstrezi ca meriti sa fii acolo prin puterile tale si nu pentru ca porti un anumit nume. Iar Elena Basescu nu a iesit cu nimic in evidenta din acest punct de vedere.
  • Se spune ca fiecare candidat se va vota pe sine. Cred ca asa este, in afara de cei ai PD-L, care probabil vor vota toti cu Elena Basescu. Risca sa piarda PD-L voturi, dar altfel risca si sa-l supere pe domnul Basescu.
  • Traian Basescu - e un om pe care cu greu il citesti.
  • Mircea Geoana - din cate l-am vazut la televizor are o aura simpatica, dar nimic mai mult.
  • Crin Antonescu - Nu l-am prea urmarit.
  • Ion Iliescu - Cred ca a fost o mare prostie decizia pe care au luat-o cei care au votat prima oara dupa 1989, ca sa nu mai zic de a doua oara. Cred ca a fost un prim pas gresit pe care l-a facut tara noastra.
  • Despre "specia de Dorobanti": Nu trebuie sa faci nimic sa te incadrezi in ea. Chiar nimic. Nu trebuie sa gandesti prea mult si trebuie, bine-nteles, sa-ti canalizezi eforturile spre alt tip de activitati. Ca sa te invarti in acest tip de cercuri "elevate" trebuie sa stii sa te imbraci si sa te machiezi intr-un anume fel. Adica nu prea conteaza cine esti si ce ai de spus, ci superficialitatea primeaza.
  • Despre Mircea Badea - Nu ca imi place, dar ma impresioneaza Mircea Badea. Care nu stiu cat e de valoros din punctul de vedere al continutului, dar si-a perfectionat discursul argumentativ in asa fel incat orice ar zice, la mase prinde.

Andrei Petre - 16 ani

  • Eu mai am de asteptat doi ani pana sa pot merge la vot. Dar, scincer, nu cred ca as merge la vot, cel putin la europarlamentare. Din simplul motiv ca mie mi se pare ca acesti europarlamentari vor sa gaseasca o portita de scapare. O portita de scapare din Romania, un loc comod pe care sa stea si sa reprezinte, chiar daca nu au foarte multe veleitati. Pur si simplu sa se duca acolo si sa fie lasati in pace, sa nu fie criticati.
  • In politica, de obicei se fura, pentru ca de-asta se intra in politica: pentru orgoliu si pentru furat.
  • S-a ajuns ca, pentru ca toti fura, sa trebuiasca sa-i votam pe cei care mai si dau ceva inapoi.
  • Pe mine nu ma poate reprezenta un om care nu se ridica la nivelul asteptarilor mele.
  • Elena Basescu are curaj pentru ca se bazeaza pe faptul ca nu va fi criticata, altfel va iesi domnul Basescu sa spuna 'nu va mai luati de fata mea'. Deci e foarte normal ca, pe baza suportului pe care il are, sa aiba o anumita doza de curaj, de relaxare. Eu cred ca domnul Basescu ar fi putut s-o invete foarte multa politica, dar ea s-a grabit. Probabil a pierdut un pariu si a trebuit sa intre mai devreme.
  • La alegerile de la tineretul PD-L au fost doi candidati: domnisoara Elena Basescu si inca un domn. Domnisoara Basescu a avut un discurs in care incerca vocalele: aaaa, iiiiii. In schimb acel domn a avut un discurs relativ fluent. Dar, in mod miraculos, toata lumea a votat cu domnisoara EBA si acel biet fluent a primit 2-3 voturi.
  • Traian Basescu - cu siguranta are foarte multa autoritate.
  • Mircea Geoana - Atunci cand pe un presedinte de partid un membru al partidului il injoseste cu apelative de genul prostanac, cred ca asta spune totul.
  • Crin Antonescu - Nu sunt neaparat fan, dar cred ca e unul dintre putinii curati.
  • Ion Iliescu - Nu pot sa-mi exprim o opinie, in primul rand pentru ca nu eram nascut. Si, in al doilea rand, este o persoana prea complexa.
  • Despre "specia de Dorobanti": Eu cred ca o clasa sociala este reprezentata de cei care ies in fata. De pe Dorobanti cine iese in fata? Iese domnisoara Elena Basescu, despre care am vorbit deja, iese doamna Monica Columbeanu care-si pune geanta in cap, iese Poponet, care se lauda cu cuceririle lui si se lauda ca a facut concurs de sampanie cu nu-stiu-ce seic.
  • Despre Mircea Badea - Are foarte multi fani, mai ales in randul adolescentilor, pentru ca e vehement. Pare sa aiba anumite zvacniri si anumite structuri care prind si atrag. Dar daca stai sa faci o analiza si asa mai departe, vezi ca parca sunt goale. Ca ouale acelea incondeiate: se scoate mai intai albusul si galbenusul si apoi se vopsesc. Ele sunt frumoase, dar sunt goale de continut.

Flavia si Andrei despre Mircea Badea

Flavia si Andrei despre candidatii la prezidentiale

Nota redactiei:In cazul lui Andrei Petre, care e minor, filmarea a fost realizata cu acordul parintilor sai.