Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca, daca va castiga alegerile prezidentiale, va fi facuta si o recalibrare a majoritatii, in sensul ca formatiunea sa trebuie sa dea premierul, relateaza NewsIn.

Liderul social-democrat a sustinut initial ca daca ajunge la Cotroceni nu e obligatoriu sa schimbe coalitia majoritara sau pe primul-ministru, dar va fi nevoie de o "recalibrare". "Ai nevoie de Parlament, ai nevoie de o majoritate... Nu e obligatoriu, dar probabil ca o recalibrare a acestei coalitii sau a altei coalitii va trebui sa fie facuta", a spus Geoana. Atunci cand moderatorul l-a intrebat ce inseamna o "recalibrare", presedintele PSD a apreciat ca social-democratii ar trebui sa conduca Executivul. "Inseamna ca PSD-ul va trebui sa conduca viitorul Guvern", a raspuns el. Chestionat daca aceasta inseamna si ca PSD trebuie sa dea primul-ministru, Geoana a replicat: "Da!".

Mircea Geoana nu a spus insa cine ar putea sa fie viitorul premier desemnat de PSD, mentionand ca, potrivit Statutului partidului, Congresul e cel care propune candidatul de prim-ministru. Intrebat cine o sa fie premierul PSD, Geoana a spus ca "vom vedea la momentul potrivit", adaugand insa, in urma unei alte intrebari, ca are in minte mai multi colegi pentru acest post. "Va dau raspunsul regulamentar: conform Statutului PSD, un Congres al partidului propune candidatul de prim-ministru", a mai precizat liderul social-democrat.

Comentand declaratiile lui Ion Iliescu de la Realitatea FM potrivit carora daca PDL continua sa se ralieze pozitiilor agresive ale lui Traian Basescu, PSD s-ar putea retrage de la putere, Geoana a spus ca formatiunea pe care o conduce nu poate astepta la nesfarsit un tratament corect. "Ceea ce spune domnul Iliescu este ca un partid ca PSD-ul, in clipa cand intinzi prea mult coarda, e un moment in care se si rupe coarda respectiva. Nu poti sa stai la nesfarsit si sa fii tratat fara respect si fara un adevarat parteneriat, pentru ca aceasta guvernare a fost gandita ca fiind simetrica din punct de vedere al echilibrului guvernamental", a conchis presedintele pesedist.

Geoana anunta ca-si depune mandatul daca nu castiga Presedintia

Intrebat daca demisioneaza daca pierde prezidentialele, Geoana a raspuns: "Da, asa este corect, asa e democratic. Daca partidul ma doreste in continuare sa-l conduc, e alta chestiune. Dar din punct de vedere democratic, pana la urma intr-o democratie n-ai ce sa faci. E ca la sport: ai castigat, e foarte bine, ai pierdut, trebuie sa mergi sa iti asumi un esec".

Liderul social-democrat a mai sustinut ca numai partidul poate sa decida, daca dupa un asemenea esec, el mai este util. "In clipa in care ti-asumi o responsabilitate, sa conduci un partid atat de mare cum este PSD-ului si cand convingi milioane de oameni sa-ti dea increderea, in clipa in care ai reusit, esti bun, in clipa in care nu ai reusit, multumesc frumos, imi pun mandatul. Daca partidul dupa aceea considera ca esti in continuare util acestei cauze, sau mai doresti tu sa continui. (...) Din punct de vedere al jocului democratic, nu sunt nuante: ai castigat, te duci mai departe, daca nu, te-ai dus frumos la partid si ai spus <>, nu cauti scuze, nu cauti sa acuzi, esti responsabil ca lider al partidului. Punct si de la capat" , a mai explicat Geoana, adaugand ca pe el nu-l motiveaza "ambitia de a avea putere in sens propriu".