Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, sa trimita Comisiei juridice o scrisoare a Asociatiei Profesionale pentru Educatie si Cercetare prin care se atrage atentia ca patru parlamentari, printre care si Ecaterina Andronescu, se afla in incompatibilitate de functii, fiind si rectori, transmite NewsIn.

Secretarul Biroului Permanent Sever Voinescu a precizat ca forul de conducere al Camerei Deputatilor a decis sa trimita Comisiei juridice, pentru elaborarea unui punct de vedere, o scrisoare in care se atentioneaza ca "o serie de deputati si senatori care sunt si rectori s-ar afla intr-o situatie de incompatibilitate".

In scrisoarea semnata de Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei Profesionale pentru Educatie si Cercetare, se arata ca senatorul PSD+PC Ecaterina Andronescu, rector autosuspendat al Universitatii Politehnica Bucuresti, deputatul PSD+PC Florian Popa, rector la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, deputatul PDL Iosif Stefan Dragulescu, rector la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara si senatorul PNL Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica Timisoara se afla in incompatibilitate.

Liderul asociatiei arata ca, potrivit Constitutiei, calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului. "Cum functiile de rector reprezinta functii de conducere ale unor institutii publice, este clara situatia de incompatibilitate in care se gasesc rectorii care sunt in acelasi timp si parlamentari", se precizeaza in scrisoare.

De altfel, nici cazul ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu, care s-a autosuspendat din functia de rector, "intelegand ca legea nu-i da dreptul sa cumuleze cele doua functii, de parlamentar si de rector", nu este unul corect, potrivit Asociatiei, deoarece institutia "autosuspendarii" nu este prevazuta de Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, si ca atare este inoperabila.

Vlaston sustine ca intr-o asemenea situatie devin aplicabile prevederile legale care stipuleaza ca "in cazul eliberarii unui loc in functiile de conducere se procedeaza la alegeri partiale, potrivit Cartei universitare". In concluzie, Asociatia le cere presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa se autosesizeze in cazul acestei incomparibilitati "flagrante", iar ministrului Ecaterina Andronescu sa emita ordinul de ministru prin care convoaca alegerile universitare pentru functia de rector la cele 4 institutii de invatamant superior.