Senatorii si deputatii din circumscriptia electorala 43 pentru romanii cu domiciliul in afara tarii au initiat o modificare legislativa prin care vor o suma forfetara mai mare pentru birourile parlamentare, dar si alocarea mai multor bani decat primesc ceilalti colegi pentru diurna de deplasare, informeaza NewsIn.

Initiatorii au modificat in primul rand articolul din Statut care reglementeaza birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor si care stabileste, lunar, o suma forfetara din bugetul Camerei, si respectiv, Senatului echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta.

Potrivit propunerii legislative, deputatii si senatorii alesi in circumscriptia 43 pentru romanii cu domiciliul in afara tarii ar urma sa primeasca lunar o suma forfetara echivalenta cu doua indemnizatii si jumatate brute, adica aproximativ 15.000 de lei.

In plus, spune textul legislativ, parlamentarii alesi in circumscriptia 43 beneficiaza de decontarea serviciului de telefonie mobila pentru zonele unde acestia au fost alesi sa-si desfasoare activitatea.

O alta modificare ceruta de parlamentarii pentru diaspora se refera la diurna de deplasare si cheltuielile de cazare. Astfel, daca parlamentarii care nu au domiciuliul in Bucuresti primesc o diurna de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizatia lunara, alesii pentru diaspora vor o diurna de deplasare dubla - de 4% pe zi din indemnizatia lunara prevazuta pentru deputat sau senator.

Initiativa legislativa a fost trimisa pentru raport la Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului privind Statutul deputatilor si al senatorilor, cu termen 11 iunie 2009.

In sprijinul solicitarilor, parlamentarii pentru diaspora au adus un studiu comparativ din Franta, Italia si Portugalia din care rezulta ca exista o serie de facilitati pentru cei care-i reprezinta pe cetatenii din strainatate, precum sume mai mari pentru decontarea cheltuielilor cu telefonia si transportul.

Textul de lege este semnat de cei sase parlamentari din diaspora - Viorel Riceard Badea (senator PD-L), Raymond Luca (senator PNL), William Gabriel Brinza (deputat PD-L), Kötö Josif (deputat UDMR), Mircea Lubanovici (deputat PD-L), Tudor Pantiru (deputat PSD) si a fost inregistrata pe 27 aprilie la Senat.