
Traian Ungureanu, candidat la alegerile pentru Parlamentul European din partea PD-L, s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat cu cititorii in cadrul primei intalniri online cu subiect electoral. Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga. Din cauza limitarilor legale pe durata campaniei, emisiunea nu va fi difuzata la radio, dar va fi postata in varianta audio atat pe site-ul RFI, cat si pe HotNews.ro
UPDATE: Ramona Manescu, invitata si ea in emisiune inca din cursul zilei de vineri, a anuntat duminica seara ca nu mai poate participa, fiind in campanie electorala "la dispozitia partidului".
Asculta emisiunea "Discutia de luni"Traian Ungureanu despre ridicarea monitorizarii pe justitie
Având în vedere că şi dumneavoastră sunteţi unul dintre semantarii declaraţiei de la Praga pentru condamnarea crimelor comunismului, ce veţi face pentru soluţionarea a câtor mai multe dintre solicitările acestei declaraţii, având în vedere că declaraţia nu interesează în mod particular ţările din vestul europei?
Considerati ca acestea constituie exclusiv probleme de politica interna ale Romaniei sau si celelalte tari europene ar trebui sa preia contingente de populatie tiganeasca proportional cu populatia lor sau cu forta economica?
Ce parere aveti despre strategia folosita de Cehia pentru ca tiganii din fosta Cehoslovacie sa solicite cetatenia Slovaca?
Cat de mult considerati ca opiniile dvs. corespund cu cele ale majoritatii romanilor?
Credeti ca electorii romani au cunostinta despre aceasta rezolutie si despre modul in care europarlamentarii romani au votat?
Credeti ca daca electorii romani ar cunoaste aceste informatii, acest fapt ar avea vreo pondere in luarea deciziei de vot?
Care este explicatia pentru care o rezolutie asa de importanta nu se metioneaza ca performanta, sau contraperformanta, a activitatii actuale a europarlamentarilor romani?
Nu sint adeptul casatoriilor homosexuale, dar admit dreptul la uniuni civile.
Problemele celorlalte comunitati de romani pe care le-ati mentionat sint, inainte de orice, de ordin cultural.
Asadar, pentru Republica Moldova, sprijin si sustinere in termeni politici, pentru problemele romanilor din alte zone ale estului european, solutii si sustinere culturala.
Ce functii si atributii are Conferinta Presedintilor? Din cine este formata?
Care sunt mecanismele din Parlamentul European prin care poate fi influentata politica Uniunii Europene?
Uniunea Europeana are personalitate juridica?
Ce inseamna acordul conform al Parlamentului European?
La cate domenii este in prezent valabila procedura codeciziei? Ce domenii noi sunt adaugate prin Tratatul de la Lisabona?
Cati comisari europeni vor exista dupa adoptarea Tratatului de la Lisabona?
PS Daca se poate, as fi frumos ca raspunsurile sa fie date in lipsa unui consilier. Sa vedem si noi cat stie eurocandidatul.
Dl. Patriciu e simultan membru de rind PNL si cel mai puternic mebru de partid din Romania.
2. Care sunt cele mai mare oportunitati oferite de accederea in UE de care Romania nu s-a folosit ?
3. Considerati ca ati realizat un precedent prin faptul ca scrierile pro-PDL v-au catapultat in postura de candidat la europarlamentare ? Mai concret, credeti ca si alti ziaristi vor scrie pro-PDL(sau pro-PSD, sau pro-PNL) in speranta ca vor prinde un post politic ?
PS: Nu ma deranjeaza simpatiile politice ale ziaristilor, ci folosirea meseriei de ziarist ca o parghie pentru a ajunge pe un post politic.
2. Indiscutabil, fondurile europene. Corect si inteligent folosite, ele pot rezolva decalajul de dezvoltare al Romaniei. Deasemenea, cadrul legal european care poate face in justitie ce pot face fondurile in economie.
3. Probe?
In cartile si articolele d-voastra aveti opinii foarte critice fata de Uniunea Europeana si institutiile ei (mai ales in cartea despre identitatea europeana si islam). Daca nu credeti in acest proiect european, de ce candidati la o functie de europarlamentar?
Stimata doamna Manescu,
CV-ul d-voastra spune ca nu aveti experienta in nicio meserie (meseria de politician de la 18 ani nu este o meserie) si ca ati absolvit cursuri post-universitare foarte slabe ca nivel academic. Sotul d-voastra are o functie la virf in PNL si administratie. Cum o sa puteti scapa de acuzatia de nepotism si cariera in politica facuta pe cunostinte/pile/relatii? Stiu personal tineri inscrisi in 1990 in PNL, mult mai bine pregatiti acedemic decit d-voastra si care nu au fost promovati in functii de conducere pentru ca nu aveau relatiile necesare in partid.
Discutia despre contradictiile si "deficitul democratic euroepan" e o discutie europeana curenta. Tema acestei discutii e debirocratizare si apropierea institutiilor europene de normele clasice ale democratiei electorale.
Nu cred ca a fi bun european e totuna cu a renunta la functia critica fata de realitatea sistemului european.
Grupul popular european isi va negocia pozitiile in comisii imediat dupa alegerile din 7 iunie iar grupul romanesc va fi prezent la aceste dezbateri. Singura pozitie cunoscuta a grupului popular european in materie de personal european este sprijinul declarat pentru un al doilea mandat al presedintelui Comisiei Europene.
Romania continua sa fie condamnata la CEDO pentru lipsa restituirii caselor nationalizate catre vechii proprietari. Legea Voiculescu a agravat si mai mult incoerenta legislativa, incalcind dreptul european si interzicind restituirea in natura. Care este opinia dvs in legatura cu necesitatea anularii acestei legi anti-europene? Ce veti face dvs ca actiune concreta pentru anularea/modificarea acestei legi?
daca astazi in urma aliantei reale a PDL cu PSD (doar guverneaza impreuna), PSD a devenit un partid reformist?
Este moral sa candidezi din partea unui partid care s-a aliat cu cei pe care i-ai criticat cu vehementa ani de zile?
Este moral ca aliatii sa se critice in timpul campaniei electorale, dupa care sa continue reformele impreuna?
Formulat altfel: sunteti pro sau contra patentelor software?
Banuiesc ca dumneavoastra aveti un proiect personal serios. Proiect pentru a carui sustinere, calitatea de jurnalist nu e suficienta, si ca de aceea vreti sa deveniti europarlamentar. Va rog sa imi spuneti care este acest proiect.
Va rog, nu vorbiti vag despre interesele romaniei, bani europeni, partidul popular, etc. Vreau sa va aud spunand ca doriti sa initiati un raport pe tema x, care sa fie adoptat si sa duca la o rezolutie, ale carei consecinte sa fie x,y, z..
Repet, ma intereseaza care este, concret, proiectul pentru care ne cereti votul.
Am votat PDL la ultimele alegeri pt ca este singurul partid care sustine reforma in justitie. Am insa mari ezitari acum, pt ca observ ca acest partid se comporta tot mai retrograd si populist in chestiuni de moralitate publica.
1. De ce PDL sustine interzicerea comercializarii si consumului unor substante precum salvia divinorum, legale in toata Uniunea Europeana? Eu mi-as dori, dimpotriva, ca un partid care se declara liberal sa sustina legalizarea inclusiv a drogurilor usoare, cum sunt cele din cannabis, care nu provoaca dependenta, nu dauneaza sanatatii mai mult decat alcoolul si nu comporta riscuri sociale.
2. De ce PDL militeaza pentru definirea stricta a casatoriei drept uniune intre un barbat si o femeie, ba mai mult, pentru nerecunoasterea casatoriilor si parteneriatelor civile intre homosexuali realizate in alte tari europene (ceea ce ar intra in contradictie flagranta cu reglementarile europene)?
Pe scurt, imi doresc un PDL cu politici economice de dreapta, puternic angajat in reforma justitiei si lupta anticoruptie ca si pana acum, dar cu adevarat liberal in chestiuni ce privesc drepturile civile si substanta relatiilor sociale, nu cu comportamentul actual de partid al talibanismului moravurilor, din motive ce tin probabil de demagogie si populism.
2. PDL nu militeaza pentru una sau alta din variante in ce priveste cuplurile homosexuale. Pozitia finala va fi stabilita dupa consultari publice in Romania si in sanul grupului popular. In ce ma priveste, va pot spune ca nu am nimic impotriva uniunilor civile, dar cred ca in ce priveste casatoria homosexuala avem de-a face cu o uriasa neintelegere. Casatoria este o institutie reglementata de o enorma traditie etica europeana. Negocierea acestei institutii e nula din punct de vedere juridic.
- Cum va explicati faptul ca Rares Niculescu este totusi pe listele PDL, cu tot scandalul in care s-a implicat la disco "Romantic" din Cluj? Dati-mi un motiv sa votez lista PDL in iunie...:)
- Ce parere aveti cu privire la "impozitul forfetar", introdus cu atata graba si dupa un simulacru de "discutii cu reprezentantii patronatelor"? Considerati corect ca firmele private sa plateasca pentru faptul ca statul este incapabil (sau poate nu vrea) sa gestioneze evaziunea fiscala si sa-si reduca in mod eficient cheltuielile?
- Ce parere aveti despre politica UE in domeniul energetic? De ce se face atat de putin in privinta reducerii dependentei fata de Rusia?
Va multumesc...
Dependenta energetica fata de Rusia e probabil cea mai serioasa problema de politica externa si siguranta a UE. Voi sprijini reorientarea spre solutia centralelor nucleare si alternative.
2. Se poate face ceva pt. europenizarea presei romanesti, pt. democratizarea si normalizarea ei?
3. Daca nu, va considerati solidar cu efectele presei lui vantu si patriciu in Romania?
4. Sunteti de acord ca PDL sa nu faca nimic in legatura cu procesul de normalizare a Presei?
5. E in regula ca un partid ca PDL nu a reusit in 18 ani sa-si faca un singur jurnal sau post de televiziune propriu asa cum au marile partide din Uniunea Europeana ? Mai "reprezinta" un astfel de partid pe electoratul daca nu are nicio legatura cuy el?
Ce studii va recomanda pentru aceasta candidatura? Ma refer in ce domenii ati studiat. Intreb aceasta pentru a vedea daca exista vreo relevanta studii-cu ceea ce doriti sa faceti pe viitor.
Va multumesc
1. Eliminarea imunitatii diplomatice pentru personalul ambasadelor tarilor membre in cadrul EU. Va amintiti de studenta ucisa pe trecerea de pietoni in Bucuresti de consulul Austriei ? sau de Teo Peter?
2. Inchiderea ambasadelor tarilor membre EU in spatiul comunitar. Este EU o mare federatie?
3. Limitarea numarului comisarilor europeni la 20 .ce rost are comisar pe multilingvism ? e o parodie!
2. La ce bun inchiderea ambasadelor? EU tinde sa devina o federatie, iar aceasta tema e in plina dezbatere.
3. Nu sunt sigur ca functia comisarului pe multilingivsm e o parodie, dar se poate discuta pe tema persoanei care o ocupa.