Discutia de luni, emisiune HotNews.ro-RFI

Discutie online Traian Ungureanu (PD-L): Impozitul forfetar e creatia PSD. El a fost propus si laudat inca din 16 iulie 2008 de Constantin Nita, membru PSD

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 18 mai 2009, 15:00 Actualitate | Politic


Traian Ungureanu
Foto: AGERPRES
Traian Ungureanu, candidat la alegerile pentru Parlamentul European din partea PD-L, s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat cu cititorii in cadrul primei intalniri online cu subiect electoral. Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga. Din cauza limitarilor legale pe durata campaniei, emisiunea nu va fi difuzata la radio, dar va fi postata in varianta audio atat pe site-ul RFI, cat si pe HotNews.ro
UPDATE: Ramona Manescu, invitata si ea in emisiune inca din cursul zilei de vineri, a anuntat duminica seara ca nu mai poate participa, fiind in campanie electorala "la dispozitia partidului".
 • Intalnirea s-a incheiat
Asculta emisiunea "Discutia de luni"Traian Ungureanu despre ridicarea monitorizarii pe justitieTraian Ungureanu despre impozitul forfetarTraian Ungureanu despre criticile pe care le-a adus Parlamentului EuropeanNota redactiei:
 • Pana la alegerile europarlamentare, "Discutia de luni" va reuni in fiecare saptamana perechi de politicieni de pe listele celor mai importante trei partide din Romania, PD-L, PSD si PNL.
 • Intrebarile trebuie adresate ambilor candidati.
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata din fiecare luni, dupa ora 19.00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Raul

  De ce credeti ca sunteti candidatii perfecti pentru aceasta pozitie ?

  • Elena

   Care are ca scop inlaturarea lui Traian Basescu de la Cotroceni?Este Dinu Patriciu adevaratul lider al PNL?

   • Traian Ungureanu

    Exista o coalitie de guvernare. Atit. Fara sa mai socotim traditia inca vie a teoriei conspiratiei.

  • Traian Ungureanu

   Sint un candidat diferit, nu un candidat perfect. Vin, alaturi de Monica Macovei si Cristian Preda, din spatiul public si intelectual.

 • Întrebarea nr. 2 claudiu_irlanda

  Buna Ziua stimati domni, as dori sa stiu din ce cauza vor sa se implimenteze tratatul de la lisabona in toate tarile europene? este un motiv anume? eu am impresia ca vor sa introduca microcipul mai repede si din aceasta cauza vor sa-l introduca pentru a fi o anumita lege in care sa faci puscarie daca nu vei aproba, deja sau inceput cu pasapoartele biometrice care de exemplu in irlanda sau implementat, ce se poate face ? de ce nu exista un partid anti tratat ?? vor introduce acest tratat si in romania?

  • Traian Ungureanu

   Tratatul de la Lisabona e continuarea istorica a cadrului constitutional european. Exista nu unul ci mai multe partide si grupuri ant-Lisabona. Exemplu:Libertas. Nu s-a dovedit ca biometria si chipurile fac rau persoanei umane, desi, uneori, infierbinta serios imaginatia

 • Întrebarea nr. 3 rel

  In a ne apara doar interesele noastre, ale alegatorilor, acolo? Sau va cautati doar o slujba bine platita?

  • Traian Ungureanu

   De 20 de ani fac un singur lucru: apar cetateanul roman de atacuri, deci si pe dumneavoastra. Oricum, parlamentarii europeni nu sint platiti de persoane private sau de trusturi si oligarhi.

 • Întrebarea nr. 4 Paul

  Domnule Ungureanu,
  Având în vedere că şi dumneavoastră sunteţi unul dintre semantarii declaraţiei de la Praga pentru condamnarea crimelor comunismului, ce veţi face pentru soluţionarea a câtor mai multe dintre solicitările acestei declaraţii, având în vedere că declaraţia nu interesează în mod particular ţările din vestul europei?

  • Traian Ungureanu

   In genere la ideea de "reabilitare a Estului". Atit in economia cit si in istoria europeana. Voi promova ideile si propunerile Declaratiei si voi mentine contactul cu initiatorii Declaratiei (dealtfel, am o relatie de lucru excelenta cu Vladimir Tismaneanu).

 • Întrebarea nr. 5 Axul

  Cat de importante considerati ca sunt contradictiile de ordin demografic, economic si cultural-identitar dintre tigani, pe de o parte, si romani si europeni, de alta parte?
  Considerati ca acestea constituie exclusiv probleme de politica interna ale Romaniei sau si celelalte tari europene ar trebui sa preia contingente de populatie tiganeasca proportional cu populatia lor sau cu forta economica?
  Ce parere aveti despre strategia folosita de Cehia pentru ca tiganii din fosta Cehoslovacie sa solicite cetatenia Slovaca?
  Cat de mult considerati ca opiniile dvs. corespund cu cele ale majoritatii romanilor?

  • Traian Ungureanu

   Nu mai e demult vorba de o problema interna romaneasca. Chestiunea tiganilor e o problema europeana. Cheia e dubla si presupune eforturi comune: integrarea in societatile gazda si respectul societatilor gazda pentru traditiile tiganilor, acolo unde acestea nu sint contrare valorilor juridice ale natiunii. Nu trebuie uitat ca nu exista o opinie romaneasca unica si ca, in asemenea probleme, normele legale au intietate in fata opiniilor.

 • Întrebarea nr. 6 Axul

  A fost adoptata in 2009 si spune ca toate statele europene trebuie sa recunoasca casatoriile homosexuale, cu toate consecintele care deriva. Am studiat materialele de informare distribuite de PNL si PDL si nu exista nicio mentiune despre aceasta rezolutie.
  Credeti ca electorii romani au cunostinta despre aceasta rezolutie si despre modul in care europarlamentarii romani au votat?
  Credeti ca daca electorii romani ar cunoaste aceste informatii, acest fapt ar avea vreo pondere in luarea deciziei de vot?
  Care este explicatia pentru care o rezolutie asa de importanta nu se metioneaza ca performanta, sau contraperformanta, a activitatii actuale a europarlamentarilor romani?

  • Traian Ungureanu

   Rezolutia Catania "recomanda" o armonizare a legislatiilor in statele membre UE, in ce priveste "statutul legal" al cuplurilor de acelasi sex. Rezolutia nu impune recunoasterea "casatoriilor", ci se refera la "uniunea civila" a cuplurilor de acelasi sex. Deosebirea e esentiala si trebuie bine inteleasa, in toate consecintele ei.

   Nu sint adeptul casatoriilor homosexuale, dar admit dreptul la uniuni civile.

 • Întrebarea nr. 7 Lucian Tanase

  O intrebare adresata ambelor parti: cum veti sustine si apara drepturile romanilor din Rep.Moldova,Ucraina,Serbia si mai ales Moldova,in plenul PE si a partidului european din care faceti parte?

  • Traian Ungureanu

   Avem de-a face cu doua probleme diferite. In cazul Republicii Moldova, e vorba de o problema paneuropeana de securitate la frontiera de est a Uniunii. Democratizarea profunda a Moldovei e totuna cu consolidarea celei mai problematice zone de frontiera a Uniunii.

   Problemele celorlalte comunitati de romani pe care le-ati mentionat sint, inainte de orice, de ordin cultural.
   Asadar, pentru Republica Moldova, sprijin si sustinere in termeni politici, pentru problemele romanilor din alte zone ale estului european, solutii si sustinere culturala.

 • Întrebarea nr. 8 George Damian

  Cate si care sunt procedurile legislative din Parlamentul European?

  Ce functii si atributii are Conferinta Presedintilor? Din cine este formata?

  Care sunt mecanismele din Parlamentul European prin care poate fi influentata politica Uniunii Europene?

  Uniunea Europeana are personalitate juridica?

  Ce inseamna acordul conform al Parlamentului European?

  La cate domenii este in prezent valabila procedura codeciziei? Ce domenii noi sunt adaugate prin Tratatul de la Lisabona?

  Cati comisari europeni vor exista dupa adoptarea Tratatului de la Lisabona?

  PS Daca se poate, as fi frumos ca raspunsurile sa fie date in lipsa unui consilier. Sa vedem si noi cat stie eurocandidatul.

  • Traian Ungureanu

   S-a strecurat o confuzie. Nu ma prezint la un concurs de parlamentari desemnati prin concursuri gen "cine stie citiga" si nu prin alegeri. Cunosc raspunsurile corecte la o parte din intrebrile dv. La altele nu, dar asta se rezolva la fata locului.

 • Întrebarea nr. 9 Dan

  De ce pnl a refuzat, in decembrie 2008, sa intre la guvernare alaturi de PDL? Este PNL controlat de un grup de oameni de afaceri ostili presedintelui Traian Basescu? Puteti nominaliza aceste persoane ?Cat de mare este influenta lui Patriciu in PNL?

  • Traian Ungureanu

   Intrebarile dv. isi contin raspunsurile si toate sint corecte. Din 2007 incoace PNL a facut un singur lucru: a asigurat, direct sau indirect, prezenta PSD la guvernare. Mai intii a evacuat PD-L pentru a face loc in guvern PSD-ului. Apoi a refuzat raspunderea guvernarii si a creat conditiile pentru o coalitie de guvernare cu PSD.

   Dl. Patriciu e simultan membru de rind PNL si cel mai puternic mebru de partid din Romania.

 • Întrebarea nr. 10 Addy

  1.Considerati nationalismul o ideologie depasita?

  2. Care sunt cele mai mare oportunitati oferite de accederea in UE de care Romania nu s-a folosit ?

  3. Considerati ca ati realizat un precedent prin faptul ca scrierile pro-PDL v-au catapultat in postura de candidat la europarlamentare ? Mai concret, credeti ca si alti ziaristi vor scrie pro-PDL(sau pro-PSD, sau pro-PNL) in speranta ca vor prinde un post politic ?
  PS: Nu ma deranjeaza simpatiile politice ale ziaristilor, ci folosirea meseriei de ziarist ca o parghie pentru a ajunge pe un post politic.

  • Traian Ungureanu

   1. Nationalismul e o ideologie catastrofala. Palmaresul ei european e clar. Identitatea nationala si patriotismul sint cu totul si cu totul altceva.

   2. Indiscutabil, fondurile europene. Corect si inteligent folosite, ele pot rezolva decalajul de dezvoltare al Romaniei. Deasemenea, cadrul legal european care poate face in justitie ce pot face fondurile in economie.

   3. Probe?

 • Întrebarea nr. 11 lucian radu

  Stimate domn Ungureanu,
  In cartile si articolele d-voastra aveti opinii foarte critice fata de Uniunea Europeana si institutiile ei (mai ales in cartea despre identitatea europeana si islam). Daca nu credeti in acest proiect european, de ce candidati la o functie de europarlamentar?
  Stimata doamna Manescu,
  CV-ul d-voastra spune ca nu aveti experienta in nicio meserie (meseria de politician de la 18 ani nu este o meserie) si ca ati absolvit cursuri post-universitare foarte slabe ca nivel academic. Sotul d-voastra are o functie la virf in PNL si administratie. Cum o sa puteti scapa de acuzatia de nepotism si cariera in politica facuta pe cunostinte/pile/relatii? Stiu personal tineri inscrisi in 1990 in PNL, mult mai bine pregatiti acedemic decit d-voastra si care nu au fost promovati in functii de conducere pentru ca nu aveau relatiile necesare in partid.

  • Traian Ungureanu

   Sint convins ca ati citit ,tot in cartile mele, si argumentul dupa care " Nu exista alterantiva in afara UE pentru Romania". Ramin la aceasta convingere.

   Discutia despre contradictiile si "deficitul democratic euroepan" e o discutie europeana curenta. Tema acestei discutii e debirocratizare si apropierea institutiilor europene de normele clasice ale democratiei electorale.

   Nu cred ca a fi bun european e totuna cu a renunta la functia critica fata de realitatea sistemului european.

 • Întrebarea nr. 12 Mihai Vasile

  Care ar fi "lista scurta" a partidelor, relativ la propunerile pentru aceasta pozitie. S-au purtat negocieri, in cadrul familiilor politice europene, pentru comisii in PE? In ce fel au negociat partidele romanesti?

  • Traian Ungureanu

   Lista scurta e atat de scurta incat nu-i cunosc detaliile.
   Grupul popular european isi va negocia pozitiile in comisii imediat dupa alegerile din 7 iunie iar grupul romanesc va fi prezent la aceste dezbateri. Singura pozitie cunoscuta a grupului popular european in materie de personal european este sprijinul declarat pentru un al doilea mandat al presedintelui Comisiei Europene.

 • Întrebarea nr. 13 sandu oprea

  Stimate domn,
  Romania continua sa fie condamnata la CEDO pentru lipsa restituirii caselor nationalizate catre vechii proprietari. Legea Voiculescu a agravat si mai mult incoerenta legislativa, incalcind dreptul european si interzicind restituirea in natura. Care este opinia dvs in legatura cu necesitatea anularii acestei legi anti-europene? Ce veti face dvs ca actiune concreta pentru anularea/modificarea acestei legi?

  • Traian Ungureanu

   Legea Voiculescu este un esec grav pentru sistemul legal romanesc si o umilinta inacceptabila pentru proprietarii de drept. Legea Voiculescu poate fi indreptata in primul rand acasa, iar daca acest lucru nu se va intampla, ea va fi cu siguranta invalidata de normele europene.

 • Întrebarea nr. 14 mircea

  As vrea sa ma convingeti, in cat mai putine randuri, sa votez cu dumneavoastra. Cu ce sunteti mai bun/diferit de ceilalti candidati? Va multumesc.

  • Traian Ungureanu

   Nu mi-am ascuns niciodata opiniile si valorile. Vin din afara submarinului politic pe care sper sa-l aduc la suprafata alaturi de oamni ca Monica Macovei si Cristian Preda.

 • Întrebarea nr. 15 Darian

  In articolele si activitatea dumneavoastra ati condamnat crimele comunismului, criticat coagularea coalitiei antireformiste PSD-PNL-PRM-PC (ex. in articolul Tariceanu - robot executiv PSD). As vrea sa inteleg, ca un nepriceput in ale politicii,
  daca astazi in urma aliantei reale a PDL cu PSD (doar guverneaza impreuna), PSD a devenit un partid reformist?
  Este moral sa candidezi din partea unui partid care s-a aliat cu cei pe care i-ai criticat cu vehementa ani de zile?
  Este moral ca aliatii sa se critice in timpul campaniei electorale, dupa care sa continue reformele impreuna?

  • Traian Ungureanu

   Anticomunismul meu este intact, la fel critica palmaresului istoric al PSD. Alianta PDL-PSD a fost provocata de fuga totala de raspundere a PNL. Romania trebuia guvernata, iar aceasta raspundere nu putea fi onorata, in vremuri de criza, de un guvern minoritar. Daca observati, au loc doua campanii electorale simultan: PDL participa la alegerile europene, Mircea Geoana si Crin Antonescu sunt convinsi ca se bat in turul doi al prezidentialelor. Eu constat ca suntem in mai, nu in noiembrie.

 • Întrebarea nr. 16 Io

  In caz ca legea patentelor software va reapare la vot, care va fi votul dvs. (in calitate de parlamentar european)?
  Formulat altfel: sunteti pro sau contra patentelor software?

  • Traian Ungureanu

   In acest moment nu stiu. Voi vota cu siguranta dupa ce voi absorbi informatiile necesare din comisii si dupa ce vom ajunge la o pozitie comuna in grupul romanesc al PPE.

 • Întrebarea nr. 17 bogdan

  Domnule ungureanu,

  Banuiesc ca dumneavoastra aveti un proiect personal serios. Proiect pentru a carui sustinere, calitatea de jurnalist nu e suficienta, si ca de aceea vreti sa deveniti europarlamentar. Va rog sa imi spuneti care este acest proiect.

  Va rog, nu vorbiti vag despre interesele romaniei, bani europeni, partidul popular, etc. Vreau sa va aud spunand ca doriti sa initiati un raport pe tema x, care sa fie adoptat si sa duca la o rezolutie, ale carei consecinte sa fie x,y, z..

  Repet, ma intereseaza care este, concret, proiectul pentru care ne cereti votul.

  • Traian Ungureanu

   Va cer votul asa cum o fac toti candidatii europeni care se prezinta la alegeri. Nu cer votul pe un proiect anume, ci pe o promisiune de seriozitate si buna reprezentare in parlament.

 • Întrebarea nr. 18 camillus

  Dle Ungureanu,

  Am votat PDL la ultimele alegeri pt ca este singurul partid care sustine reforma in justitie. Am insa mari ezitari acum, pt ca observ ca acest partid se comporta tot mai retrograd si populist in chestiuni de moralitate publica.
  1. De ce PDL sustine interzicerea comercializarii si consumului unor substante precum salvia divinorum, legale in toata Uniunea Europeana? Eu mi-as dori, dimpotriva, ca un partid care se declara liberal sa sustina legalizarea inclusiv a drogurilor usoare, cum sunt cele din cannabis, care nu provoaca dependenta, nu dauneaza sanatatii mai mult decat alcoolul si nu comporta riscuri sociale.
  2. De ce PDL militeaza pentru definirea stricta a casatoriei drept uniune intre un barbat si o femeie, ba mai mult, pentru nerecunoasterea casatoriilor si parteneriatelor civile intre homosexuali realizate in alte tari europene (ceea ce ar intra in contradictie flagranta cu reglementarile europene)?
  Pe scurt, imi doresc un PDL cu politici economice de dreapta, puternic angajat in reforma justitiei si lupta anticoruptie ca si pana acum, dar cu adevarat liberal in chestiuni ce privesc drepturile civile si substanta relatiilor sociale, nu cu comportamentul actual de partid al talibanismului moravurilor, din motive ce tin probabil de demagogie si populism.

  • Traian Ungureanu

   1. Nu cred ca PDL sau vreun alt partid din Romania se poate prezenta in alegeri cu o platforma pro-toxicomana.
   2. PDL nu militeaza pentru una sau alta din variante in ce priveste cuplurile homosexuale. Pozitia finala va fi stabilita dupa consultari publice in Romania si in sanul grupului popular. In ce ma priveste, va pot spune ca nu am nimic impotriva uniunilor civile, dar cred ca in ce priveste casatoria homosexuala avem de-a face cu o uriasa neintelegere. Casatoria este o institutie reglementata de o enorma traditie etica europeana. Negocierea acestei institutii e nula din punct de vedere juridic.

 • Întrebarea nr. 19 Diana

  Dle Ungureanu,

  - Cum va explicati faptul ca Rares Niculescu este totusi pe listele PDL, cu tot scandalul in care s-a implicat la disco "Romantic" din Cluj? Dati-mi un motiv sa votez lista PDL in iunie...:)
  - Ce parere aveti cu privire la "impozitul forfetar", introdus cu atata graba si dupa un simulacru de "discutii cu reprezentantii patronatelor"? Considerati corect ca firmele private sa plateasca pentru faptul ca statul este incapabil (sau poate nu vrea) sa gestioneze evaziunea fiscala si sa-si reduca in mod eficient cheltuielile?
  - Ce parere aveti despre politica UE in domeniul energetic? De ce se face atat de putin in privinta reducerii dependentei fata de Rusia?

  Va multumesc...

  • Traian Ungureanu

   Rares Niculescu a facut o greseala, n-a comis o crima. Si-a asumat greseala si ramane in posesia propriilor lui calitati. Lista PDL e singura lista proaspata si n-are nici o asemanare cu loturile de favoriti sau exilati pe care le prezinta celelalte partide.

  • Traian Ungureanu

   Impozitul forfetar e creatia PSD. El a fost propus si laudat inca din 16 iulie 2008 de Constantin Nita, membru PSD. Impozitul forfetar nu e un impozit nou, ci o alta metoda de calcul fiscal.

   Dependenta energetica fata de Rusia e probabil cea mai serioasa problema de politica externa si siguranta a UE. Voi sprijini reorientarea spre solutia centralelor nucleare si alternative.

 • Întrebarea nr. 20 Andra

  1. Aveti vreo preocupare concreta in legatura cu Presa din Romania?

  2. Se poate face ceva pt. europenizarea presei romanesti, pt. democratizarea si normalizarea ei?

  3. Daca nu, va considerati solidar cu efectele presei lui vantu si patriciu in Romania?

  4. Sunteti de acord ca PDL sa nu faca nimic in legatura cu procesul de normalizare a Presei?

  5. E in regula ca un partid ca PDL nu a reusit in 18 ani sa-si faca un singur jurnal sau post de televiziune propriu asa cum au marile partide din Uniunea Europeana ? Mai "reprezinta" un astfel de partid pe electoratul daca nu are nicio legatura cuy el?

  • Traian Ungureanu

   Mult inainte de a reflecta situatia din Romania, presa a devenit una din marile probleme ale Romaniei. Sunt mai mult decat preocupat de aceasta problema si de efectul de toxificare permanenta a cititorului/privitorului de presa si televiziune romana. PDL s-a descurcat greu pe o piata ocupata de oligarhi. Detoxificarea presei e la fel de importanta pentru viitoarele generatii romanesti ca detoxificarea consumatorului de droguri.

 • Întrebarea nr. 21 Adrian

  Domnilor,

  Ce studii va recomanda pentru aceasta candidatura? Ma refer in ce domenii ati studiat. Intreb aceasta pentru a vedea daca exista vreo relevanta studii-cu ceea ce doriti sa faceti pe viitor.

  Va multumesc

  • Traian Ungureanu

   oficial am studiat filologie romana si engleza. Neoficial si foarte intens fac de 20 de ani o baie de informatie si opinie pe teme de politica euro-americana. Am avut profesori foarte buni, pe care ii tin in continuare acasa in biblioteca.

 • Întrebarea nr. 22 Ruscu

  Aveţi disponibilitatea de a reprezenta românii care lucrează în Europa în condiţii de securitate cu mult mai precare decât angajaţii autohtoni?

  • Traian Ungureanu

   Am preluat tema. Cred ca absolut justificata si sunt convins ca PE poate imbunatati situatia romanilor care muncesc in Europa.

 • Întrebarea nr. 23 liliana D

  Ce parere aveti despre faptul ca in Romania, si poate nu numai la noi, nu se formeaza politicieni noi, tineri cu vederi proaspete, limpezi. Se rotesc mereu aceleasi figuri. Nu fac aluzie la candidatii PDL la Parlamentul european, care reprezinta totusi un suflu mult mai inteligent decit ce a fost pina a cum, dar nici PDL nu are o politica de formare..

  • Traian Ungureanu

   Am aceeasi parere ca dvs, ritmul de formare e lent si productia nesatisfacatoare. PDL a facut un gest de deschidere. Sunt convins ca va continua.

 • Întrebarea nr. 24 Dan.Tapalaga

  Ce ati pastra din randurile de mai jos, scrise in urma cu doi ani? "Europarlamentarele sint, cam peste tot, un exercitiu regulat si lipsit de priza populara. Bunul-simt indaratnic al electoratelor nu se poate inflacara la perspectiva alegerilor pentru un Parlament aproape extraterestru, lipsit de puteri, in care sute de euronavetisti temeinic subventionati aduna mile aeriene si pun in miscare hirtii. Asta e perceptia generala a unui public obisnuit cu caracterul mult mai direct al politicii in parlamentele nationale. Ce scapa acestei caricaturi in mare parte fondate e esenta politicii de lobby si culise, prin care grupurile politice europene reusesc sa promoveze sau sa blocheze tendinte si atitudini care se intorc, apoi, sub forma unei ploi de decizii mai mici sau mai mari, asupra legislatiilor nationale. Parlamentul european sufera, o data cu celelalte institutii UE, de asa-numitul „deficit democratic“, nu de lipsa de influenta.” (Cotidianul – 27.08.2007)

  • Traian Ungureanu

   Mentin tot ce am scris. Deficitul democratic european e o realitate vizibila si admisa de chiar UE. La fel birocratia, la fel excesul de politica de culise. Raman si la opinia exprimata tot in articole din Cotidianul ca Romania nu-si poate permite viata in afara UE.

 • Întrebarea nr. 25 Cristi Corobana

  Am doua propuneri:

  1. Eliminarea imunitatii diplomatice pentru personalul ambasadelor tarilor membre in cadrul EU. Va amintiti de studenta ucisa pe trecerea de pietoni in Bucuresti de consulul Austriei ? sau de Teo Peter?

  2. Inchiderea ambasadelor tarilor membre EU in spatiul comunitar. Este EU o mare federatie?

  3. Limitarea numarului comisarilor europeni la 20 .ce rost are comisar pe multilingvism ? e o parodie!

  • Traian Ungureanu

   1. Imunitatea diplomatica e o uzanta mult mai larga decat perimetrul european. Teo Peter a fost victima unui accident provocat de o persoana care nu era cetatean al unui stat UE.
   2. La ce bun inchiderea ambasadelor? EU tinde sa devina o federatie, iar aceasta tema e in plina dezbatere.
   3. Nu sunt sigur ca functia comisarului pe multilingivsm e o parodie, dar se poate discuta pe tema persoanei care o ocupa.

5242 vizualizari

 • De ce (Duminică, 17 mai 2009, 14:53)

  Raul [anonim]

  De ce credeti ca sunteti candidatii perfecti pentru aceasta pozitie ?
  • Exista o alianta secreta PSD-PNL? (Luni, 18 mai 2009, 13:18)

   Elena [anonim] i-a raspuns lui Raul

   Care are ca scop inlaturarea lui Traian Basescu de la Cotroceni?Este Dinu Patriciu adevaratul lider al PNL?
   • a (Luni, 18 mai 2009, 15:05)

    Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

    Exista o coalitie de guvernare. Atit. Fara sa mai socotim traditia inca vie a teoriei conspiratiei.
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:03)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raul

   Sint un candidat diferit, nu un candidat perfect. Vin, alaturi de Monica Macovei si Cristian Preda, din spatiul public si intelectual.
 • despre tratatul de la lisabona... (Duminică, 17 mai 2009, 15:25)

  claudiu_irlanda [anonim]

  Buna Ziua stimati domni, as dori sa stiu din ce cauza vor sa se implimenteze tratatul de la lisabona in toate tarile europene? este un motiv anume? eu am impresia ca vor sa introduca microcipul mai repede si din aceasta cauza vor sa-l introduca pentru a fi o anumita lege in care sa faci puscarie daca nu vei aproba, deja sau inceput cu pasapoartele biometrice care de exemplu in irlanda sau implementat, ce se poate face ? de ce nu exista un partid anti tratat ?? vor introduce acest tratat si in romania?
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:09)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui claudiu_irlanda

   Tratatul de la Lisabona e continuarea istorica a cadrului constitutional european. Exista nu unul ci mai multe partide si grupuri ant-Lisabona. Exemplu:Libertas. Nu s-a dovedit ca biometria si chipurile fac rau persoanei umane, desi, uneori, infierbinta serios imaginatia
 • intelegerea candidatilor asupra rolului din PE (Duminică, 17 mai 2009, 19:17)

  Calin [anonim]

  ptr cei doi:
  in parlamentul european, ca votant, credeti ca ar trebui sa pun intre calitatile cheie ale candidatului pe care il voi vota experienta lui in politica europeana sau activismul in politica interna ?
  a doua intrebare: care dintre cele doua atribute considerati ca va caracterizeaza activitatea de pana acum?

  aveti va rog in vedere atributiile parlamentarului european.

  cu stima, Calin (nu tariceanu)
 • Puteti sa fiti corecti? (Duminică, 17 mai 2009, 20:33)

  rel [anonim]

  In a ne apara doar interesele noastre, ale alegatorilor, acolo? Sau va cautati doar o slujba bine platita?
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:16)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui rel

   De 20 de ani fac un singur lucru: apar cetateanul roman de atacuri, deci si pe dumneavoastra. Oricum, parlamentarii europeni nu sint platiti de persoane private sau de trusturi si oligarhi.
 • declaraţia de la Praga (Duminică, 17 mai 2009, 21:17)

  Paul [anonim]

  Domnule Ungureanu,
  Având în vedere că şi dumneavoastră sunteţi unul dintre semantarii declaraţiei de la Praga pentru condamnarea crimelor comunismului, ce veţi face pentru soluţionarea a câtor mai multe dintre solicitările acestei declaraţii, având în vedere că declaraţia nu interesează în mod particular ţările din vestul europei?
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:20)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul

   In genere la ideea de "reabilitare a Estului". Atit in economia cit si in istoria europeana. Voi promova ideile si propunerile Declaratiei si voi mentine contactul cu initiatorii Declaratiei (dealtfel, am o relatie de lucru excelenta cu Vladimir Tismaneanu).
 • Problema tiganeasca (Duminică, 17 mai 2009, 22:09)

  Axul [anonim]

  Cat de importante considerati ca sunt contradictiile de ordin demografic, economic si cultural-identitar dintre tigani, pe de o parte, si romani si europeni, de alta parte?
  Considerati ca acestea constituie exclusiv probleme de politica interna ale Romaniei sau si celelalte tari europene ar trebui sa preia contingente de populatie tiganeasca proportional cu populatia lor sau cu forta economica?
  Ce parere aveti despre strategia folosita de Cehia pentru ca tiganii din fosta Cehoslovacie sa solicite cetatenia Slovaca?
  Cat de mult considerati ca opiniile dvs. corespund cu cele ale majoritatii romanilor?
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:27)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Axul

   Nu mai e demult vorba de o problema interna romaneasca. Chestiunea tiganilor e o problema europeana. Cheia e dubla si presupune eforturi comune: integrarea in societatile gazda si respectul societatilor gazda pentru traditiile tiganilor, acolo unde acestea nu sint contrare valorilor juridice ale natiunii. Nu trebuie uitat ca nu exista o opinie romaneasca unica si ca, in asemenea probleme, normele legale au intietate in fata opiniilor.
 • Declaratia de la Praga (Luni, 18 mai 2009, 0:42)

  Axul [anonim]

  In ce masura comunismul poate fi considerat o expresie politica a regimului de ocupatie rusesc si, in consecinta, sa se solicite compensatii de la statul agresor?
  Chiar inainte de a invada Romania, ministrul de externe rus a declarat ca "nu se va schimba forma de guvernamant", dovada a similitudinii de moment dintre comunism si Rusia.
  In incercarea de a fugi de raspundere, Rusia si-a asumat mai multe identitati (URSS, CSU), dar aceasta nu schimba fondul problemei.
  Istoria agresiunilor Rusiei impotriva Romaniei a inceput cu mai mult de 150 de ani inainte de WW2, scopul a fost pur expansionist, iar cauza implicarii Romaniei in WW2 a fost ocuparea prin forta a jumatatii de est a Moldovei.
  Declaratia oficiala cum ca "comunismul a fost un regim ilegitim" este infantila, atata timp cat nu se mentioneaza sursa ilegitimitatii sale.
  Chiar daca Rusia este acum pe cai mari, considerati ca ar fi benefic pentru adevarul istoric sa se reconsidere politic, la nivel european, responsabilitatile declansarii si moralitatea consecintelor celui de-al doilea razboi mondial?
 • Rezolutia Catania (Luni, 18 mai 2009, 1:11)

  Axul [anonim]

  A fost adoptata in 2009 si spune ca toate statele europene trebuie sa recunoasca casatoriile homosexuale, cu toate consecintele care deriva. Am studiat materialele de informare distribuite de PNL si PDL si nu exista nicio mentiune despre aceasta rezolutie.
  Credeti ca electorii romani au cunostinta despre aceasta rezolutie si despre modul in care europarlamentarii romani au votat?
  Credeti ca daca electorii romani ar cunoaste aceste informatii, acest fapt ar avea vreo pondere in luarea deciziei de vot?
  Care este explicatia pentru care o rezolutie asa de importanta nu se metioneaza ca performanta, sau contraperformanta, a activitatii actuale a europarlamentarilor romani?
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:34)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Axul

   Rezolutia Catania "recomanda" o armonizare a legislatiilor in statele membre UE, in ce priveste "statutul legal" al cuplurilor de acelasi sex. Rezolutia nu impune recunoasterea "casatoriilor", ci se refera la "uniunea civila" a cuplurilor de acelasi sex. Deosebirea e esentiala si trebuie bine inteleasa, in toate consecintele ei.

   Nu sint adeptul casatoriilor homosexuale, dar admit dreptul la uniuni civile.
 • Protejarea romanilor dincolo de UE! (Luni, 18 mai 2009, 9:26)

  Lucian Tanase [anonim]

  O intrebare adresata ambelor parti: cum veti sustine si apara drepturile romanilor din Rep.Moldova,Ucraina,Serbia si mai ales Moldova,in plenul PE si a partidului european din care faceti parte?
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:40)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian Tanase

   Avem de-a face cu doua probleme diferite. In cazul Republicii Moldova, e vorba de o problema paneuropeana de securitate la frontiera de est a Uniunii. Democratizarea profunda a Moldovei e totuna cu consolidarea celei mai problematice zone de frontiera a Uniunii.

   Problemele celorlalte comunitati de romani pe care le-ati mentionat sint, inainte de orice, de ordin cultural.
   Asadar, pentru Republica Moldova, sprijin si sustinere in termeni politici, pentru problemele romanilor din alte zone ale estului european, solutii si sustinere culturala.
 • Intrebari (Luni, 18 mai 2009, 10:30)

  George Damian [anonim]

  Cate si care sunt procedurile legislative din Parlamentul European?

  Ce functii si atributii are Conferinta Presedintilor? Din cine este formata?

  Care sunt mecanismele din Parlamentul European prin care poate fi influentata politica Uniunii Europene?

  Uniunea Europeana are personalitate juridica?

  Ce inseamna acordul conform al Parlamentului European?

  La cate domenii este in prezent valabila procedura codeciziei? Ce domenii noi sunt adaugate prin Tratatul de la Lisabona?

  Cati comisari europeni vor exista dupa adoptarea Tratatului de la Lisabona?

  PS Daca se poate, as fi frumos ca raspunsurile sa fie date in lipsa unui consilier. Sa vedem si noi cat stie eurocandidatul.
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:46)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George Damian

   S-a strecurat o confuzie. Nu ma prezint la un concurs de parlamentari desemnati prin concursuri gen "cine stie citiga" si nu prin alegeri. Cunosc raspunsurile corecte la o parte din intrebrile dv. La altele nu, dar asta se rezolva la fata locului.
 • De ce PNL a refuzat alianta cu PDL? (Luni, 18 mai 2009, 10:43)

  Dan [anonim]

  De ce pnl a refuzat, in decembrie 2008, sa intre la guvernare alaturi de PDL? Este PNL controlat de un grup de oameni de afaceri ostili presedintelui Traian Basescu? Puteti nominaliza aceste persoane ?Cat de mare este influenta lui Patriciu in PNL?
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:51)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Intrebarile dv. isi contin raspunsurile si toate sint corecte. Din 2007 incoace PNL a facut un singur lucru: a asigurat, direct sau indirect, prezenta PSD la guvernare. Mai intii a evacuat PD-L pentru a face loc in guvern PSD-ului. Apoi a refuzat raspunderea guvernarii si a creat conditiile pentru o coalitie de guvernare cu PSD.

   Dl. Patriciu e simultan membru de rind PNL si cel mai puternic mebru de partid din Romania.
 • Intrebari (Luni, 18 mai 2009, 11:16)

  Addy [utilizator]

  1.Considerati nationalismul o ideologie depasita?

  2. Care sunt cele mai mare oportunitati oferite de accederea in UE de care Romania nu s-a folosit ?

  3. Considerati ca ati realizat un precedent prin faptul ca scrierile pro-PDL v-au catapultat in postura de candidat la europarlamentare ? Mai concret, credeti ca si alti ziaristi vor scrie pro-PDL(sau pro-PSD, sau pro-PNL) in speranta ca vor prinde un post politic ?
  PS: Nu ma deranjeaza simpatiile politice ale ziaristilor, ci folosirea meseriei de ziarist ca o parghie pentru a ajunge pe un post politic.
  • a (Luni, 18 mai 2009, 15:55)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   1. Nationalismul e o ideologie catastrofala. Palmaresul ei european e clar. Identitatea nationala si patriotismul sint cu totul si cu totul altceva.

   2. Indiscutabil, fondurile europene. Corect si inteligent folosite, ele pot rezolva decalajul de dezvoltare al Romaniei. Deasemenea, cadrul legal european care poate face in justitie ce pot face fondurile in economie.

   3. Probe?
 • Intrebari (Luni, 18 mai 2009, 11:34)

  lucian radu [anonim]

  Stimate domn Ungureanu,
  In cartile si articolele d-voastra aveti opinii foarte critice fata de Uniunea Europeana si institutiile ei (mai ales in cartea despre identitatea europeana si islam). Daca nu credeti in acest proiect european, de ce candidati la o functie de europarlamentar?
  Stimata doamna Manescu,
  CV-ul d-voastra spune ca nu aveti experienta in nicio meserie (meseria de politician de la 18 ani nu este o meserie) si ca ati absolvit cursuri post-universitare foarte slabe ca nivel academic. Sotul d-voastra are o functie la virf in PNL si administratie. Cum o sa puteti scapa de acuzatia de nepotism si cariera in politica facuta pe cunostinte/pile/relatii? Stiu personal tineri inscrisi in 1990 in PNL, mult mai bine pregatiti acedemic decit d-voastra si care nu au fost promovati in functii de conducere pentru ca nu aveau relatiile necesare in partid.
  • a (Luni, 18 mai 2009, 16:03)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lucian radu

   Sint convins ca ati citit ,tot in cartile mele, si argumentul dupa care " Nu exista alterantiva in afara UE pentru Romania". Ramin la aceasta convingere.

   Discutia despre contradictiile si "deficitul democratic euroepan" e o discutie europeana curenta. Tema acestei discutii e debirocratizare si apropierea institutiilor europene de normele clasice ale democratiei electorale.

   Nu cred ca a fi bun european e totuna cu a renunta la functia critica fata de realitatea sistemului european.
 • Comisarul European (Luni, 18 mai 2009, 12:24)

  Mihai Vasile [anonim]

  Care ar fi "lista scurta" a partidelor, relativ la propunerile pentru aceasta pozitie. S-au purtat negocieri, in cadrul familiilor politice europene, pentru comisii in PE? In ce fel au negociat partidele romanesti?
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:10)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Vasile

   Lista scurta e atat de scurta incat nu-i cunosc detaliile.
   Grupul popular european isi va negocia pozitiile in comisii imediat dupa alegerile din 7 iunie iar grupul romanesc va fi prezent la aceste dezbateri. Singura pozitie cunoscuta a grupului popular european in materie de personal european este sprijinul declarat pentru un al doilea mandat al presedintelui Comisiei Europene.
 • legea caselor nationalizate? (Luni, 18 mai 2009, 12:33)

  sandu oprea [anonim]

  Stimate domn,
  Romania continua sa fie condamnata la CEDO pentru lipsa restituirii caselor nationalizate catre vechii proprietari. Legea Voiculescu a agravat si mai mult incoerenta legislativa, incalcind dreptul european si interzicind restituirea in natura. Care este opinia dvs in legatura cu necesitatea anularii acestei legi anti-europene? Ce veti face dvs ca actiune concreta pentru anularea/modificarea acestei legi?
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:11)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sandu oprea

   Legea Voiculescu este un esec grav pentru sistemul legal romanesc si o umilinta inacceptabila pentru proprietarii de drept. Legea Voiculescu poate fi indreptata in primul rand acasa, iar daca acest lucru nu se va intampla, ea va fi cu siguranta invalidata de normele europene.
 • intrebare (Luni, 18 mai 2009, 12:46)

  mircea [anonim]

  As vrea sa ma convingeti, in cat mai putine randuri, sa votez cu dumneavoastra. Cu ce sunteti mai bun/diferit de ceilalti candidati? Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:12)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   Nu mi-am ascuns niciodata opiniile si valorile. Vin din afara submarinului politic pe care sper sa-l aduc la suprafata alaturi de oamni ca Monica Macovei si Cristian Preda.
 • Alte intrebari (Luni, 18 mai 2009, 12:53)

  Darian [anonim]

  In articolele si activitatea dumneavoastra ati condamnat crimele comunismului, criticat coagularea coalitiei antireformiste PSD-PNL-PRM-PC (ex. in articolul Tariceanu - robot executiv PSD). As vrea sa inteleg, ca un nepriceput in ale politicii,
  daca astazi in urma aliantei reale a PDL cu PSD (doar guverneaza impreuna), PSD a devenit un partid reformist?
  Este moral sa candidezi din partea unui partid care s-a aliat cu cei pe care i-ai criticat cu vehementa ani de zile?
  Este moral ca aliatii sa se critice in timpul campaniei electorale, dupa care sa continue reformele impreuna?
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:15)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Darian

   Anticomunismul meu este intact, la fel critica palmaresului istoric al PSD. Alianta PDL-PSD a fost provocata de fuga totala de raspundere a PNL. Romania trebuia guvernata, iar aceasta raspundere nu putea fi onorata, in vremuri de criza, de un guvern minoritar. Daca observati, au loc doua campanii electorale simultan: PDL participa la alegerile europene, Mircea Geoana si Crin Antonescu sunt convinsi ca se bat in turul doi al prezidentialelor. Eu constat ca suntem in mai, nu in noiembrie.
 • patente software (Luni, 18 mai 2009, 12:58)

  Io [anonim]

  In caz ca legea patentelor software va reapare la vot, care va fi votul dvs. (in calitate de parlamentar european)?
  Formulat altfel: sunteti pro sau contra patentelor software?
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:16)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Io

   In acest moment nu stiu. Voi vota cu siguranta dupa ce voi absorbi informatiile necesare din comisii si dupa ce vom ajunge la o pozitie comuna in grupul romanesc al PPE.
 • proiect (Luni, 18 mai 2009, 13:08)

  bogdan [anonim]

  Domnule ungureanu,

  Banuiesc ca dumneavoastra aveti un proiect personal serios. Proiect pentru a carui sustinere, calitatea de jurnalist nu e suficienta, si ca de aceea vreti sa deveniti europarlamentar. Va rog sa imi spuneti care este acest proiect.

  Va rog, nu vorbiti vag despre interesele romaniei, bani europeni, partidul popular, etc. Vreau sa va aud spunand ca doriti sa initiati un raport pe tema x, care sa fie adoptat si sa duca la o rezolutie, ale carei consecinte sa fie x,y, z..

  Repet, ma intereseaza care este, concret, proiectul pentru care ne cereti votul.
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:18)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Va cer votul asa cum o fac toti candidatii europeni care se prezinta la alegeri. Nu cer votul pe un proiect anume, ci pe o promisiune de seriozitate si buna reprezentare in parlament.
 • dilema de votant de dreapta (Luni, 18 mai 2009, 13:10)

  camillus [utilizator]

  Dle Ungureanu,

  Am votat PDL la ultimele alegeri pt ca este singurul partid care sustine reforma in justitie. Am insa mari ezitari acum, pt ca observ ca acest partid se comporta tot mai retrograd si populist in chestiuni de moralitate publica.
  1. De ce PDL sustine interzicerea comercializarii si consumului unor substante precum salvia divinorum, legale in toata Uniunea Europeana? Eu mi-as dori, dimpotriva, ca un partid care se declara liberal sa sustina legalizarea inclusiv a drogurilor usoare, cum sunt cele din cannabis, care nu provoaca dependenta, nu dauneaza sanatatii mai mult decat alcoolul si nu comporta riscuri sociale.
  2. De ce PDL militeaza pentru definirea stricta a casatoriei drept uniune intre un barbat si o femeie, ba mai mult, pentru nerecunoasterea casatoriilor si parteneriatelor civile intre homosexuali realizate in alte tari europene (ceea ce ar intra in contradictie flagranta cu reglementarile europene)?
  Pe scurt, imi doresc un PDL cu politici economice de dreapta, puternic angajat in reforma justitiei si lupta anticoruptie ca si pana acum, dar cu adevarat liberal in chestiuni ce privesc drepturile civile si substanta relatiilor sociale, nu cu comportamentul actual de partid al talibanismului moravurilor, din motive ce tin probabil de demagogie si populism.
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:23)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui camillus

   1. Nu cred ca PDL sau vreun alt partid din Romania se poate prezenta in alegeri cu o platforma pro-toxicomana.
   2. PDL nu militeaza pentru una sau alta din variante in ce priveste cuplurile homosexuale. Pozitia finala va fi stabilita dupa consultari publice in Romania si in sanul grupului popular. In ce ma priveste, va pot spune ca nu am nimic impotriva uniunilor civile, dar cred ca in ce priveste casatoria homosexuala avem de-a face cu o uriasa neintelegere. Casatoria este o institutie reglementata de o enorma traditie etica europeana. Negocierea acestei institutii e nula din punct de vedere juridic.
   • nu mi-ati raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:52)

    camillus [utilizator] i-a raspuns lui Traian Ungureanu

    la 1. nu mi-ati raspuns la intrebarea legata de substantele gen salvia. la corturile electorale PDL se strang chiar in aceste zile semnaturi pentru interzicerea lor prin lege. in al doilea rand, a decriminaliza consumul de droguri usoare nu este o pozitie pro-toxicomanie. ar insemna ca tari ca spania, olanda si tarile nordice (unde este permisa chiar cultivarea cannabisului pt consum propriu) au legislative pro-toxicomane. vedeti, exact la o atitudine ca a dvs. ma refeream cand vorbeam de talibanism etic.
    la 2. colegul dvs. Daniel Buda, presedintele Comisiei Juridice din Camera, a initiat introducerea in noul Cod Civil a definitiei stricte de care vorbeam si, mai important, propunerea de nerecunoastere a casatoriilor sau uniunilor civile intre homosexuali din alte tari europene. v-as ruga sa comentati, daca aveti timp.
 • trambulina de la parterul blocului (Luni, 18 mai 2009, 13:23)

  gogu [anonim]

  care ar fi principiile de la care nu v-ati abate indiferent de consecinte? sau cum spunea Coposu, cu ce principii nu faceti comert? care este standardul propriu de evaluare, concret, cu date si cifre, pe care daca nu il veti atinge, va retrageti? la ce sa ne asteptam de la voi?
 • Flota sub supravegherea dlui Basescu si nu numai (Luni, 18 mai 2009, 14:01)

  sg [anonim]

  Dle Ungureanu,
  Va urmaresc de multa vreme, de cand ati terminat liceul.
  Pe vremea cand erati jurnalist la BBC, v-am auzit intr-un interviu cu Traian Basescu, ironizandu-l pe parcursul interviului ca daca nu se va grabi cu raspunsurile (era ocupat si pe-atunci!), riscam sa se volatilizeze intreaga flota. Ceea ce s-a si intamplat.
  Acum intrebarea mea este: cand ati fost sincer, cu noi, cu d-voastra, atunci sau acum, cand personalitatea presedintelui pare sa va domolit acuitatea perceptiei si ironia fina?
  In afara Facultatii de litere, sectia Engleza, nu credeti ca pentru un post de europarlamentar v-ar fi necesare niste specializari in politica internationala si drept?
  Si, nu in ultimul rand, cum se impaca doctrina PD-L-ista cu cea a PSD-ului, gen Iliescu, Hrebenciuc, Nastase...? Mai avem blocuri si pe Bd Averescu.
  Cu consideratie pentru cel care trebuia sa fi ramas " micul Calinescu".
 • reprezentarea noastra la nivel european (Luni, 18 mai 2009, 14:29)

  octavian capatina [anonim]

  Intrebari ambilor invitati:
  1. Ce va spune diviziunea in "apteri, eunuci si ruri"? Macar, la cine se refera?

  2. Care e raul cel mai mare lasat de comunisti, dupa parerea dvs?

  3. Unde in Europa moderna (dupa 1848) a avut loc primul etnocid? Si cine l-a instrumentat?

  4. Credeti ca veti reprezenta corespunzator Romania daca sunteti energici, bataiosi, inventivi, civilizati?

  5. Cunoasteti istoria noastra cat de cat? Pertinenta acestei intrebari vine de la faptul ca presedintii nostri, ministri nostri (ex Cioroianu, Antonescu, Andronescu samd) habar nu au de aceasta istorie!

  cu scuze
  Octavian capatina
 • probleme europene (Luni, 18 mai 2009, 14:40)

  Daniel [anonim]

  Buna ziua domnule TRU.
  1) Nu mă indoiesc ca ati auzit cate ceva despre declaratia domnului Mogens Camre, danez de neam şi eurodeputat de meserie. Domnia sa spunea: "Cand ma uit la regulile de votare din cadrul institutiilor europene, vad ca tari precum Romania sau Bulgaria au mai multe voturi decat Danemarca, Suedia sau Finlanda, si eu sunt de parere - sincer vorbind - ca noi suntem mult mai inteligenti decat ei". Care ar fi replica dumneavoastra?
  2) Sunteti pro sau contra aderarii Turciei la UE? Sau va abtineti?
  3) Credeti ca este adevarata teoria cum ca incalizirea globala ar fi provocata de emisiile de CO2 ale omenirii?
  4) Puteti numi 5 mari personalitati a caror opera adevereste maretia Europei?
 • intrebari (Luni, 18 mai 2009, 14:49)

  Diana [anonim]

  Dle Ungureanu,

  - Cum va explicati faptul ca Rares Niculescu este totusi pe listele PDL, cu tot scandalul in care s-a implicat la disco "Romantic" din Cluj? Dati-mi un motiv sa votez lista PDL in iunie...:)
  - Ce parere aveti cu privire la "impozitul forfetar", introdus cu atata graba si dupa un simulacru de "discutii cu reprezentantii patronatelor"? Considerati corect ca firmele private sa plateasca pentru faptul ca statul este incapabil (sau poate nu vrea) sa gestioneze evaziunea fiscala si sa-si reduca in mod eficient cheltuielile?
  - Ce parere aveti despre politica UE in domeniul energetic? De ce se face atat de putin in privinta reducerii dependentei fata de Rusia?

  Va multumesc...
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:37)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   Rares Niculescu a facut o greseala, n-a comis o crima. Si-a asumat greseala si ramane in posesia propriilor lui calitati. Lista PDL e singura lista proaspata si n-are nici o asemanare cu loturile de favoriti sau exilati pe care le prezinta celelalte partide.
   • asa zicea si Ceashka: (Luni, 18 mai 2009, 19:19)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Traian Ungureanu

    "s-au mai facut si greseli" (asta, ca sa "calmeze spiritele", si asha prea "incinse" pt. gustul lui, ale "mamaligii romanesti" >:)

    De unde si vorba: "din greseala in greseala - spre victoria finala"! >:)
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:40)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   Impozitul forfetar e creatia PSD. El a fost propus si laudat inca din 16 iulie 2008 de Constantin Nita, membru PSD. Impozitul forfetar nu e un impozit nou, ci o alta metoda de calcul fiscal.

   Dependenta energetica fata de Rusia e probabil cea mai serioasa problema de politica externa si siguranta a UE. Voi sprijini reorientarea spre solutia centralelor nucleare si alternative.
   • minciuna cu spume... (Marţi, 19 mai 2009, 18:44)

    Calin [anonim] i-a raspuns lui Traian Ungureanu

    Dl. Ungureanu ne crede prosti cu spume, asa ca minte cu spume. Pot sa dau zeci de linkuri care il arata pe Pogea (PDL) sustinand impozitul forfetar ba chiar mai rau, batandu-si joc de proprietarii de firme mici. La fel, pot sa dau zeci de linkuri in care Iordache (tot PDL) face la fel ba se mai si comporta ca o tzatza. Nu inteleg cum de o mai pastreaza astia secretar de stat la finante, am o singura explicatie: nici unul nu are obraz.
    De ce ar trebui sa votez eu un mincinos ca dl. Ungureanu, care indirect ma face prost in fatza?
 • incepem (Luni, 18 mai 2009, 15:04)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Traian Ungureanu (PDL) se afla in redactie. Din pacate, Ramona Manescu (PNL) a anuntat in ultima clipa ca nu mai poate veni. Cu toate eforturile si diligentele catre PNL, n-am gasit inlocuitor. Vom inregistra si un interviu in baza intrebarilor voastre, care va fi postat pe site-urile HotNews si RFI. Din pacate, nu-l vom putea difuza in eter din cauza limitarilor electorale legale.
 • responsivitate politica? (Luni, 18 mai 2009, 15:04)

  Grigorescu [anonim]

  Domnule Ungureanu, ce va propuneti sa faceti pentru a creste responsivitatea celor alesi? Daca contactezi partidele din Romania, europarlamentarii sau parlamentarii cerindu-le informatii, sa spunem chiar in baza legii 544/2001, nu primesti nici un raspuns. Aceiasi oameni care te implora sa-i votezi nu te baga in seama cand le ceri informatii. Pe cine sa mai votezi? Situatia e identica la toate partidele, inclusiv PDL.
 • Legile alimentelor in U.E. (Luni, 18 mai 2009, 15:17)

  Radu [anonim]

  Codex Alimentarius este un pachet de legi avand ca obiect industria alimentara si nu numai (inclusiv ceea ce azi se numeste SUPLIMENT NUTRITIV).

  Din surse neoficiale Codex Alimentarius va stabili care plante (momentan medicinale) vor trece in categoria interzise (prin aceasta intelegandu-se ca pina si cultivarea lor duce la pedeapsa cu inchiasoarea). Una dintre candidatele la acest "titlu" este banalul busuioc.

  Exemplul de mai sus este insa completat si de alte plante medicinale pe care nu le mentionez.

  Dat fiind ca traditia romaneasca a plantelor de leac este foarte variata si bogata, doresc sa va intreb:

  1. Cum vedeti problema mai generala a Codex Alimentarius, in aceste conditii?

  2. Voi gasi in dvs. europarlamentarul dispus sa faca tot ce-i sta in putinta ca sa MENTINA nealterata traditia in materie de plante de leac a acestui popor? Daca DA, atunci ce actiuni concrete veti demara?

  Va multumesc sincer pentru timpul acordat.
 • Sunteti un om de Presa (Luni, 18 mai 2009, 15:20)

  Andra [anonim]

  1. Aveti vreo preocupare concreta in legatura cu Presa din Romania?

  2. Se poate face ceva pt. europenizarea presei romanesti, pt. democratizarea si normalizarea ei?

  3. Daca nu, va considerati solidar cu efectele presei lui vantu si patriciu in Romania?

  4. Sunteti de acord ca PDL sa nu faca nimic in legatura cu procesul de normalizare a Presei?

  5. E in regula ca un partid ca PDL nu a reusit in 18 ani sa-si faca un singur jurnal sau post de televiziune propriu asa cum au marile partide din Uniunea Europeana ? Mai "reprezinta" un astfel de partid pe electoratul daca nu are nicio legatura cuy el?
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:35)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andra

   Mult inainte de a reflecta situatia din Romania, presa a devenit una din marile probleme ale Romaniei. Sunt mai mult decat preocupat de aceasta problema si de efectul de toxificare permanenta a cititorului/privitorului de presa si televiziune romana. PDL s-a descurcat greu pe o piata ocupata de oligarhi. Detoxificarea presei e la fel de importanta pentru viitoarele generatii romanesti ca detoxificarea consumatorului de droguri.
 • MAI ESTE LOC PENTRU CULTUL PERSONALITATII ? (Luni, 18 mai 2009, 15:33)

  MIHAI 2 [anonim]

  De pe vremea lui Ceausescu
  am ramas cu o obsesie:
  - mai odios decat turnatul ,
  - mai mizerabil decat hartuirea ginecologica a femeilor,
  - mai umilitor decat foametea
  si mai injositor decat frigul, apa rece, crizele de sapun, detergenti sau hartie igienica
  mi se pareau
  si mi se par si astazi
  operele inchinate monstrului de vadimi si paunesti .
  *
  Intrebări:

  1. Dvs va era sila de cultul personalitatii ?!

  2. Credeti ca ar fi utila o comisie
  de studiere si condamnare
  a cultului personalitatii ,
  astfel incat o asemenea scarbosenie
  sa nu mai revina ?

  3. Avand in vedere precedentul
  anticomunist-suprarealist
  Tismaneanu-din-Primaverii,
  nu v-ar amuza sa coordonati
  o astfel de comisie
  anti-oda-carmaciului-iubit ?
 • studii? (Luni, 18 mai 2009, 15:33)

  Adrian [anonim]

  Domnilor,

  Ce studii va recomanda pentru aceasta candidatura? Ma refer in ce domenii ati studiat. Intreb aceasta pentru a vedea daca exista vreo relevanta studii-cu ceea ce doriti sa faceti pe viitor.

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:32)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   oficial am studiat filologie romana si engleza. Neoficial si foarte intens fac de 20 de ani o baie de informatie si opinie pe teme de politica euro-americana. Am avut profesori foarte buni, pe care ii tin in continuare acasa in biblioteca.
 • securitate in muncă (Luni, 18 mai 2009, 15:43)

  Ruscu [anonim]

  Aveţi disponibilitatea de a reprezenta românii care lucrează în Europa în condiţii de securitate cu mult mai precare decât angajaţii autohtoni?
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:30)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ruscu

   Am preluat tema. Cred ca absolut justificata si sunt convins ca PE poate imbunatati situatia romanilor care muncesc in Europa.
 • noi politicieni (Luni, 18 mai 2009, 15:50)

  liliana D [anonim]

  Ce parere aveti despre faptul ca in Romania, si poate nu numai la noi, nu se formeaza politicieni noi, tineri cu vederi proaspete, limpezi. Se rotesc mereu aceleasi figuri. Nu fac aluzie la candidatii PDL la Parlamentul european, care reprezinta totusi un suflu mult mai inteligent decit ce a fost pina a cum, dar nici PDL nu are o politica de formare..
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:29)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui liliana D

   Am aceeasi parere ca dvs, ritmul de formare e lent si productia nesatisfacatoare. PDL a facut un gest de deschidere. Sunt convins ca va continua.
 • prelungim 30 de minute (Luni, 18 mai 2009, 15:58)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Traian Ungureanu va mai raspunde intrebarilor pana la 16.30
 • in drum spre parlamentul aproape extraterestru (Luni, 18 mai 2009, 16:02)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Ce ati pastra din randurile de mai jos, scrise in urma cu doi ani? "Europarlamentarele sint, cam peste tot, un exercitiu regulat si lipsit de priza populara. Bunul-simt indaratnic al electoratelor nu se poate inflacara la perspectiva alegerilor pentru un Parlament aproape extraterestru, lipsit de puteri, in care sute de euronavetisti temeinic subventionati aduna mile aeriene si pun in miscare hirtii. Asta e perceptia generala a unui public obisnuit cu caracterul mult mai direct al politicii in parlamentele nationale. Ce scapa acestei caricaturi in mare parte fondate e esenta politicii de lobby si culise, prin care grupurile politice europene reusesc sa promoveze sau sa blocheze tendinte si atitudini care se intorc, apoi, sub forma unei ploi de decizii mai mici sau mai mari, asupra legislatiilor nationale. Parlamentul european sufera, o data cu celelalte institutii UE, de asa-numitul „deficit democratic“, nu de lipsa de influenta.” (Cotidianul – 27.08.2007)
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:28)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Mentin tot ce am scris. Deficitul democratic european e o realitate vizibila si admisa de chiar UE. La fel birocratia, la fel excesul de politica de culise. Raman si la opinia exprimata tot in articole din Cotidianul ca Romania nu-si poate permite viata in afara UE.
 • Ce intiative veti avea in parlamentul european? (Luni, 18 mai 2009, 16:05)

  Cristi Corobana [anonim]

  Am doua propuneri:

  1. Eliminarea imunitatii diplomatice pentru personalul ambasadelor tarilor membre in cadrul EU. Va amintiti de studenta ucisa pe trecerea de pietoni in Bucuresti de consulul Austriei ? sau de Teo Peter?

  2. Inchiderea ambasadelor tarilor membre EU in spatiul comunitar. Este EU o mare federatie?

  3. Limitarea numarului comisarilor europeni la 20 .ce rost are comisar pe multilingvism ? e o parodie!
  • raspuns (Luni, 18 mai 2009, 16:26)

   Traian Ungureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi Corobana

   1. Imunitatea diplomatica e o uzanta mult mai larga decat perimetrul european. Teo Peter a fost victima unui accident provocat de o persoana care nu era cetatean al unui stat UE.
   2. La ce bun inchiderea ambasadelor? EU tinde sa devina o federatie, iar aceasta tema e in plina dezbatere.
   3. Nu sunt sigur ca functia comisarului pe multilingivsm e o parodie, dar se poate discuta pe tema persoanei care o ocupa.
 • gata (Luni, 18 mai 2009, 16:42)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Intalnirea s-a incheiat, voi prelua o parte din interbarile ramase fara raspuns in interviu. Inregistrarea audio va fi disponibila pe site-urile HotNews.ro si RFI.

  Multumesc pentru interebari si lui Traian Ungureanu pentru raspunsuri.

  Toate bune,
  dt
 • tr(il)u(li),lilu crocodilu (Luni, 18 mai 2009, 19:30)

  un cititor [anonim]

  tru se stie ca e mincinos,dar sa sustii ca forfetarul e creatie psd,cind pogea de la pdl, aseara pe realitateatv,aproape plingea contrazicind pina si pe tata pd-ului.,aratind cu cifre necesitatea lui,trebuie ca venitul lunar de p.e de la brux. i-a intunecat complet mintile mercenarului utecist tru.acesta,f usor,ar putea pleda pe invers pt.orice, similar cu monica m.de fapt,impreuna cu cristian p. pot forma la brux. o triada.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by