Presedintele PDL, Emil Boc, a afirmat duminica, la Timisoara, unde participa la lansarea candidatilor democrat-liberali pentru PE, ca in afara de PDL partidele nu au un program de guvernare concret, ci "au un program anti-Traian Basescu", acestea riscand "sa ia o lectie" ca in urma cu doi ani, cand, dupa referendum, au pierdut scrutinurile electorale, relateaza Mediafax.

"Celelalte partide au un program anti Traian Basescu. Suntem la doi ani de la referendumul cand unii au incercat sa il dea jos pe presedinte si cei care au avut atunci un astfel de program (anti Traian Basescu - n.r.) au primit o lectie. De atunci, PDL a castigat toate alegerile, iar altii au pierdut scrutinurile electorale. Daca vor avea tot asa un program, vor mai avea de primit inca o lectie", a declarat Boc, sustinand ca PDL este singura formatiune care are un program concret de reforme.

El a spus ca programul politic al PDL porneste de la nevoile Romaniei si a spus ca romanii au dreptul sa circule in toata Uniunea Europeana, in spatiul Schengen, sa se bucure de libertate fara restrictii, dar si de locuri de munca in UE.

Premierul a aratat ca Romania trebuie sa adere la moneda euro in 2014, aceasta fiind o posibila solutie de a trece mai usor peste criza economica. "Dorim ca Romania sa adere la moneda euro in 2014. Statele europene care au moneda euro trec mai usor peste criza economica, situatie de care ar putea beneficia si Romania", a mentionat Boc.

Boc: PDL are o provocare imensa in urmatorii trei ani, de a realiza reformele nefacute de 20 de ani

Emil Boc a mai declarat ca PDL are o "provocare imensa" in urmatorii trei ani, aceea de a "realiza reformele care nu s-au facut de 20 de ani. Potrivit premierului, cele trei obiective principale ale programului PDL sunt legea salarizarii unice, reforma sistemului de pensii si legea descentralizarii.

"Legea salarizarii unice este foarte importanta, banii nu ajung daca nu sunt utilizati responsabil. Cu aceasta lege, fiecare roman va fi rasplatit corect. Astazi, in Romania, unii au privilegii, altii au pierderi. Prin legea salarizarii unice vrem sa eliminam privilegiile", a spus Boc. El a adaugat ca, desi exista "piedici directe sau indirecte si chiar daca uneori se invoca legi speciale si se inventeaza motive, PDL va sustine in continuare legea salarizarii unice".

In ceea ce priveste reforma sistemului de pensii, Emil Boc a spus ca aceasta trebuie sa fie bazata "pe principiul contributivitatii". "Reforma sistemului de pensii este o prelungire a sistemului de salarizare bazat pe discriminare si discrepante. El trebuie sa fie bazat pe principiul contribuitivitatii, atat cat dai, atat primesti. Sunt pensii in Romania bazate, astazi, pe venituri din ultimele trei luni de munca, umflate cu sporuri, pentru ca unii au avut prieteni in Parlament. Vrem sa nu mai existe oameni care sa nu poata trai din pensie in Romania", a sustinut Boc. El a adaugat ca din 1 octombrie nu va mai fi niciun pensionar cu pensie sub 350 de lei.

Referitor la legea descentralizarii, premierul a spus ca, pentru prima data, se va da comunitatii locale ocazia sa ia decizia. El a mentionat ca autoritatile locale se vor implica in administrarea Politiei, a Educatiei, a Agriculturii, acestea avand ocazia sa decida inclusiv problemele financiare in aceste domenii.