Intr-o atmosfera care s-a vrut de factura "americana", social democratii l-au prezentat, joi, pe Mircea Geoana candidat oficial pentru fotoliul de presedinte al Romaniei. Amfitrionii evenimentului au fost chiar vechii adversari ai lui Geoana, Ion Iliescu si Adrian Nastase, care, de altfel, nu au ratat ocazia sa-si presare cu ironii discursurile. In prezenta a 10.000 de delegati adusi cu autocarele din toata tara, conducerea social-democratilor a mimat unitatea si fraternitatea de partid. Evenimentul organizat de conducerea din Kiselelf s-a desfasurat la Romexpo pentru a da si o "adevarata lectie de campanie" presedintelui PSD Bucuresti, Marian Vanghelie.

Social-democratii au mobilizat toate organizatiile din tara pentru a aduce cati mai multi delegati la eveniment. Totodata multi tineri liceeni au fost angajati de catre PSD sa scandeze "Geoana Presedinte" si sa fluture steagurile rosii de campanie. In pavilionul central de la Romexpo au fost amplasate mici scene pe care au fost adusi militanti PSD sa faca galerie si multe plasme.

Fiecare organizatie PSD a avut cate un agitator cu portavoce care dadea tonul scandarilor si anima multimea. Membrii Biroului Permanent si parlamentarii au fost asezati pe scena de organizatorul si secretarul general interimar Valeriu Zgonea.

Intr-o mare de steaguri si pancarde rosii liderii PSD si ministrii si-au facut pe rand aparitia in sala. Strangeri de maini, pupaturi, flori si ...urcarea pe scena. In primul rand au fost asezati ministrii si candidatii pentru europarlamentare. Mircea Geoana a fost flancat de Ion Iliescu si Adrian Nastase pentru a transmite un mesaj de unitate delegatiilor din sala. In schimb, presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie a stat plictisit in randul doi vorbind la telefon.

Nastase hotarat sa lupte pentru partid si Geoana

Asa cum s-a stabilt de organizatorii din Kiselef, presedintele Consiliul National al PSD si fostul contracandidat al lui Mircea Geoana, Adrian Nastase a deschis evenimentul. Nastase a incercat un discurs interactiv sa anime sala, folosind stilul american de campanie electorala.

"PSD este pregatit pentru asaltul final. Momentul nostru, dragi prieteni, a sosit. (...) Boala Romaniei astazi se numeste Traian Basescu, el si regimul pe care incearca sa il impuna, un regim al minciunii, al urii, intolerantei, si al dispretului fata de lege, al haosului, al razbunarii, al izolarii.

Tratamentul e unul singur, avem nevoie prin votul romanilor de un stat cu altcineva in locul lui Basescu. Un stat eficient, modern, care sa gaseasca solutii la problemele oamenilor. Va rog sa dati dumneavoastra raspunsul"

In schimb militantii PSD nu au fost instruiti ce sa raspunda si, timizi si incurcati, au inceput sa scandeze "Huo, Huo!!" si dupa cateva clipe si-au amintit de ce au venit la Romexpo si au inceput sa strige "Geoana presedinte"

Fostul adversar al lui Geoana a trecut la caracterizarea urmatorului presedinte al Romaniei "care trebuie sa fie candidatul PSD".

"PSD trebuie sa ofere o alternativa serioasa si credibila, nu numai la Traian Basescu, dar si la felul sau de a face politica (...)Trebuie sa ne luptam cu totii pentru el, pentru ca Romania are nevoie de un presedinte nou, de un presedinte vizionar,(...)de un presedinte care sa se gandeasca la binele celor multi, nu doar la binele prietenilor de pahar"

Iliescu a trecut de la "prostanac" la "capabil"

Dupa conflictul deschis de-a lungul timpului intre Geoana si Iliescu, cei doi lideri social-democrati s-au impacat oficial, joi, la lansare candidatului pentru presedintie. Jignirile si luptele interne au fost date uitarii iar, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu a girat pentru cel caruia ii spunea "prostanac" si l-a anuntat drept candidatul PSD pentru prezidentialele din toamna. Totusi, Iliescu nu a ratat ocazia ca in discursul sau sa presare cateva ironii.

"Asa cum stim, si-a exprimat aceasta dorinta, aceasta hotarare de a se angaja in aceasta batalie. Va fac aceasta propunere cu convingerea ca Mircea Geoana are si potentialul si capacitatea de invatare necesare pentru aceasta misiune de inalta raspundere. Nu vreau sa adaug niciun fel de alte nuante, toti aici de fata ma cunosc bine, eu stiu sa-mi masor aprecierile, cuvintele si angajamentele", a adaugat Iliescu.

In timp ce Iliescu isi rostea discursul la baza pupitrului, in multime un grup de chinezi se fotografiau si dadeau mana cu cei din public. Dupa pozele de rigoare acestia au parasit incinta Romexpo.

Candidatul "prezidential" promite sa fie elev bun

Mircea Geoana a facut apel la mobilizarea structurilor de partid pentru a castiga lupta de la prezidentiale si "de a construii o Romanie noua". Presedintele social-democratilor nu a ratat ocazia sa-l atace pe principalul sau adversar Traian Basescu. Geoana a folosit la fel ca si Nastase discursul american interactiv pentru a anima sala.

"Dupa 4 ani in care doar o catime dintre romani au simtit efectele cresterii economice si cand marea majoritate sunt condamnati, inca o data, sa suporte efectele crizei economice, a venit vremea sa-l intrebam pe Traian Basescu <>.

Dupa 4 ani cu un presedinte jucator, singurul sport de care am avut parte in politica a fost boxul. Traim oare mai bine? Dupa 4 ani cu un presedinte marinar, singura miscare pe care a simtit-o tara a fost leganarea, dar in deriva, de la un clan la altul si de la o incertitudine la alta, traim oare mai bine?"

Geoana a tinut sa-i dea replica lui Ion Iliescu si sa-l asigure ca va fi un elev bun si, in acelasi timp, a strecurat cateva cuvinte de lauda la adresa acestuia. "Domnule Iliescu, am capacitatea sa invat, sa ascult si sa respect. Nu voi ezita nicio secunda sa va cer sfatul in momentele grele pe care Romania le va avea de parcurs.

Relatia noastra nu a fost intotdeauna usoara, dar iata ce inseamna, pana la urma, un om intelept, un om echilibrat si un om care va face intotdeauna cinste cartii de istorie a Romaniei moderne."

Iconite de pus in cui la Cotroceni si discurs de tip Obama

Un alt moment regizat de catre organizatori a fost ca in timpul discursului Geoana sa primeasca o icoana de la un copil. "O voi pune in viitorul meu birou de la palatul Cotroceni" a fost reactia lui Geoana in aplauzele euforice ale celor 10.000 de delegati.

Presedintele PSD si-a incheiat discursul in stilul folosit de presedintele american Barack Obama apeland si la divinitate.

"Increderea dumneavoastra este combustibil pentru mine, caldura dumneavoastra este incurajare pentru mine si cuvintele liderilor nostri reprezinta o imbarbatare si un sfat pentru mine. Va iubesc, Dumnezeu este acolo si se uita, Dumnezeu sa ne ajute, Dumnezeu sa binecuvanteze Romania, Dumnezeu sa ne tina uniti, Dumnezeu sa ne tina puternici, Dumnezeu sa ne dea noroc si multa, multa sanatate! Succes Romania, succes PSD. Victorie!Victorie!Victorie!".

Candidatii europarlamentari transformati in mascote de scena

In final presedintele PSD a uitat ca, oficial, nu a inceput decat campania pentru euroalegeri. Astfel, dupa discurs si-a luat ramas-bun de la participanti urandu-le drum bun. Dupa cateva clipe a revenit la pupitru si a prezentat eurocandidatii PSD din acest an.

Cum delegatii social-democrati au inceput sa paraseasca sala dupa discursul lui Geoana, prezentarea candidatilor s-a facut in ritm rapid. In timp ce presedintele PC, Daniela Popa isi tinea discursul, scaunele din sala de la Romexpo erau pe jumatate goale.

Evenimentul s-a incheiat cu o ploaie de confetti si baloane rosii care au sfarsit prin a fi sparte de delegatii ramasi in sala pana la final.