Presedintele Traian Basescu i-a trimis marti liderului PSD, Mircea Geoana, o scrisoare in care aminteste de termenul stabilit pentru finalizarea Codurilor din justitie, potrivit unor surse politice citate de NewsIn.

"Constat cu surprindere si ingrijorare ca in ultima vreme incercati sa va derobati de responsabilitatea blocarii in Parlament a dosarelor de coruptie si de intarzierea adoptarii Codurilor", este prima fraza din scrisoarea pe care presedintele i-a trimis-o liderului PSD.

De altfel, Administratia Prezidentiala a facut luni precizari ca reactie la declaratiile liderului PSD, sustinand ca presedintele Traian Basescu ca ar fi asteptat de la Geoana "o abordare matura si nu o incercare de a se deroba de responsabilitatea blocarii" in Parlament "a dosarelor de coruptie si de intarzierea adoptarii Codurilor". In comunicatul Presedintiei se spune ca liderul PSD este cel care "incuraja, in urma cu doua saptamani, boicotarea dezbaterilor din Parlament" cu privire la Coduri. "Desi declaratiile respective au un evident caracter electoral, presedintele Romaniei considera ca merita totusi salutata preocuparea domnului Geoana pentru subiect, chiar daca ea se manifesta cu aproape trei luni intarziere de la semnalul de alarma dat de seful statului, in cadrul intalnirii pe tema Justitiei, desfasurata in data de 17 februarie a.c., la Palatul Cotroceni", arata Administratia Prezidentiala.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca presedintele Basescu detine "principala responsabilitate" pentru o eventuala sanctionare a Romaniei, prin taierea unor fonduri, din cauza slabelor reforme din Justitie, cerandu-i sa-si achite obligatiile constitutionale si politice ale unui sef de stat. In cursul aceleiasi zile, Geoana i-a scris lui Basescu o scrisoare deschisa prin care i-a solicitat ca, "in fata pericolului ca Romania sa fie supusa sanctiunilor UE" sa convoace de urgenta "factorii de decizie" pentru discutarea, in cadrul unei noi intalniri, a unui eventual raport negativ al CE pe Justitie.

Geoana: Acuzele lui Basescu sunt false, incearca in continuare culpabilizarea PSD

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, marti, ca acuzele presedintelui Traian Basescu despre incercarea de boicotare a adoptarii codurilor juridice sunt false, declaratiile presedintelui fiind o incercare de a culpabiliza Parlamentul si PSD, relateaza Mediafax.

"Este o declaratie cel putin deplasata. Cand toate ONG-urile au venit la Parlament si au spus ca codurile elaborate de Ministerul Justitiei nu au fost dezbatute suficient, (...) atunci eu am obligatia de a asculta, indiferent ce spune presedintele", a explicat Geoana.

El a apreciat ca se impune, in continuare, o perioada in care cele patru coduri sa fie dezbatute public mai serios.

Geoana a mai spus ca acuzatiile pe care i le-a adus Basescu ar fi motivate de incercarea de a culpabiliza Parlamentul si PSD pentru eventualul esec in ceea ce priveste mecanismul de monitorizare pe Justitie. "Aceste acuzatii sunt false, se incearca in continuare culpabilizarea Parlamentului si, implicit, a PSD", a adaugat el.