Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a declarat marti la RFI Romania ca justitia este acum folosita drept leit-motiv al campaniei electorale, iar lucrurile nu stau "chiar atat de rau pe cat vor unii sa le prezinte". Predoiu a adaugat ca este destul de impacat cu ceea ce a facut in ultimul an, iar raportul de tara va reflecta ce minusuri sau plusuri a avut fiecare institutie in parte, inclusiv Parlamentul.

Reactia lui Catalin Predoiu vine dupa ce presedintele PSD Mircea Geoana a afirmat ca Uniunea Europeana ar putea taia fondurile destinate Romaniei, daca raportul din vara va fi negativ.

"Este un leit-motiv al campaniei electorale, mai degraba si cred ca trebuie sa ne concentram in primul rand pe ceea ce avem de facut in acest moment, respectiv sa finalizam proiectele pe care le avem in Parlament, sa finalizam proiectele pe care le deruleaza Consiliul Superior al Magistraturii. E bine s-o spunem, lucrurile nu stau chiar atat de rau pe cat vor unii sa le prezinte. S-au facut progrese pe toate cele patru conditionalitati. Noi o sa le prezentam bineinteles partenerilor nostri europeni. Trebuie evaluat exact, fiecare institutie ce a facut din ceea ce avea de facut inainte de a se trage concluzii cu privire la responsabilitati. Pe de alta parte, in ceea ce priveste Ministerul Justitiei, eu sunt destul de impacat cu ceea ce am facut in ultimul an, cunosc si parerea evaluatorilor europeni si sunt convins ca raportul de tara va reflecta nu numai per ansamblu care este starea reformelor si luptei impotriva coruptiei, dar si ce minusuri sau plusuri a avut fiecare institutie in parte, inclusiv Parlamentul", a declarat ministrul Predoiu.

In ceea ce priveste rezolutia recenta a Bundestagului referitoare la Romania si propunerea parlamentarilor germani ca UE sa taie fondurile destinate Bucurestiului, din cauza reformei precare a justitiei, Predoiu e de parere ca "este o pozitie de presiune care confirma presiunile anterioare care au fost puse de statele membre pe Comisia Europeana, dar orice speculatie pe aceasta tema este prematura in acest moment".

"In opinia mea, Romania nu se afla in situatia Bulgariei de anul trecut. Prin urmare, in opinia mea, nu cred in acest moment ca se poate vorbi de aplicarea unor astfel de sanctiuni. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne preocupe acest semnal pe care l-am primit si sa discutam deschis cu evaluatorii care vor continua sa isi desfasoare misiunea in aceasta luna si la inceputul lunii viitoare problemele care au ramas sau pe care dansii le considera nerezolvate, pentru ca este posibil ca multe aspecte sa fie lamurite in cursul misiunilor de evaluare. De asta vin aici, ca sa se informeze", a declarat Predoiu.