Liderii PSD au inghitit in sec luni, la sedinta cu partenerii de Coalitie, dupa ce, liderii PDL si premierul Emil Boc au amenintat cu revocarea ministrilor PSD. Potrivit surselor HotNews.ro, premierul Boc si ministrul Administratiei si Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga le-ar fi comunicat transant social-democratilor ca, daca isi continua atacurile in presa iar ministrii PSD continua indisciplina, vor trece la revocarea lor din Guvern. La finalul sedintei, social-democratii, prin vocea ministrului de Interne, Dan Nica, au negat existenta unor tensiuni in Coalitie insa liderii PDL, Vasile Blaga si Teodor Stolojan, si-au reluat declaratiile conform carora daca minstriilor PSD nu le convine pot sa demisioneze.

In spatele usilor inchise, sedinta Coalitiei a fost cu scantei. Liderii PDL au venit la intalnirea cu social-democratii extrem de iritati si au trecut direct la amenintari la adresa ministrilor PSD. Conform surselor Hotnews.ro, Emil Boc s-a aratat deranjat de atacurile din presa a social-democratilor, in mod special de "derapajele" ministrului IMM-urilor, Constantin Nita.

Boc le-a spus social-democratilor ca nu mai accepta atacuri si declaratii din partea ministrilor PSD, dand exemplu interventia lui Nita care a criticat saptamana trecuta, la Galati, introducerea impozitului forfetar. Emil Boc, secondat de Vasile Blaga, le-a spus ca pot sa-i revoce din functie pe ministrii PSD fara acordul presedintelui de partid, Mircea Geoana.

"Daca vreti sa numiti altii in locul lor bine, daca nu trecem la remaniere guvernamentala si nu avem nevoie de acordul Parlamentului, e suficienta semnatura presedintelui Traian Basescu", le-ar fi comunicat Vasile Blaga social democratilor.

Cearta pe aeroportul din Brasov

Sursele HotNews.ro sustin ca nemultumirea fata de ministrul Constantin Nita are o istorie mai veche. Nita a fost cel care a insistat ca PDL sa-si dea acordul pentru construirea aeroportului de la Brasov. In urma cu doua saptamani, deputatii au adoptat o ordonanta a fostului Guvern Tariceanu, care prevedea construirea aeroportului Brasov-Ghimbav. Initial, deputatii PDL au votat impotriva ordonantei dar, la insistentele lui Constantin Nita, de origine din Brasov, Emil Boc a dat unda verde adoptarii ordonantei.

La numai o saptamana dupa ce ordonanta privind infiintarea aeroportului a fost adoptata de Parlament, Constantin Nita critica masura Guvernului care prevedea introducerea impozitului forfetar. Mai mult, Nita anunta ca Executivul ar putea renunta in toamna la impozitul minim. Sursele HotNews.ro sustin ca declaratiile lui Nita si atacurile la adresa Guvernului l-au scos din sarite pe Emil Boc, care a tunat si fulgerat in sedinta Coalitei de luni.

Pact de neagresiune

Aceleasi surse sustin ca liderii PSD au evitat o riposta la avertizarile democrat-liberalilor si au propus semnarea unui pact de neagresiune, conform caruia ministrii celor doua partide sa nu mai atace candidatii la prezidentiale. In replica, democrat-liberalii le-ar fi spus ca oricum Traian Basescu este atacat constant de PSD si, mai degraba, ar fi potrivita o intelegere in care sa se specifice ca ministrii nu vor mai critica deciziile Guvernului din care fac parte.

La finalul sedintei, ministrul de Interne, Dan Nica a negat vehement existenta unor tensiuni in cadrul Coalitiei, fiind insa contrazis din nou, public de catre colegii de guvernare, Vasile Blaga si Teodor Stolojan.

  • Dan Nica: "(Declaratiile lui Vasile Blaga) Au starnit deliciul participantilor la aceasta intalnire intrucat tensiunile au fost doar in mass media. (...) A fost o incercare sa vada daca aveti simtul umorului (...)Nici inainte, nici acum (nu a fost criticat Nita, n.r.) si cred ca nici in viitor pentru ca, asa cum v-am spus, lucrurile sunt la un nivel extrem de bun si increderea este la o cota pe care multi n-au sperat-o in momentul in care s-a creat Parteneriatul pentru Romania. Imi pare rau ca va dezamagesc, stiu ca v-ati fi dorit sa fie un pic de razboi si ca este regretabil din punctul dumneavoastra de vedere ca nu au aparut nici un fel de conflicte, nici macar din cele violente, dar n-am ce sa va spun pentru ca atmosfera a fost, ca de obicei, foarte buna. Daca vreti sa inventez eu conflicte, doar ca sa va fac placere, eu pot s-o fac".
  • Vasile Blaga: "Eu nu glumesc sapte zile din sapte. Daca am spus un lucru sambata sau duminica, acelasi lucru l-am spus si astazi. Dansii ar trebui sa se gandeasca foarte bine la glumele pe care le fac. S-ar putea...Si noi sigur nu le consideram glume. (...) Domnul premier le-a spus ferm lucru asta. Veti observa in zilele urmatoare".
  • Teodor Stolojan: "Cu totii am ajuns la concluzia ca trebuie ca in Guvern ministrii sa fie solidari, Guvernul trebuie sa fie solidar pentru toate deciziile pe care le ia, ministrii trebuie sa sustina toate deciziile guvernamentale, si daca unul dintre ministri considera ca o decizie ii depaseste anumite criterii pe care dansul si le-a asumat, are o solutie care trebuie sa se impuna si in Romania in cele din urma, si anume datoria de onoare de a-si da demisia din Guvern, atunci cand considera ca decizia Guvernului este inacceptabila pentru ministrul respectiv".
  • Presedintele PSD, Mircea Geoana a fost extrem de rezervat in a da o replica declaratiilor liderilor PDL. Intrebat de presa cum comenteaza declaratiile lui Blaga si ale lui Stolojan dupa sedinta Coalitiei, Geoana a fost „intelegator”: "Eu pot sa inteleg faptul ca exista o preocupare a liderilor PDL si a lui Traian Basescu fata de o tendinta stabilizata de scadere in sondaje. Liderii PDL sunt nervosi si cauta scuze si explicatii fata de rezultatele electorale. Nici nu consideram normal sa raspundem la astfel de atacuri. Politic, este de inteles preocuparea crescanda a PDL si a lui Traian Basescu fata de scaderea in sondaje".