Ministrii de finante din statele Uniunii Europene si-au dat acordul pentru imprumutul de 5 miliarde de euro de la Comisia European, a declarat premierul Emil Boc. Acesti bani vor fi acordati, in transe, Ministerul Finantelor pentru finantarea deficitului bugetar. Prima transa, in valoare de 1,5 miliarde de euro, va ajunge la inceputul lunii iunie. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, afirmat ca din punct de vedere al dobazilor este un imprumut avantajos pentru Romania.

"Astazi ne imprumutam de pe piata interna prin titluri de stat cu dobanzi de 11,5-12%, iar prin acordul de imprumut dobanzile sunt in jur de 3%", a spus Pogea. Potrivit acestuia, efectele imprumutului de la Comisia Europeana, respectiv, relansarea economiei, vor aparea in a doua jumatate a anului.

Emil Boc sustine ca prin relansarea economiei vor putea fi gasite solutii pentru crearea locurilor de munca. Boc a precizat ca banii nu sunt directionati catre consumul individual.

In ceea ce priveste banii de la FMI, 13 miliarde de euro, acestia merg la BNR in vederea mentinerii unui curs monetar echilibrat si pentru relansarea creditarii. "Vor fi mai multi bani pe piata, mai multe lichiditati. A fost incheiat un acord cu toate bancile ca banii destinati liniilor de creditare sa ramana in Romania", a spus premierul. El a precizat ca prin acordul de imprumut, s-a reusit mentinerea cotei unice de 16%, a cotei TVA si a contributiilor la asigurarile sociale.

Romania mai are de primit acordul pentru imprumutul de la Banca Mondiala. "Speram ca si cu cel de-al treilea imprumut sa fim in grafic", a spus Pogea.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • La aceasta ora putem sa certificam ca Romania are acord de imprumut cu CE si FMI.
  • Acordul cu FMI a fost validat pe data de 4 mai, iar acordul de imprumut cu CE a fost validat cu cateva zeci de minute in urma, prin confirmarea scrisa a oficialilor CE.
  • Banii de la Comisia Europeana - 5 miliarde de euro - vor merge la Ministerul Finantelor pentru acoperirea deficitului bugetar.
  • Cele 13 miliarde de euro de la Fondul Monetar International vor merge la Banca Nationala. Vom incerca sa mentinem un curs echilibrat leu-euro, iar al doilea obiectiv este relansarea creditarii, pentru ca mediul privat sa aiba acces la credite, iar locurile de munca ale romanilor sa fie salvate si sa fie create si altele noi.
  • Referindu-se si la faptul ca sindicatele din educatie au renuntat la greva, Emil Boc a tinut sa le multumeasca pentru faptul ca "au pus interesele elevilor mai presus de ale lor".
  • Patru din actele normative privind descentralizarea vor fi discutate intr-o sedinta de Guvern speciala care va avea loc duminca, 10 mai. Proiectele vizeaza politia locala, agricultura, sanatatea si unitatile sportive. In perioada imediat urmatoare, vor fi luate in discutie si proiecte privind descentralizarea in educatie si cultura.