Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat ca seful statului "crede ca prin dezinformari sustinute ar putea sa convinga populatia" si a criticat "acest joc riscant, care arata ca rolul politic al presedintelui Traian Basescu se apropie de sfarsit", informeaza NewsIn. Marti seara, presedintele l-a acuzat pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu ca minte atunci cand spune ca l-a informat ca nu sunt bani pentru marirea salariilor si spune ca i-a trimis prin Vosganian documente in care datele erau falsificate.

Vosganian a afirmat ca presedintele incearca "sa transfere in mod calomnios Guvernului liberal vina pentru erorile in apreciere atunci cand s-a promulgat legislatia salarizarii profesorilor".

Fostul ministru de Finante a citi apoi pasaje din scrisorile adresate sefului statului de catre premierul Tariceanu, prin care acesta ar fi incercat sa impuna o politica bugetara prudenta.

"Ignorarea riscurilor ce decurg din acordarea acestor drepturi devine din ce in ce mai ingrijoratoare in contextul actualei crize economice mondiale. Majorarea cheltuielilor aferente personalului din sectorul bugetar, incepand cu cadrele didactice, va duce la cheltuieli suplimentare pentru anul 2009 de circa 21 de miliarde de lei, reprezentand echivalentul a 4% din PIB", se specifica intr-una dintre scrisori, trimisa de Tariceanu presedintelui pe 16 octombrie.

Intr-o alta scrisoare, datata 22 octombrie, Tariceanu i-ar fi scris sefului statului: "Cu privire la aceste majorari, supunem atentiei dvs urmatoarele consecinte: presiuni sub diferite forme ale celorlalte categorii de personal bugetar si ale celor din sectorul privat, deteriorarea raportului intre salariul obtinut in sectorul privat si cel din sectorul bugetar, intre consum si investitii. Rata inflatiei ar putea sa creasca cu 4%, somajul ar putea sa creasca, efortul necesar ar fi de 6% din PIB".

Varujan Vosganian a prezentat, apoi, o declaratie facute de fostul premier la 28 octombrie, in care Tariceanu spunea: "Aceste masuri populiste si demagogice cum sunt cele legate de majorarea peste noapte cu 50% a salariilor nu au decat un orizont electoral".

Vosganian a declarat ca Guvernul condus de Emil Boc are, in primele luni ale acestui an, cheltuieli mai mari decat perioada similiara a anului trecut si cu toate acestea "nu este in stare sa faca nici macar ce a facut guvernare liberala".

Acuzatiile lui Basescu

Marti seara, presedintele Traian Basescu a declarat la "Editie speciala" de pe TVR, ca a promulgat legea salarizarii cadrelor didactice bazandu-se pe faptul ca FMI a oferit doua analize, pana in luna ianuarie, in care se specifica faptul ca tara noastra va avea crestere economica.

"Nu-i un om politic sa nu fie destept acum si sa nu spuna ca el stia de criza. Nu e adevarat. Nu aveau cum sa spuna asa ceva ca nu stiau. Economia duduia atunci, chiar si Institutul National de Statistica, in decembrie, spunea ca vom avea o crestere economica de 3-6 procente pentru 2009. Si FMI spunea in octombrie ca Romania va avea crestere economica pentru a-si revizui apoi prognoza in decembrie si in ianuarie. Curtea Constitutioanala si-a dat avizul pe lege iar eu nu as fi putut in acest caz decat sa o mai plimb prin Parlament, dar nu as fi putut impiedica aplicarea ei", si-a explicat atitudinea Basescu.

Presedintele i-a acuzat si pe fostii guvernanti care "au vorbit doar de crestere economica si nu au spus nimic despre criza" sustinand ca fostul premier Tariceanu minte atunci cand spune ca l-a informat ca nu sunt bani pentru marirea salariilor si ca i-a trimis prin Vosganian documente in care datele reale erau falsificate.