Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, ca angajamentul luat de PSD inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, privind cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, a fost "o greseala tactica", iar ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, este pusa intr-o situatie dificila, aceea de a respecta promisiunea majorarii salariilor dascalilor, informeaza Mediafax.

"Cred ca a fost o greseala tactica angajamentul cu cresterea de 50%.(...) Nu e usor o astfel de crestere brusca, apoi s-a intrat in dificultati cu care se confrunta Guvernul. Intrarile la bugetul statului dupa primul trimestru sunt modeste, deci practic nu exista resursele necesare", a afirmat el.

Iliescu a apreciat ca situatia conflictuala dintre sindicatele din educatie si guvern trebuie rezolvata prin promovarea unui dialog, care sa duca la o solutie prin care sa nu fie afectate salariile existente din educatie.

Intrebat daca Ecaterina Andronescu este pusa intr-o situatie dificila, presedintele de onoare al PSD a raspuns: "Ba da. Adica ea s-a angajat personal intr-o chestiune in care a crezut si cauta solutii. Guvernul nu are suportul financiar necesar, asta este marea contradictie interna. Nu stiu cum o sa iasa din asta".

Reprezentantii sindicatelor din educatie se intalnesc, luni, cu ministrii Educatiei si Finantelor, discutiile avand loc in contextul in care sindicalistii au anuntat ca fac greva marti, cand este programata teza la Limba romana, nemultumiti de rectificarea negativa a bugetului invatamantului. Scopul discutiilor este acela de a-i determina pe sindicalistii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" si FEN sa renunte la protest.