Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, la Congresul formatiunii, ca nu este de acord ca un milion de moldoveni sa primeasca cetatenie romana. Marko Bela considera ca nu aceasta este cheia solutionarii relatiilor dintre Romania si Republica Moldova.

"Cat am tot ocolit chestiunea dublei cetatenii la vremea respectiva ca nu cumva sa tulburam pacea sufleteasca a romanilor, si iata ca acum seful statului ridica acut posibilitatea acordarii cetateniei romane unui milion de moldoveni. De altfel, eu consider deosebit de problematica aceasta chestiune si nici nu sunt de acord cu ea, fiindca, in opinia mea, nu aceasta este cheia solutionarii relatiilor romano-moldave, dar iata ca, dintr-odata, se vorbeste despre asta", a afirmat liderul UDMR, citat de Mediafax.

  • Marko Bela: Romania a gresit in trecut in relatiile Moldova, iar acum lucrurile se razbuna

Marko Bela considera ca Romania a abordat gresit, in trecut, chestiunea Republicii Moldova, iar acum lucrurile "se razbuna": "Degeaba maturam totul sub covor, caci mai devreme sau mai tarziu aceste probleme ne vor covarsi. Am convingerea ca Romania, in trecut, a abordat gresit chestiunea Republicii Moldova, nu a pus accent adecvat pe ea nici in relatiile cu Rusia, si acum lucrurile se razbuna. Chiar daca nu exista vreo analogie, asa cum nu a existat nici in cazul Kosovo, aceste invataminte trebuie trase si cu privire la relatiile romano-ungare".

"Noi dorim sa edificam nu o Europa a statelor nationale, ci o Europa a regiunilor, in care statele nu dispar, dar insemnatatea lor va fi mult mai mica decat in prezent. Dupa cum consideram absurd ca o parte a statelor membre este dispusa sa cedeze atributii Bruxelles-ului – deci in sus –, dar aceleasi state nu sunt dispuse sa se gandeasca sa asigure in jos, regiunilor, in general, sau in mod special comunitatilor etnice, unitatilor administrative de alta limba, de alta majoritate, autonomie teritoriala", a adaugat liderul UDMR.

  • Tinutul Secuiesc, o problema incomoda

Potrivit acestuia, inclusiv "problema Tinutului Secuiesc nu face decat sa ingroase ceea ce se umfla sub covor, incat incetul cu incetul nici nu se mai poate calca pe acest covor, de cate probleme au tot fost maturate sub el".

"Pentru Uniunea Europeana aceasta chestiune este incomoda, iar pentru Romania neplacuta, dar unui milion si jumatate de maghiari, dupa drepturi individuale, trebuie sa li se acorde si drepturi colective. Asa cum sistemul electoral a putut fi schimbat in Romania, se mai pot modifica multe, fundamental chiar", a incheiat liderul UDMR.