Sutede directori de institutii si servicii deconcentrate din intreaga tara au primit deja decizii de eliberare din functie, dupa ce ordonanta de urgenta in acest sens a intrat in vigoare joi. Actul normativ emis de Guvern ar urma sa lase fara functii aproximativ 15.000 de functionari publici.

Informatia pe scurt:

  • Sute de directori ai unor institutii din toata tara, aflate in subordinea ministerelor, au primit decizii de eliberare din functie, la doar o zi de la intrarea in vigoare a ordonantei.
  • Cei demisi au la dispozitie 30 de zile de preaviz, timp in care se vor desfasura concursurile pentru desemnarea noilor sefi.
  • PNL a anuntat ca va sesiza, vineri, Avocatul Poporului, pentru ca aceasta sa poata, la randul sau, sa sesizeze CCR. Liberalii spun ca vor sesiza si Comisia Europeana si Parlamentul European.
  • Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a explicat ca bugetarii cu functii de conducere din structurile deconcentrate isi vor pierde functia in urma aplicarii ordonantei, insa nu si locul de munca.
  • La o zi de la intrarea in vigoare a actului normativ, in unele judete, aproape toti directorii de institutii deconcentrate au primit instiintari de eliberare din funtie, in timp ce in altele, doar o mica parte au aflat ca vor fi demisi.
  • Citeste in articol ce prevede ordonanta "deconcentratelor", care sunt institutiile afectate si cum arata situatia pe judete, la o zi de la intrarea in vigoare a actului normativ.
  • Ce spune ordonanta "deconcentratelor"

Functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, potrivit textului actului normativ, citat de NewsIn.

La expirarea acestui termen, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai multi adjuncti. Acestia sunt numiti prin act administrativ al ordonatorului principal de credite in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul.

Potrivit ordonantei, functiile de conducere sunt exercitate in baza unui contract de management incheiat cu ordonatorul principal de credite, pe o perioada de maximum 4 ani. Contractul - care este asimilat contractului individual de munca - prevede, printre altele, obiectivele si indicatorii specifici de performanta.

  • Care sunt institutiile si serviciile afectate

Directiile de sanatate publica, casele de asigurari de sanatate (care tin de Ministerul Sanatatii), directiile pentru cultura, culte, patrimoniu cultural (aflate in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor), comisariatele pentru protectia consumatorului si oficiile teritoriale pentru IMM-uri si cooperatie (care tin de Ministerul pentru IMM-uri) - sunt cateva dintre institutiile aflate pe lista serviciilor deconcentrate, potrivit NewsIn.

Institutii deconcentrate aflate in subordinea Ministerului Muncii sunt directiile de munca si protectie sociala, organismele intermediare regionale pentru POS Resurse Umane, inspectoratele de munca, casele de pensii, agentiile pentru ocuparea fortei de munca, inspectoratele sociale regionale si compartimentele judetene de inspectie sociala, agentiile de prestatii sociale.

In subordinea Ministerului Tineretului si Sportului se regasesc directiile judetene pentru sport, directiile judetene pentru tineret, complexurile sportive nationale si municipale, cluburile sportive municipale si orasenesti si casele de cultura studentesti.

Ministerul Finantelor are in subordine directiile generale ale finantelor publice judetene, directiile regionale si judetene pentru accize si operatiuni, sectiile judetene ale Garzii Financiare, iar cel al Economiei - filialele teritoriale ale Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei.

Ministerul Agriculturii raspunde de directiile judetene pentru agricultura si dezvoltare rurala, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor, inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare, centrele judetene de plati si interventie pentru agricultura, oficiile judetene de consultanta agricola si cele pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, oficiile de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit, oficiile de studii pedologice si agrochimice judetene si directiile silvice judetene.

Agentiile regionale si judetene de protectie a mediului, comisariatele regionale si judetene ale Garzii de Mediu, organismele intermediare regionale pentru POS Mediu si directiile de ape regionale si judetene ale Autoritatii Apele Romane sunt servicii deconcentrate aflate in subordinea Ministerului Mediului.

Ministerul Educatiei raspunde de inspectoratele scolare judetene, iar Secretariatul General al Guvernului - directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, directiile de statistica regionale si judetene, unitatile teritoriale ale ANRM si inspectoratele teritoriale si regionale de stat in constructii.

  • Cum arata situatia pe judete

La o zi de la intrarea in vigoare a actului normativ, in unele judete, aproape toti directorii de institutii deconcentrate au primit instiintari de eliberare din funtie, in timp ce in altele, doar o mica parte au aflat ca vor fi demisi, potrivit NewsIn.

Iata cum arata situatia pe judete:

- judetul Iasi - 50 de directori de institutii deconcentrate au primit deciziile de eliberare din functie.

- judetul Alba - 45 de directori au aflat ca vor fi demisi.

- judetul Dambovita - aproape toti directorii de institutii deconcentrate din judet au primit instiintarile de eliberare din functie.

- judetul Vaslui - toti cei aproximativ 50 de directori din judet au aflat ca vor fi demisi.

- judetul Covasna - o mare parte dintre cei 40 de directori de institutii deconcentrate au primit deciziile de eliberare din functie.

- judetul Constanta - din cei 33 de directori de institutii deconcentrate din judet , vineri la pranz, niciunul nu primise instintare de eliberare din functie.

- judetul Tulcea - 5 sefi de servicii deconcentrate au primit instiintarile de demitere.

- judetul Galati - directorii de la Finante, Inspectia Muncii si Protectia Mediului din judetul Galati au primit, prin fax, deciziile de demitere.

- judetul Gorj - dintre cele 27 de institutii deconcentrate, doar cativa directori au primit instiintari de demitere.

- judetul Cluj - doar doi directori de institutii au primit deciziile de eliberare din functie.

- judetul Brasov - peste 60 de directori si directori adjuncti vor fi schimbati.

- judetul Arges - 9 dintre cei 34 de directori de institutii deconcetrate au primit instiintarile de demitere.

- judetul Maramures - doi directori au primit ordine de revocare din functie.

  • Marian Sarbu: Bugetarii cu functii de conducere isi pierd doar functia, nu si locul de munca

Bugetarii cu functii de conducere din structurile deconcentrate isi pot pierde functia, insa nu si locul de munca daca vor sa mai lucreze in sistemul bugetar, in urma aplicarii ordonantei Guvernului, a decalarat, vineri, ministrul Muncii, Marian Sarbu.

"Nimeni dintre cei care vor sa munceasca in sistemul bugetar nu-si va pierde locul de munca. Insa ei trebuie sa inteleaga ca niciun stat nu poate garanta functii de conducere", a afirmat ministrul Muncii.

  • PNL sesizeaza Avocatul Poporului, CE si PE

PNL a anuntat, vineri, ca va sesiza, in cursul acestei zile, Avocatul Poporului in legatura cu ordonanta de urgenta privind numirea pe criterii politice a sefilor institutiilor si serviciilor aflate in subordinea ministerelor. Liberalii spun ca vor sesiza si Comisia Europeana si Parlamentul European.

"Ca partid, nu putem ataca ordonanta de urgenta la Curtea Constitutionala. Din acest motiv, in cursul zilei de astazi ne vom adresa Avocatului Poporului. Ne vom adresa in baza atributiunilor pe care le are acesta, pentru a solicita atacarea practic a acestei ordonante la CCR", a declarat prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Ludovic Orban a adaugat ca, in sedinta Biroului Politic Central de luni, urmeaza sa prezinte conducerii PNL "o sesizare catre CE si PE, comisiile de specialitate", privind "riscurile uriase pe care le va naste aceasta ordonanta de urgenta, care pune in pericol inclusiv democratia din Romania".

Liderul liberal a mai adaugat ca PNL va acorda consultanta juridica atat in ceea ce priveste elaborarea actiunilor in instanta, cat si reprezentarea in instanta pentru toti cei care sunt afectati de aceasta ordonanta, afirmand ca, in acest fel, in instanta se vor strange "mii de exceptii de neconstitutionalitate".

"Nu credeam ca acest Guvern va avea curajul sa dea un astfel de act normativ, care reprezinta un genocid impotriva corpului functionarilor publici, un atac fara precedent impotriva a tot ce inseamna functie publica, contractuala ocupata prin concurs. PNL a atacat legea similara Ordonantei, la CCR. In loc sa astepte decizia CCR, ignorand Consititutia, pe furis, Guvernul Basescu-Geoana, purtator de cuvant Emil Boc, a emis un act normativ prin care peste 15.000 de functionari publici sau manageri isi vor pierde functiile peste noapte", este de parere Ludovic Orban.